söndag 31 oktober 2010

Tomatsoppa med basilikaolja och mozzarella



En härlig tomatsoppa, fylld av smaker som minner om fjolårets trädgårdsskörd, som min goda vän Monica bjöd på häromdagen. Den passar säkert lika bra en regnig sommardag, som mitt i vintern. Receptet kommer ursprungligen från boken Lisens soppor (Kakao förlag), men jag har ändrat lite i det för att passa den som vill ta skördekorgen under armen och vandra ut i sin trädgård. Klicka på Läs mer för att komma till receptet.

Soppan räcker till 4-6 personer
  • 750 g körsbärstomater på kvist
  • 3 vitlöksklyftor
  • färsk basilika och dragon
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk röd pesto
  • 8 dl hönsbuljong
  • 1 tsk råsocker
  • 1 pkt små mozzarellabollar
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och snoppa tomaterna, hacka vitlöken grovt. Häll oljan i en ugnsfast form och lägg i tomaterna och viklökshacket tillsammans med örterna. Salta och peppra. Rosta i 15-20 minuter. Mixa slätt och häll i kastrull. Tillsätt pesto och buljong. Låt koka och smaka av med lite råsocker, salt och peppar. Servera med mozzarellabollar eller bitar av mozzarella och basilikaolja.
Basilikaoljan görs genom att mixa följande till en slät sås
  • ett knippa basilika
  • 1,5 dl olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
Ett nybakat bröd att bryta till är nog inte så dumt!

13 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott…receptet är sparat.
    Kramiz//kullervilla

    SvaraRadera
  2. Ser jättegott ut
    En gourmet

    SvaraRadera
  3. Hej vännen!
    Mums, vad gott med en mustig o god höstsoppa!Tack för all fin inspiration du bjuder på.....

    Kram Therese

    SvaraRadera
  4. Mums! Älskar tomatsoppa..och med basilika dessutom!!

    Ha det gott!! Kramis Sanne

    SvaraRadera
  5. Ser lovande ut, men byter nog ut vitlöken mot schalottenlök...gillar inte vitlök!
    Ha en fin söndagskväll, var du nu är...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Hej du.

    Jeg er også glad for tomatsuppe, men jeg er den eneste her i familien der vil spise det, så jeg får det for sjældent.

    Vil bare lige fortælle at din blog er med på min TOP TI i november.

    Forsat god søndag.

    Kh Lone

    SvaraRadera
  7. Åh så smarrigt det låter! Jag är så sålig på att göra soppor, fast det är så gott.

    Tack för all inspiration från dig!

    Kram M

    SvaraRadera
  8. När jag var i Yorkshire i juni så åt jag tomatsoppa tre gånger. Jag älskar det men har av någon underlig anledning aldrig lagat det själv. Nu blev jag inspirerad. Nu är det ju "soppornas tid". Receptet är nu bokmärkt och inlagt bland favoriterna.

    SvaraRadera
  9. Den soppan ser god ut.
    Soppor äter vi alldelens för lite av, de skall jag tänka mera på nu när det börjar bli kallt.
    En god värmande soppa och ett gott bröd. Mums.

    Ha det gott
    Kramen/Gunilla

    SvaraRadera
  10. Soppa är gott... ska absolut kolla receptet - alltid bra med nya tips...

    Men Charlotta.... är du på varmare breddgrader..... Ahhhh så skönt! Ha det superdupber bra (inte avundsjuk... näe ;-))

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  11. Ser supergott ut :) Det måste jag prova :)/Suss

    SvaraRadera
  12. Oj vad det ser smarrigt ut. Smakar så gott med soppa så här års.// Peter

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)