söndag 19 juni 2011

På trädgårdsrunda i Blekinge

Igår var vi på en mycket härlig upptäcktsresa i Blekinge. STA i Blekinge anordnade en trädgårdsrundat till tre mycket olika trädgårdar. Det är så häftigt hur olika vi alla utformar våra trädgårdar och sätter vår egen prägel på dem. Det är så kul också, för även om en trädgård inte alls är i vår smak, finns det ändå så mycket spännande att lära och upptäcka. Nya växter, fiffiga växtstöd och smarta lösningar till exempel. Så klart kom vi hem med massor av nya växter och massor av ny inspiration:)


Första trädgården var en före detta plantskola, som Wiola och Kalle i Sonekulla, drivit i 45 år. Nu har de bara visning av trädgården för sällskap, med ett litet men mycket speciellt urval av inkrukade växter till salu. Den intensivt blålila ärtbusken ovan var det första som fångade min uppmärksamhet hos dem. Hur läcker som helst, men Kalle vågade inte lova att den skulle vara härdig hos oss, så jag tog mitt förnuft till fånga;)Inte heller alla de fantastiska orkidéerna, fick följa med hem. Men omedelbar kärlek uppstod och nu ska jag läsa på och drömma om att kanske ha orkidéer i vår trädgård en vacker dag!Tänk att en trädstam kan vara lika vacker och upphetsande som en blomma! Har ingen aning om vad det var för träd, men jag hade gärna haft en hel allé!Ljuvligt sköna irisar i alla möjliga färger och storlekar.!


Något som verkligen kommer att passa här hemma i vår blåsiga trädgård är den här dvärgriddarsporren. Hur snygg som helst, som en grön kudde och blåa vackra blommor på korta stänglar. Två sådana godingar har jag planterat här hemma idag:)


Nästa trädgård tillhör Gullevi Petersson i Bräkne-Hoby och på ofattbara endast 8-9 år har hon byggt upp ett rent paradis. En synnerligen välordnad och vacker trädgård med spännande nivåskillnader och...


... vackra rabatter i sluttningar.


Trädgården ligger alldeles invid Bräkneåns dalgång och den vältuktade trädgården övergick till ett vildare parti som ledde ända ner till ån. Sååå vackert!


Den vackra, ljust, ljust aprikosa astilben i mitten är en spontan korsning mellan två sorter (glömt vilka) och här matchar de en vacker alunrot i samma färgställning. Den nya astilben har Gullevi döpt efter sitt barnbarn Sandra och snart finns det en skylt med "Astilbe, Gullevis Sandra" hemma hos oss;)En fullkomligt underbar och mycket vildare trädgård fann vi hos Per-Åke Foglert i Backaryd. Mängder av dammar och våtbäddar och så mycket ovanliga växter att jag blev alldeles snurrig.
Jag har aldrig sett så många vackra sommarvivor, som hos Per-Åke. Jag blev som förtrollad och hade fyra olika sorter med mig hem;) Det finns risk att vi har det för torrt hos oss, för att de ska trivas, men som det regnar just nu, ska det i alla fall inte vara några problem:) Visst är de helt ljuvliga?

Lev väl,

16 kommentarer:

 1. Ooooops så många fantastiska bilder med vackra växter, jag älskar att titta på bilder, dom säger så mycket. Kul att se sig omkring lite och få andra och nya intryck.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt! Inser att jag måste komma iväg på fler trädgårdsbesök. Det är ju så inspirerande att få se hur andra gör...och inte gör!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 3. Åh jag har också fastnat för det där trädet med den fantastiska stammen - glanskörsbär hette det, ser ut att vara samma.

  SvaraRadera
 4. Så härlig blogg ni har här...tänkte att varför inte om det funkar för mig...komma och titta in, vore väldigt härligt!!

  SvaraRadera
 5. mon-jardin-en-ik19 juni 2011 kl. 22:45

  Det blev verkligen en underbar resa ni gjorde. Vilka trädgrdar. Förstår att det blev några plantor som fick följa med.
  ha en fin vecka.
  Anje

  SvaraRadera
 6. Så mange fantastiske planter og bilder!
  Ha en riktig fin trädgårdsdag! :-D

  SvaraRadera
 7. ÅÅ förstår att du blev bortkollrad på de primulorna, det skulle jag också ha blivit:)Underbara kort från fina trädgårdar, tack för att även jag fick följa med på den resan:)
  ha en underbar dag!!!

  SvaraRadera
 8. Läckra bilder och trädgårdar ni besökt! Den trädstammen skulle gärna få vara här också:)
  Potatisen växer så det knakar! Verkar trivas bra i säcken.
  Ha det gott!

  Häls. Merjas trädgårdsblogg

  SvaraRadera
 9. Vilka fantastiska växter det finns. Önskar er en bra sommar.

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar resa, att få titta in i andras trädgårdar ger en enorm kraft att skapa vidare...
  Trädet är helt fantastiskt.
  kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 11. "Problemet" med att besöka andras trädgårdar är att man får så mycket inspiration så att man inte riktigt vet vad man ska göra med den! Eller hur? Man vill ha allt. Sen får man ju sansa sig lite, som du skriver, och "sova på saken". Det brukar sortera bort en hel del.
  På onsdag börjar jag resan ner till Småland. "Mellanlandar" i Gnesta och kommer till Växjö torsdag kväll. Vi kan väl höras efter midsommar? En skön vecka önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 12. Åh, så roligt att få gå omkring i vackra trädgårdar och få inspiration! Så mycket vackert du fick se!
  Och så mycket du fick med dig hem! Ja, det är svårt att motstå, när man ser det uppvuxet och blommande!
  Tack för rundturen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 13. Vilken underbart inspirerade trädgårdsresa! Jag fick massa idéer till min egen trädgård.. Kan bara gissa hur många idéer du har fått..?! ;)
  Kramar!

  SvaraRadera
 14. Ja det är inte dumt alls att komma iväg på trädgårdsbesök ;-) Jag tror att trädet med den fina stammen är ett glanskörsbär - googla får du se! Det som är typiskt med det trädet är just den vackra glansiga stammen, den är jättefin.

  Ha det gott!
  Åsa

  SvaraRadera
 15. Wow, vilken inspirerande trädgårdsresa! Underbart vackra bilder och så mycket vackert du fick med dig hem!
  Ha det gott!
  Margot

  SvaraRadera
 16. Tydligen en mycket givande resa! Hoppas att dina nyförvärv klarar sig!
  Nu har jag gjort ett inlägg om våra kulturarvsklenoder, de är kupade, artar sig bra och jag vårdar dem givetvis ömt.
  Ha det gott!Laila

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)