onsdag 27 juli 2011

Underbart gott från köksträdgården


Kålrabbi, 'Supersmeltz'. Första gången jag odlar kålrabbi och det är helt och hållet tack vare Gela, med bloggen Gelas hem och trädgård, för det var av henne jag bytte till mig fröer:) Så himla gott! Både tillagad och rå i skivor. Krispig, söt, mild - ja, ni hör, helt enkelt en fantastisk och för mig helt ny gröda!!!


Denna röda, tidiga lök är helt underbar! Jag köpte fröer från fröfirman Franchi fröer och löken heter 'Rossa Lunga di Firenze'. Mild, så mild att det går att sätta tänderna i den som den är:)


Av kålrabbi, rödlök, polkagrisrandig rödbeta, paprika, gula och gröna sockerärter och bondbönor gjorde jag en helt underbart god liten italiensk anrättning. 


Tillsammans med vatten, så det knappt täckte grönsakerna, och en rejäl klick smör bräserade jag tills smörvattnet nästan kokt ner helt. Därefter saltade jag med havssalt och strödde på lite klippt persilja.


Jag säger bara "Mamma, mia!". Det var så gott, så gott i all sin enkelhet. Det är ofattbart vilka ljuvligt doftande, milda och goda grönsaksrätter det blir med detta tillagningssätt. Dessutom lär grönsakerna bli mycket lättsmälta för magen:)

Till denna grönsaksrätt hade vi bara lite kycklingrester och en fräsch sallad. En klick crème fraîche som topping blev pricken över i!
Lev väl,

9 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut! Både kålrabbin och den röda löken var nyheter för mig. Ska testas, vi äter mycket grönsaker och nya smaker är alltid spännande.

  SvaraRadera
 2. Ser helt ljuvligt gott ut! Många spännande grönsaker. Jag har tänkt att börja odla lite ätbart nästa år, kul men annorlunda förslag.
  /Maria

  SvaraRadera
 3. Åh, det ser gott ut det där. Gillar grönsaker som har så fina mönster o färger som rädisorna. ålrabbi har jag aldrig smakat, men det måste jag ju göra nu:) Trevlig blogg du har förresten, kommer tebax!//Helen

  SvaraRadera
 4. Kålrabbi ska det va o inte "ålrabbi"...hihi!//Helen

  SvaraRadera
 5. Det ser väldigt gott ut!! Vad kul att ha så mycket olika grönsaker att laga till nåt gott av. Kram

  SvaraRadera
 6. En härlig primörgryta...och kålrabbi som är så gott.
  Måste ha det nästa år...
  Kram

  SvaraRadera
 7. Oj, här rinner snålvattnet när jag ser dina bilder. Visst är det underbart att skörda och tillaga sina egna grönsaker. Jag har långt ifrån så mycket som du har men tomater, sallad och lök har jag. Och chilin börjar bli jättefin.

  Ha det så gott!

  Kram
  Anita

  SvaraRadera
 8. Det här receptet hamnar bums i min receptmapp! Odlade kålrabbi för sisådär trettiofem år sedan men sedan föll den i glömska eftersom barnen inte var så förtjusta. Nu ska jag testa den på barnbarnen som gillar broccoli och grönkål.
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 9. Jag säger bara mmm mmm mmmm....
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)