måndag 6 januari 2014

Spring feelings


Så där ja, nu är julen utkastad från köksfönstret och vårkänslorna svämmar över. Idag har vi sått chili, sallatsmix, persilja och en basilikamix. Tanken är att nysådderna ska stå här och gro i riktigt härlig stugvärme och sedan flytta ner i källaren där vi har lägre värme men tillskottsljus från en högtrycksnatriumlampa. Vi har också tagit lite sticklingar av en fin vitbrokig äppelmynta i trädgården och från en stor fin "plättar i luften".

Nere i källaren finns alltså inte så mycket ännu, men växtbelysningen är alltså redan riggad och jag har sått mangold och sallat och testar att gro den här nere. Det borde funka eftersom temperaturen är att likna vid vårvärme, dvs. 5-15 grader och vare sig mangold eller sallat vill ju ha det alltför varmt.

Jag tog också in några av krukorna med lökar i, som står ute i bonna-orangeriet. Det stack redan upp krokusar ur några små krukor och det ska bli spännande att se om vi kan lura upp dem med hjälp av extraljuset. De vita hyacintherna som står i bakgrunden är några överblivna från julen, som också får stå och sola sig lite. Har tänkt sätta ut dem i en kruka på trappan. Får se om jag hinner innan vintern slår till...

Jag tog också in två myntaplantor, dels för att komma igång med sticklingar inför sommarens försäljningssäsong och dels för att njuta av mynta i maten. Det är ju sååå gott!

Keep calm and keep on gardening,

12 kommentarer:

 1. Så mycket gott du har på gång.Visst är det mysigt när så säsongen börjar igen.Ska snart börja jag med.
  Ha det fint.Gunsan.

  SvaraRadera
 2. Mysigt med små vårtecken och att se hur det redan börjat växa...men men det är faktiskt för tidigt med snödroppar som snart slår ut..inte så bra för växtligheten.
  Kram Lotta

  SvaraRadera
 3. Ah… så härligt att börja med sådder!! Det kliar ju i fingrarna nu :-) Hos mig dröjer det ett tag till dock. Tröstar mig med köpta vårlökar i växthuset istället. Ska börja ta fram de egna snart också. Najs. Smart ställ du har till sådderna!

  Stor kram

  SvaraRadera
 4. Åh, så mycket vår! Vill sätta igång men ska försöka hålla mig en vecka eller två. Ser helt ljuvligt ut!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Oj! du var tidig!! och vårfint!! jag har inte beställt fröer ännu! hittat inte riktigt dom jag vill ha...
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Härligt att se hur det spirar!! :) Jag blir glad i hela kroppen bara av att tänka på det. Idag började jag beta av frökatalogen Trädgårdslandet och vem får jag se om inte DU :) Jättefint reportage om er trädgård med underbara foton! Det var väldigt roligt att se och läsa! Stor kram <3 Carolin

  SvaraRadera
 7. Jaha, man kanske skulle skörda lite chilifrön och så. Fast jag tror inte jag hinner med att sköta så många plantor i år, vi har ju "parken" som ska fixas och sen måste vi ta hand om baksidan efter poolbygget och sen tog jag bort en massa perenner i den nya "lyxrabatten" som måste ersättas och så......
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 8. Låter härligt, jag längtar efter varmare dagar och mera sol:)
  Kram Malena

  SvaraRadera
 9. Du odlar med stil!! Ser jätte fint ut.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 10. Vad är det för urfint bord/glasvas/miniexperiment längst upp till höger i bilderna?
  Vill genast ha ett likadant! :D

  Kram Anna

  SvaraRadera
 11. Hej Anna,
  Vad kul att du tycker om den! Det är ett sticklingsset i gjutjärn, men små glasrör. Vi har sålt dess i vår nätbutik, www.cesarsbutik.se tidigare, men nu är de tyvärr slut. Jag är inte säker på om vi kan få tag i fler heller men om vi gör det lovar jag att informera dig.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 12. Oj vilka fina ställ för frösådderna! Minns du var du fått tag i dem?

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)