Här kommer ett recept på världens godaste OCH nyttigaste grönkålssallad. Egentligen är detta min favoriträtt på julbordet, men den passar precis lika bra som vitaminkick i januari!
Har ni några juläpplen och nötter över från julen, så passar det bra att använda dem!
Ingredienserna är:
3-4 msk citronolivolja
1/2-1 rödlök
2 äpplen
en näve valnötter
Lägg repad grönkål i en mixer, i omgångar, så att den blir riktigt finhackad. Finhacka lök och äpple och blanda med grönkålen. Rör i citronolivoljan och blanda väl. Strö över valnötterna. Låt gärna det hela stå någon timme så smakerna får stråla samman riktigt väl!
Sen är det bara att njuta i fulla drag! Självklart går denna sallad att variera i det oändliga, men just citronolivolja, rödlök och grönkål är grundstommen, som kan få vem som helst att förälska sig i grönkål. Denna härdiga, friska och pålitliga vän i köksträdgården, som jag aldrig vill vara utan. Men nästa år ska jag odla massor av den fräcka purpurkålen, som smakar lika gott men ha en djupt mörkröd färg. Tänk vad läcker den här salladen kommer att se ut då!
Lev väl,
Åh, vilka fräscha bilder! Låter hur gott som helst. Verkar som jag får försöka odla grönkål nu då:)).
SvaraRaderaKram
Uhhhm, det lyder fantastisk dejligt. Den må jeg prøve, men grønkålen køber jeg hos grønthandleren. Kålormene spiste mine :-(
SvaraRaderaHa´en god aften
Birgitte
Det låter verkligen gott! Jag har fått hem fröer till både krusad grönkål och till purpurkål. Ska bli spännande att se resultatet. :-)
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaDet ser vel nok herligt ud. Bon apetit.
Godt nytår herfra og glæder mig til at følge din blog her i det nye år. Du giver megen inspiration.
God fortsättning på 2012, och jag önskar dig ett bra trädgårdsår! Salladen ser läcker ut men jag tillhör dem som inte älskar grönkål :)
SvaraRaderaHa det bäst ♥
En riktigt god fortsättning på 2012 till dig också min stora inspiratö(r)s på området odling och att ta till vara allt det härliga som kommer därav. Tack för lyckönskningarna inför vårt spännande år och jag längtar mig tokig efter att kunna ha en riktigt rejäl köksträdgård. Lycka till med alla dina projekt och inte minst butiken - längtar efter att läsa en massa därom. Kram Mimmi
SvaraRaderaJe te souhaite Charlotta une bonne année !
SvaraRaderaDetta är något som passar mig perfekt!
SvaraRaderaTack för detta recept skall göras här i dagarna.
Kram
annika
Åh, så gott det verkar! Jag har aldrig ätit grönkål annat än som soppa eller långkål...
SvaraRaderaDetta måste provas!
Kram, Monica
Mums! Allt gott under 2012 önskar Eva Linnea
SvaraRaderaGod fortsättning på dig med :)
SvaraRaderaSer mumsigt ut men grönkål är för beskt för min smak. men kan förstå att det är fullt av vitaminer.
Trädgårdsmässan får man ju inte missa.
Kram Pella
Purpurkålen växer den lika som grönålen eller är det huvud?
SvaraRaderaDet lilla jag fick smaka an mina huvudkål rosso var smaskens men tyvärr förlorade jag kampen mot kållarven, en ska försöka i år igen.
Jag är såld på strimlad spetskål med en dressing gjord på Japansk soya blandad med en riven vitlöksklyfta.
Men kål är alltid gott, ska testa ditt tips.
Kram
Mariana
Missade ett k! det ska inte vara grönålen...
SvaraRaderaan ska vara av...
så det kan bli!!!
Gott nytt år till dig ! Receptet låter jättegott, jag provar snart ! Fast valnötterna ligger i blöt för att jag ska så dem ;-) får väl köpa nya. Underbara bilder var det också !
SvaraRaderaHa en skön dag !
Lisa/Lisas trädgård
Låter verkligen inte tokigt alls! Jag är grönkålsälskare sedan barnsben - vi åt alltid halländsk långkål till jul - så alla recept är välkomna. Vill man använda ett billigare alternativ till den ganska dyra citronolivoljan är det enkelt att riva lite citronskal i en vanlig god olivolja.
SvaraRaderaGott nytt år önskar Eva
Tack för receptet, jag har inte riktigt "kommit underfund" med grönkål (mer än att den är vacker och purpurkål är ännu vackrare) Få se om ditt recept kan råda bot på det! (:D
SvaraRaderaBlomkärringen
Bra recept på grönkål, tack
SvaraRaderamargareta
Hej Charlotta !
SvaraRaderaDet lät så gott, så den har jag skrivit av, Och ska se om jag finner det som ska vara i.
Tack för tipset.
Kram Mi
Fina bilder och inspirerande recept! TACKAR!!
SvaraRaderaFantastiskt god och fräsch sallad! Bästa grönsallad jag ätit!! Tack!
SvaraRaderaFantastiskt god och fräsch sallad. Godaste grönkålssalladen jag ätit! Tack
SvaraRadera