fredag 27 maj 2011

Sånt som gör mig oglad...


... är den fördömda blåsten som slitit mina fina bönor i trasor. Tack och lov hann jag inte plantera allt, men mycket måste sås på nytt. Grrrrr....


Mängder av våra rosor för en tynande tillvaro. Liten rosenbladsstekel heter marodören som gör att bladen rullar ihop sig och får hela plantan att se förskräcklig ut. Jag har letat som bara den på nätet efter någon biologisk bekämpning. Det finns ju nematoder och annat bra. Men nix, inte! Det enda råd som finns är att plocka alla ihoprullade blad... eller försöka med ett pyrethrumpreparat. Jag kan inte komma överens med mig själv om jag ska spruta eller helt sonika gräva upp de rosor som tagit mest stryk och låta de motståndskraftiga vara kvar... Jag funderar också på att spruta med nässelvatten, för jag tror att det skulle kunna göra rosorna mer motståndskraftiga. Risken är väl att det är för sent... Grrr....


Några amerikanska blåbär lär det inte bli i år, för de två bortersta buskarna har inga blommor! Det är ju två olika sorter som ska pollinera varandra. Jag har ingen aning om varför, men haren har varit omsorgsfull med beskärningen av alla fyra buskarna... undrar om det kan vara orsaken? Fast varför blommar då den ena sorten? Trist är det i alla fall för vi brukar få mängder av bär...Jag får väl drömma om fjolårets ljuvliga blåbär istället... ;) Det sägs att det finns en mening med allt, men stormvindar, avgnagda buskar och rosenbladssteklar har jag svårt att inse meningen med...

Hoppas ni alla får njuta av en härlig trädgårdshelg!

Lev väl,

14 kommentarer:

 1. Ja man blir lite ledsen när ompysslade växter far illa. Jag har ocksåf ått lite sådder förstörda men än går det ju att så nytt. Hoppas det löser sig med dina rosor. Har du ställt frågan på Allt om trädgårds rosforum, det finns gigantiska mängder kunskap där. http://www.alltomtradgard.se/forum/forum.xml?forum_id=12 Lycka till!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 2. Jag får tydligen fortsätta kommentera som anonym, iaf ett tag till. Har förstått att fler har problem.

  En härlig go´ helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 3. Ja, blåsten är inte rolig! Fast där vi bor är vi omgivna av så mycket träd, att blåsten liksom inte når ner till marken! Men å andra sidan blåser det ner kvistar och framför allt TALLKOTTAR! Massor! Hela tiden!
  Jag plockar och plockar...
  Mina sockerärtor växer på, är nu c:a 50 cm (skulle dom bli enligt fröpåsen) och blommar! Och jag har petat ner nya ärtor mellan de gamla! Kul!
  Ha en fin helg, kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Så tråkigt att du fått så mycket skadat i den hårda vinden.Vi fick regn i natt och när jag kom ut i morse så kryllade det av sniglar.Vet inte hur mycket jag plockade.Det gör mej så ledsen.

  SvaraRadera
 5. Inte kul när växter far illa. Mitt körsbärsträd skadades av snön. Tur att det finns blåbär att köpa i butik. Snygg kopp bredvid blåbären. Önskar dig en skön helg! Zinnia

  SvaraRadera
 6. Ja man blir verkligen oglad åt blåsten. Klart det måste väl blåsa till ibland, men just nu, när det nyutplanterade har annat att tänka på för att klara livhanken, behövs ingen blåst!! OOOOOglad!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Blåsten har verkligen ställt till det både här och där, usch.
  Och mina blåbär har tagit stryk av vintern, tror jag bestämt att det är. Dom har inte många blommor om man jämför med tidigare år, men det är nog så att det är på det sättet.
  Rosorna, jaaa, vad gör man....plockar och spolar idogt, har du prövat såpvatten om och om igen, det kan hjälpa, faktiskt.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Det ser iallafall ut som att glad "vinner" över oglad.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 9. Att ha trädgård är en ständig kamp! Och ibland kan det ju kännas VÄL motigt. Men sen behövs bara en ynka liten pionblomma eller välformat salladshuvud för att man ska bli lycklig igen och återfå kämpaglöden. Trädgårdsälskare ger aldrig upp!

  SvaraRadera
 10. Jag håller med dig...blåsten förstör många av våra växter.
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 11. Har du provat "hattifnattar" över det du är rädd om? Alltså en PET-flaska utan botten och utan kork. När det blåser så kan man sätta en pinne ner genom flaskan så står den stadigt kvar.

  SvaraRadera
 12. Jag hittade ett pyretrumpreparat med rapsolja som bas. Jättebra eftersom de vanliga är med lösningsmedel. Här är en länk. Det var detta jag ev använde mot krusbärssteklarna också (jag är så förvirrad och kommer inte ihåg vilket det var som funkade...) http://www.bioplant.dk/produkter/sprutmedel/raptol.aspx

  SvaraRadera
 13. Ja usch för den eländiga blåsten !!! Har inte hunnit sätta ut så mycket än som tur är. Vilka bra tips från er andra ! Bra idé Charlotta att vänta till hösten med fröerna, nu är det sån himla rusch. Vi kan höras om det när vi gått i ide för vintern :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 14. "Liten rosenbladsstekel heter marodören". Det hjälper inte med pyretrin heller, såvida man inte träffar stekeln när den är där och lägger sina första ägg. Vill minnas att i ett eller två av dina ihoprullade blad ligger det en liten larv. De andra ihoprullade är "tomma" och eventuellt är det rosen själv som skyddar sig med att rulla ihop bladen, de ser upptagna ut.
  Rosenbladstekeln tillhör också vår natur och rosen klarar nog angreppet.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)