... av alla våra ärtskott, som fyller köksfönstret! Det är så gott att bara
klippa några nävar och blanda med en god dressing. Det bästa
med ärtskott är att de växer upp minst en gång till, ibland två.
Dessutom växer de vråååålsnabbt. Bara helt vanliga
gula ärtsoppeärter:)
Tillägg 13 januari: Många frågar hur man gör och därför gör jag ett litet förklarande tillägg här. Ta en burk eller kruka, vilken som helst. Det behöver inte ens vara hål i botten. Glasburkar och glaskrukor är kul för då kan man följa rotutvecklingen också, som är enorm! Fyll krukan med jord, vilken som helst. Det behöver inte vara såjord. Platta till och vattna igenom jorden och strö ut helt vanliga gula ärtor (jag använder alltid ekologiska) ovanpå jorden och platta till dem så de får kontakt med jorden. Ställ krukan i ett ljust fönster och vattna om jorden blir torr. Lite plastfolie över de första dagarna håller ärterna fuktiga så att de gror snabbare, men se till att det finns lite glipor i plasten, så att det inte blir för fuktigt. Då kan det hela börja mögla istället. Efter ca 5 dagar brukar man kunna börja skörda genom att klippa ca 2-3 cm ovanför jordytan. De avklippta skotten kommer igen minst en gång till. Sår man en ny kruka varje vecka har man alltid färska ärtskott till maten!
Tillägg 13 januari: Många frågar hur man gör och därför gör jag ett litet förklarande tillägg här. Ta en burk eller kruka, vilken som helst. Det behöver inte ens vara hål i botten. Glasburkar och glaskrukor är kul för då kan man följa rotutvecklingen också, som är enorm! Fyll krukan med jord, vilken som helst. Det behöver inte vara såjord. Platta till och vattna igenom jorden och strö ut helt vanliga gula ärtor (jag använder alltid ekologiska) ovanpå jorden och platta till dem så de får kontakt med jorden. Ställ krukan i ett ljust fönster och vattna om jorden blir torr. Lite plastfolie över de första dagarna håller ärterna fuktiga så att de gror snabbare, men se till att det finns lite glipor i plasten, så att det inte blir för fuktigt. Då kan det hela börja mögla istället. Efter ca 5 dagar brukar man kunna börja skörda genom att klippa ca 2-3 cm ovanför jordytan. De avklippta skotten kommer igen minst en gång till. Sår man en ny kruka varje vecka har man alltid färska ärtskott till maten!
Vad coolt! Hur lång tid har du odlat dom och hur gör man?
SvaraRaderaHej Lottzy,
RaderaFörlåt att svaret dröjde - har det lite "hett om öronen" för tillfället;)
Men nu har jag gjort ett tillägg ovan, som förklarar hur man gör.
Bloggkram,
Charlotta
Vad fräscht ljusgrönt! Precis vad man vill ha nu:)). Måste prova:)).
SvaraRaderaHa det gott.
Kram Maria
Groddar är supergott! Bra att det är nyttigt också. Kom på häromveckan att jag inte groddat på länge och la alfafa-frön i blöt och njöt sen av groddarna på morgonmackan. Man längtar väl efter odlingssäsongen kan jag tänka mig. Dina ärtskott ser superfina ut. Inger hopp om en ny fin sommar!
SvaraRaderaI morr´n styr jag kosan mot Sthlm igen och min nya lägenhet i Råsunda.
Vi ses kanske den 26/1? Kommer ni? Vi får höras iaf.
STOR kram från EvaLinnea
Låter frestande! Odlar du dom i vanlig planteringsjord?
SvaraRaderaKram, Monica
Hej Monica,
RaderaFörlåt att svaret dröjde - har det lite "hett om öronen" för tillfället;)
Det går jättebra med planteringsjord och ovan finns nu ett tillägg som förklarar bättre hur jag gör.
Bloggkram,
Charlotta
Härligt med frestande grönt nu :-) Jag tycker de är godare än godis. Men hej vad det växer...hann inte riktigt med att skörda i samma takt här så jag tänkte vara extrasnäll och ge kaninerna lite mumsmums. Döm om min förvåning när den ena kaninen inte alls ville ha....han åt hellre torra pellets...vanans makt kanske :-) Ha det gott !
SvaraRaderaLisa/Lisas trädgård
Vilket bra tips! Är så trött på smaklös köpesallad!
SvaraRaderaHa det gott!/Laila
Oj så gott det ser ut.Nyttigt och fräscht.Har inga gula ärter här faktisk. I alla fall har jag aldrig sett dem. Går det med torkade gröna också? Får väl försöka.
SvaraRaderaAnje
Hej Anje,
RaderaJa, testa! Det går säkert lika bra.
Bloggkram,
Charlotta
Å vad härligt! Måste införskaffa lite ärtor :-)
SvaraRaderaHej Charlotta, vad frestande det ser ut, man längtar efter nå´t fräscht grönt som inte har åkt hela vägen från Afrika eller sydamerika. Jag undrar också hur du gör. Snälla,svara lite kort om du har tid. Det är nog fler än jag som skulle vilja veta. Fö tackar jag för alla dina härliga recept som jag haft mycken glädje av.
SvaraRaderaHa det bäst hälsar Margareta
Hej Margareta,
RaderaFörlåt att svaret dröjde - har det lite "hett om öronen" för tillfället;)
Ovan finns nu ett tillägg som förklarar bättre hur jag gör.
Bloggkram,
Charlotta
P.S. Vad kul att mina recept kommer till glädje och tack för att du berättade, jag blev så glad!
Kära Lotta, hjärtans tack för svaret, nu skall här odlas ärtskott!
RaderaLycka till med ditt nya trädgårdsår.
Kram Margareta
Oj vad det växer :) Kram Suss
SvaraRaderaDet har jag inte provat Tack för tipset.
SvaraRaderaha det bra
Luna
Vilken bra idé !! Kom på att jag köpt en förpackning ärtor som står i lådan som väntar på att bli gröna, krispiga, nyttiga ärtskott ! Kommer inte riktigt ihåg hur man gjorde bara .. lägger man dom i blöt först ?
SvaraRaderaHa det så gott !
Kram/Isa
Hej Isa,
RaderaNej, jag lägger inte mina i blöt, men det är klart att då kanske de gror ännu snabbare.
Ovan finns nu ett tillägg som förklarar bättre hur jag gör.
Bloggkram,
Charlotta
Tack för svaret, Charlotta, Jag tror att jag ska ta mina tomma orkidékrukor (glas) och odla i!
SvaraRaderaSå kul det ska bli!
Kram och tack, Monica
Åh vad roligt!! Detta ska jag testa. Tack för inspirationen :)
SvaraRaderaHej! Jag har testat att odla ärtskott som du skriver om i ditt inlägg, och det är så gott på mackan!. Jag undrar om du vet om de blommar om man skulle låte dem växa vidare?
SvaraRadera