måndag 17 januari 2011

Pumpaskörd i januari!

Det är väl ändå galet underbart att kunna njuta av egen skörd i månaden januari! Mina nakenfröpumpor, 'Lady Godiva', har legat i matkällaren och i helgen tog jag fram en och delade för att se om den fortfarande gick att använda.


Den var hur fin som helst och massor av gröna, goda pumpakärnor fanns det. Otroligt nog verkade pumporna ha mognat under lagringen, för pumpakärnorna var större nu än när jag skördade dem i oktober!


Kärnorna sköljde jag och lät ligga på tork på ett fat.


Dagen efter använde jag dem i mina surdegsbaguetter. Tänk vilken lyx, att ha egenodlade pumpakärnor i brödet! Recept på surdegsbaguetter har jag fått från underbara bloggen Vita rosor och förgätmigej och du kommer direkt till receptet genom att klicka HÄR!


En del av pumpaköttet skar jag i stora tärningar och lade i en stor ugnsfast form, tillsammans med tärningar av palsternacka och klyftor av rödlök. Jag hällde över rapsolja, salt, svartpeppar och en hel del soja. Efter ca 40 minuter i ugn (225 grader) hade vi världens läckraste tillbehör till maten!


Receptet kommer från den här fina samlingen, som går att beställa hos Runåbergs fröer helt utan kostnad (!).
I år ska jag definitivt odla flera slags pumpor. Det här gav sannerligen mersmak:)
Lev väl,

26 kommentarer:

  1. Det där " tillbehöret " lät ju väldigt gott. Mums! Kram

    SvaraRadera
  2. Helt ljuvligt att plocka fram eget odlat nu, förstår att du njuter...
    Tack för tipset om brödet ser gott ut.
    Kramiz//kullervilla

    SvaraRadera
  3. Antar att du fick lite sommarkänslor, när du tog fram pumpan. Jag har bara odlat pumpa en gång, men då vann jag med den tyngsta pumpan i trädgårdsföreningen!
    Ha det gott!
    Christina

    SvaraRadera
  4. Det var verkligen lyxigt!Kul att kunna använda dom så här långt efteråt :-)Annars kan det ju bli lite mycke under säsong.Men nu ja snacka om lyx!
    Kram från mig!

    SvaraRadera
  5. Hejsan!!
    vi odlar också en massa zuzzini, pumpor och annat ! men vi har inte kunnat förvara dem så länge. en del pumpor fick sätta livet till under Hallowen. Då barnbarnen skar ut dem som vackra lyktor, som lös i mörkret tills frosten förstörde dem.
    Tack för ditt recept! det ska jag testa i år.
    önskar dig en fin fortsättning på veckan
    från Kristina

    SvaraRadera
  6. Så bra att de kan lagras så länge...och brödet är verkligen genuint lyxigt ;)

    SvaraRadera
  7. Du underbara människa. Tack för inspirationen. Mina pumpor väntar också på att jag skall skära dom mitt itu. Gott gott. Ha en fin fin kväll/Gela

    SvaraRadera
  8. Så härligt med egenskördat och i januari dessutom.
    tillbehöret låter jätte gott och ser smaskigt ut.
    Ha det gott:)

    SvaraRadera
  9. Tänk, pumpa har jag aldrig smakat! Jag undrar om det går att köpa "matpumpor" när det är säsong? För dom som säljs till Halloween går väl inte att äta?
    fantastiskt, att dom håller sig så länge i en matkällare! Förstår att det känns lyxigt!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  10. I love roasted squash and pumpkins. My husband is not as fond of it so I have to pace myself on how often I serve it. I am down t just one small pumpkin left in storage from last year's garden. I need to use it soon as it will not last too much longer.

    Your recipe looks delicious!

    SvaraRadera
  11. Va kul att den höll sig så bra! Och ja - vilken LYX!! Både brödet och goda tillbehöret. Tror jag måste lägga det på minnet för framtiden.
    Ha en skön kväll!
    Kramar!

    SvaraRadera
  12. I love roasted anything! I love how you used the pumpkin seeds in a bread. Great thinking!!

    SvaraRadera
  13. Ser verkligen helt fantastiskt ut! både inlägget och bloggen. Du är min nya idol = )

    SvaraRadera
  14. Mums, vad gott det ser ut.....
    Du är "rik" som har allt gott du odlar o tillagar!
    Själv älskar jag inlagd syltad pumpa till kycklingen i lergryta....

    Hoppas att du haft en bra dag!
    Många Kramar Therese

    SvaraRadera
  15. Hej Monica,
    Jodå, halloweenpumporna är jättegoda att äta! Jag är ingen expert på pumpor, men i välsorterade affärer finns både pumpa och vintersquash! Ugnsbakad har blivit en favorit hos oss.
    Kram,
    Charlotta

    SvaraRadera
  16. Så gott det ser ut. Fantastisk att pumpan höll sig så bra.Brodet är riktig lyxigt med egna frö.
    Det vattnas i munnen hos mig.
    Ha en bra vecka.
    Anje

    SvaraRadera
  17. Your recipes sound delicious! It's nice to have such food at this time of the year.

    SvaraRadera
  18. Den sorten har jag inte provat, den ser fin ut. Jag brukar odla Gleisdorfer Ölkurbis som oljefröpumpa, den blir ganska stor. Men jag har inte provat att använda fruktköttet på den, får nog testa det när jag sett ditt recept här. Har en kvar i förrådet.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  19. Både låter ser supermumsigt ut!

    SvaraRadera
  20. Yum! What a delicious post Charlotta! You have inspired me to cook squash this way. Kram Carol

    SvaraRadera
  21. Pumpor är bara bäst! Lady Godiva ser god ut, både kött och frön.
    I år har jag provat att tärna och frysa mina stora Blue hubbard som ofta har svårt att hålla sig, det funkar jättebra, bara ner i en soppa eller gryta.
    kram Sophia

    SvaraRadera
  22. Åhh så läckert!!!!!
    Ha en fin dag!
    Kram Kathrine

    SvaraRadera
  23. Helt fantastiskt!
    STOR kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
  24. That squash looks so good. I love roasted squash.

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)