Först lägger man en rejäl näve torkade chilifrukter i blöt i uppkokt hett vatten en halvtimme (om man inte har färsk, förstås). Sen strimlar man de sladdriga frukterna, vilket jag helst gör med sax. Därefter lägger man strimlet i en mortel, tillsammans med några viktlöksklyftor och mosar ordentligt. Emellanåt späder man med en halv tesked vatten så att det blir en riktig gegga. Till sist smaksätter man med ett gott flingsalt. Ett med rökt smak ger en härligt mustig smak. Förvara röran med lite olivolja på ytan i en glasburk i kylen. Håller sig gott och väl i 14 dagar. Det går också bra att frysa, men risk finns för att styrkan avtar lite.
Tips 1
Ta bort alla frön innan chilifrukterna läggs i blöt, så blir inte röran fullt så het.
Tips 2
Citron-aji kan man göra genom att välja chilin 'Hot Lemon' och tillsätta lite citronzest i morteln. Späd med pressad citronsaft istället för vatten och använd citronflingsalt. Lite citronolivolja på ytan i glasburken också. Underbart till fisk eller grillade grönsaker!
Strålande, låter väldigt bra! Hoppas på att kunna odla nån chilli i år (utan växthus)men det lär väll inte bli lika diger skörd som du brukar bärga!
SvaraRaderaNej, men det finns ju många trevliga sorter som trivs inne på fönsterbrädan, som vilken krukväxt som helst. Jag sådde 'Brazil' i år för det ändamålet men just den ville inte gro (för gamla frön antar jag).
SvaraRaderaHärligt!!! Vad vore livet utan chili? Som en påse, tomt och innehållslöst......:)
SvaraRaderaTack för titt hos mig, vi ses!
Må så gott!
Tack för tipset på citron-aji. Jag har ju odlat Hot lemon i år och håller på att torka dom just nu. Receptet sparas!
SvaraRaderaVilka tips du kommer med..... Hos dig får man lära sig så mycket hela tiden. Känner mig tappad bakom en vagn när det gäller chili....
SvaraRaderaHa en fin vecka!
Kram Charlotte
Tänkte på dig idag när jag började planeringen för mitt trädgårdsland. Du är nog den som inspirerar mig mest när det gäller grönsaksodling. Tack för detta recept.
SvaraRaderaAnnika
Låter ju smarrigt måste jag säga.
SvaraRaderaLåter som om det skulle vara gott att blanda med lite gräddfil till färsbiffar, eller i grädde till en het sås, eller på... måste nog pröva..
Kram
Tack för tipsen, låter gott!
SvaraRaderaAgneta kram
Hejsan!
SvaraRaderailken mysig blogg jag hittade här. Bara dessa ord vid kommentarsformuläret värmer mitt hjärta :)
Jag hittade hit när jag sökte på Mexikansk skönlitteratur. Hittade "Kärlek het som chili" och på den vägen är det... Har du läst boken?? Kan den rekommenderas i så fall?
Kram från Anna