lördag 16 juli 2011

Skördedag och ljuvlig sommarmiddag


Som jag har skördat och plockat bär idag! Himmel, vad duktig jag har varit!! Annars brukar ofta den stora lättjan välla in i trädgården i mitten på juli;) Men i år ville jag så himla gärna ta hand om mer av allt fantastiskt som växer här. Det blev 3 liter hallon, 3 liter körsbär, 1 liter röda vinbär, 1 liter svarta vinbär, mängder av basilika, mangold och så lite sockerärter. Puh! Nu har vi sylt så det räcker hela vintern, förvälld mangold till många goda stuvningar och soppor och basilika till vinterns pesto finns också i frysen:)


Basilikan är megastor och det gäller att knipa topparna kontinuerligt för att få rik skörd och för att förhindra att plantorna går i blom.


Jag tar en 2 liters glassbytta och fyller med hela blad och toppar. Vips in i frysen och nästa gång jag fyller på, är det bara att trycka ihop det jag lade i förra gången. De frusna bladen är helt spröda och krossas till ett smul. Man får i precis hur mycket som helst i en enda bytta på det viset. Till vinter tar jag fram så mycket av smulet som behövs för en god pesto:)


Ett annat knep jag har är sockerärterna. De behöver också skördas kontinuerligt för att inte sluta ge skörd. Ibland blir det inte så mycket på en gång och då har jag några påsar i frysen som jag helt enkelt fyller på efter hand. Jag brukar väga och anse en påse full när den väger 250 gram.


Ett berg av härlig mangold och...


... och lite skörd av en av kulturarvspotatisarna, 'King Edward Red', fick det bli till ...


... denna himmelska sommarmiddag. Yngsta mademoiselle C har fiskat aborre och de smörstekta aborrfiléer blev perfekta tillsammans med kokt nypotatis, stuvad mangold (tack för tipset, Annika!) och färsk gurka, tomat och lök från trädgården. Mmmmums....


Några små physalis-bär från växthuset var det enda som gick ner till efterrätt. Vilken rikedom med all denna skörd och att få äta så mycket gott av egenodlat!

Sommarkram till er alla:)

Lev väl,

16 kommentarer:

  1. Kul att du gillade det. Vi äter det jätteofta under sommaren. Mmm vilken god fisk...
    Saknar fisk sedan pappa dog han hade fiskaffär nämligen. Är ingen baddare på att fiska precis men en laxöring skall jag ta i bäcken.
    Ha det gott
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  2. Vilken skördedag du har haft. Och vilken underbar mat...mangold verkar ju vara riktigt gott.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Mmmmm vad mysigt! Hemodlat smakar alltid bäst, tyärr tycker en del av sniglarna likadant. (men det blir nematoder nästa år igen)
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  4. Fryser du sockerärtorna som dom är utan förvällning?

    SvaraRadera
  5. Vilken skörd! Jag blir så otroligt avid på allt som du nu får plocka in. Jag brukar också fylla frysen så man har egenodlat hela vinten. Det är så gott och favvisen här hemma är basilikan.

    Kram Teres

    SvaraRadera
  6. Vilket bra infrysningtips för basilikan. Det tar jag med mig hem direkt! Enkelt och bra!

    Hälsar Åsa

    SvaraRadera
  7. Vilken fest måltid. och färskare råvaror kunde ni väl knappast ha :) Ser väldigt aptitretande ut!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  8. Hej Livsnjutaren,
    Ja, jag förväller inte sockerärter och tycker det funkar bra. Här är det minsta motståndets lag som gäller:)
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Vilken skörd! Jag förstår att du känner dig nöjd! Och så bra att jag också fick svar på om du frös i sockerärtorna råa...
    Ha en fin söndag, kram, Monica

    SvaraRadera
  10. Visst är det härligt att skörda och fylla frysen! Här har vi plockat 10 liter hallon den senaste veckan, och vinbärsbuskarna börjar mogna nu. De brukar ge megastor skörd...

    Tack för basilikatipset!

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  11. Hos mig möglar jordgubbarna och hallon är bara kart, men röda vinbär hänger där röda. Hoppas dom är där om en vecka när jag börjar semestern också. Lagar du sylt av dina? Jag vet liksom aldrig vad jag ska göra av dom, gele'n blir sällan bra.. Mangold har jag undrat vad man ska göra med, det ser ju jättegott ut. Älskar stuvad spinat så det där ska jag försöka en dag, men utan aborre, jag har lite svårt att få huset tre herrar ut med metspö, även om det borde nappa bra i allt regnet.
    Ha en bra vecka :)

    SvaraRadera
  12. mon-jardin-en-ik17 juli 2011 kl. 17:57

    Så gott det ser ut. Det vattnas i mun.Och vilken skörd av bär du har. Underbart.
    Sv: Det där med partypinglan ser värre ut än det är. Det är mest job, fast trevlig sådant.Du vet :en liten by, sommar och traditioner.....
    Ha det gott.
    Anje

    SvaraRadera
  13. Sååå flink du har vert idag!
    Og mye godt å glede seg over til vinteren:)
    Takk for at du OGSÅ har tid til en titt hos MEG...jetteglad:))

    SvaraRadera
  14. Tack för tipset med basilikan, min är ju så stor så...
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  15. Vilka aptitretande bilder! Ja, tänk så härligt att kunna plocka fram egenodlat...:)!/Anja

    SvaraRadera
  16. Ja du har verkligen varit riktigt duktig! så mycket du har hunnit med. Vilken potatis sort blev er favoritpotatis i år? Ja har varit i en fantastisk trädgård idag, en riktig sagoträdgård (se bloggen) Massor av inspiration.
    Ha en fortsatt bra helg!

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)