Klint Karins kålrot och mor Kristins böna, så heter boken som ligger vid min säng just nu. Det är en fantastisk skildring av köksträdgårdsodling i Sverige sedan slutet på 1800-talet. Det är Statens lantbruksuniversitet som gett ut boken och på deras hemsida, www.slu.se, kan man läsa följande:
Klint Karins kålrot, Mor Kristins böna och nästan tvåhundra andra ärter, bönor, bondbönor, kålrötter, rovor, potatislök och blomster med odlingstraditioner från sent 1800-tal och framåt - det blev resultatet av Fröuppropet, den inventering av äldre köksväxter som genomfördes i början av 2000-talet av Programmet för odlad mångfald, POM, vid SLU.
Boken är en hyllning till dem som arbetat i köksträdgård och på åker för att säkra den dagliga kosten. Inte minst kvinnorna som sällan blivit uppmärksammade för den kunskap och erfarenhet som krävts för att hålla i gång ett hushåll under goda och dåliga tider, efter en god växtsäsong eller en usel.
I boken kommer de odlare som varit förtänksamma och sparat detta gröna kulturarv till tals med sina minnen och erfarenheter. Klint Karin och Mor Kristin är två av dessa idoga odlarkvinnor och de har fått ge namn åt de sorter som de odlade. Genom deras berättelser kring det lilla fröet skymtar den stora berättelsen med de båda världskrigen, flytten från landsbygden in till städerna och människors utsatthet i en föränderlig tid.
Det finns många vackra och informativa bilder om grönsakssorter som hade varit utdöda för längesedan om det inte vore för några familjer som fortsatt från generation till generation att samla egna frön och på så vis hållit liv i dessa gamla sorter.
Odlarna bakom dessa spännande sorter, både de som lever idag och de som förevigats på gamla bilder, finns med och jag bara älskar att studera bilderna från förr. Hur kökslanden såg ut, hur grödorna såg ut och verktygen. För att inte tala om de stackars kvinnornas mycket opraktiska trädgårdsklädsel:)
På www.slu.se finns följande också att läsa. Det tänker jag INTE missa när jag är i Stockholm:
Boken lanseras på Trädgårdsmässan, Nordiska trädgårdar, Stockholmsmäsan, Älvsjö, på scenen Ätbart torsdag 11 april kl 10.00 eller kl 10.45 hos POM i FORs monter A42:36.
Bokens författare Lena Nygårds och Matti Wiking Leino finns då på plats och kan berätta mer om boken och det finns även möjlighet att bekanta sig med några av Grönt kulturarvs fröer.
Bokan kan man enkelt beställa genom att skicka ett mejl till publikation@adm.slu.se.Keep calm and keep on gardening,
Så spännande! Den vill jag också läsa. Som amatöretnolog/historiker och trädgårdsfantast är ju den här boken det bästa av två världar. :-) Jag beställer.
SvaraRadera/E
Spennende! Ja, vi har mye å takke personer som har tatt vare på odling av kulturvekster og på det viset gjort at de er tilgjengelige også i dag. Jeg er også veldig interressert i trädgårdshistorie i Norden, så den boken bør jeg kanskje kjøpe meg!
SvaraRaderaHa en fortsatt fin dag
Stein
Hejsan Charlotta!
SvaraRaderaDet är ju en riktig kulturskatt du läser. Måste vara en alldeles underbar bok för dig som brinner för nyttoodling.
./Anja
Vilken underbar läsning
SvaraRaderaKram på dig från Maria
Bönor är spännande och kulturarv gör inte saken sämre! Bönan med rött i ser ut som om den har ett kapillärsystem.
SvaraRaderaAllt gott
Då måste en ju fråga - finns det något om halländska sorter!? Letar med ljus och lykta men kan liksom inte hitta något annat halländskt än krusbär, grönkål (har jag redan) och björnbär. Buskar funkar ju inte riktigt på kolonin eftersom den måste återställas den dag jag inte längre ska ha den kvar och det blir lite väl bökigt med rotsystem då.. Helst hade jag velat hitta någon böna eller ärta! :)
SvaraRadera