lördag 9 oktober 2010

Pumpaskörd idag

Vilken fantastiskt vacker lördag vi har haft idag! Sol, värme och vindstilla - allt rätt på en gång:) Efter en härlig trädgårdsdag, där arbetet med plantering och rabattanläggning framskrider, var det också dags att ta hand om våra pumpor.


Det är ju inte ett alltför stort arbete, då skörden endast består av tre pumpor! Men stora är de och det är två plantor i en enda pallkrage, som lyckats prestera detta. Sorten heter 'Lady Godiva' och är en typ som kallas nakenfröpumpa. Den odlas i första hand för sina pumpakärnor, som alltså saknar skal och därför är perfekta att äta och rosta.


Den här vännen satt ordentligt fastvuxen i armeringsjärnet!


Men med en kniv var det inga problem att få loss den!


Puh, jag vet inte vad pumporna väger, men tunga var de.


En pumpa gav 350 gram pumpakärnor. Vi rostade dem i ugnen med salt och rapsolja.


Det blev ett härligt tilltugg till ett glas vin medan vi lagade mat! Med nästa pumpa ska jag prova att rosta utan olja, för det blev lite oljigt om fingrarna. Tänk att tappa vinglaset!!!

Pumpaköttet lär inte vara någon smaksensation, men då jag har mycket liten erfarenhet av att tillaga pumpa, kunde jag inte låta bli att prova. Jag delade den i bitar och penslade varje bit med olivolja och strödde över flingsalt med citronsmak. Därefter bakade jag dem i ugnen i ca 30-40 minuter och vände dem två gånger.


Vi tyckte det blev fantastiskt gott! Inte alls så torrt och mosigt som jag hade förväntat mig. Lite sött men med härlig stekyta och med smak av flingsaltet! Här ligger en av bitarna tillsammans med mina grillade paprikor, som jag gjorde tidigare i veckan.

Den maten på tallriken är sprungen ur två små fröpåsar - en svindlande tanke! Med så mycket kärlek och omsorg som ligger bakom matens tillkomst är det inte undra på att den också smakar gudomligt...
Lev väl,

22 kommentarer:

  1. Oh va gott!! Nu vill jag också odla pumpor nästa år - lär ju gå hem hos ungarna!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Så gott det ser ut. Vi gjorde något liknande med pumpa i ugnen. Att rosta kärnorna var en bra ide.Ska använde våldigt lite olja för det skulle verkligen vara synd att tappa vinglaset. Tänk aat vinet bara ligger där bland skärvorna.
    Ha det gott.
    Anje

    SvaraRadera
  3. Oj, så många frön det fanns i en pumpa. Du lagar så mycket gott av alla dina grönsaker och frukter från din trädgård. Spännande rätter.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  4. Wow vilka härliga pumpor. Mysigt att ta tillvara kärnorna , rosta och äta....pumpakärnor köper jag och blandar i vår mu¨sli. Kram

    SvaraRadera
  5. Alltid kul att laga till och äta något man odlat själv! Era pumpor gick tydligen att äta - men det gör väl inte alla pumpor? Och kanske inte alla pumpafrön heller? Jag märker, att jag vet nästan ingenting om pumpor, mer än att de används som prydnad vid Halloween... Får nog läsa på!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Ja ett enda litet frö och så så mycket gott....fantastiskt.

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig skörd!!! Vad roligt att det smakade gott. Nåt att fundera på skall också ta in mina pumpor nu. Barnen har hos mig fått alldeles egna halloween pumpor. Tur att de blev bra annars skulle besvikelsen ha varit stor. Ha en fin söndag/Gela

    SvaraRadera
  8. Ja, hvilken glæde de små frø man såer om foråret kan bringe nu....det er det hele værd. Kerner uden skal....det er da sagen, for hvor smager de bare godt sådanne nogle ristede græskar kerner :0)

    Dorthe

    SvaraRadera
  9. Men vad inspirerad jag blir när jag läser och ser dina bilder på nakenfröpumporna! Har funderat på denna sort och har varit lite feg. Och i år var det nog tur att jag fegade ut för jag har inte riktigt hunnit med köksträdgården.

    SvaraRadera
  10. Mmmm ... har heller ingen erfarenhet av pumpa men det här fick det att vattnas i munnen. Och med den storleken behöver man ju inte så många för att få rejäla skrovmål. Pumpakärnorna ser verkligen delikata ut.

    SvaraRadera
  11. När jag ser dina bilder önskar jag mig, som vanligt, större trädgård! Då kunde jag ha ett rejält grönsaksland. Har funderat på att köpa en kolonilott men nu är det så "modernt" att odla så de är jättedyra i Lund, uppåt 100 000 kr, svälj!!! Fortsatt trevlig helg! /Katarina

    SvaraRadera
  12. Så läckra pumpabilder! Kan man använda alla slags pumpafrön enligt ditt recept?/Anja

    SvaraRadera
  13. Vilka "goda bilder" du visar, jag blir så hungrig:) Pumpasoppa är jättegott, givetvis med lite chili i och serverad med en klick chevrecreme...... mums...
    Vilken tur att du inte tappade vinglaset, det hade varit för trist...:)
    Ha en skön söndagskväll och må så gott!

    SvaraRadera
  14. Vilket snacks, pumpafrö är jättegoda. I österrike kan man köpa olja lagad av dom, en grön olja som är fantastisk i sallader. Jag har faktiskt smakat pumpa, i en sockerkaka! Det var minst lika gott som morot :)

    SvaraRadera
  15. Vilken härlig måltid ;-), så mysigt att verkligen ta tillvara på och njuta av allt som man kämpat med hela sommaren. Verkar lite pillrigt med pumpakärnorna men dom är ju så goda rostade. Ha det gott. // Peter

    SvaraRadera
  16. Ser härligt, smaskigt ut! Ska def prova på att odla pumpor nästa år! :)

    Kram,
    Anna-Karin

    SvaraRadera
  17. Älskar pumpakärnor.... men mina köper jag.... ;-) Såå vackert på bilden där du skurit pumpan som växt in i armeringsjärnet... Väldigt dramatiskt med det trådiga köttet och kärnorna.... och mycket vacker färg..... Måste vara himmelskt gott med egenrostade pumpakärnor till ett glas vin..... Har pumpakärnor till det mesta.... Bland annat i min flingblandning.

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  18. Jamen visst är de goda pumpor! Dina rostade pumpafrön ser jättegoda ut.Här har också varit kanonväder i helgen, fast jag har kört in ved, inte jobbat i trädgården, men ved ska man också ha ..
    ha en bra vecka!

    SvaraRadera
  19. Kan tipsa om ungersk pumpastuvning med lök, paprikakräm (ta ajvar och paprikapulver), stuva av med gräddfil och ha i dill. Annorlunda men väldigt gott!

    Hälsn Gizella

    SvaraRadera
  20. Tack snälla Gizella! Det ska verkligen prova. Är det någon särskild sorts pumpa som passar bäst?
    Hälsningar,
    Charlotta

    SvaraRadera
  21. That looks delicious. I've never tried roast pumpkin seeds. I really ought to some day.

    SvaraRadera
  22. Wow. I couldn't read this blog beyond the photos, but they were enough! Your squash looks so good. It's one of my favorite vegetables. Beautiful blog. Beautiful greenhouse and garden.

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)