tisdag 19 april 2011
Första rabarberpajen idag!
Idag gjorde det vackra, varma vädret oss sugna på att lyfta på krukorna för att se hur det gick med rabarberblekningen.
Och minsann! Finfina, mjälla stjälkar i massor fanns det. Visst är färgerna fantastiska?
Här syns verkligen skillnaden mellan oblekt och blekt rabarber!
En underbar paj blev det, som vi kunde avnjuta i den varma vårsolen. Eftersom den blekta rabarbern är mycket mildare i smaken, krävs inte så mycket socker och det smakar ändå ljuvligt! Det är väl så man ska ha det när man har det som sämst;)
Lev väl,
Klicka på Läs mer, nedan, så hittar du receptet på min enkla rabarbersmulpaj!
"Aningens nyttigare rabarbersmulpaj"
Ingredienser:
2 dl dinkelmjöl
1 dl havregryn
1 dl blandade frön (idag valde jag kokos, pumpafrön, linfrön och solrosfrön)
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörsocker
2 msk potatismjöl
6-8 rabarberstjälkar
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, skala och skivar raberstjälkarna. Blanda socker och potatismjöl i en liten skål. I en större bunke hyvlas smöret ner med en osthyvel. Tillsätt mjöl, gryn, frön och vaniljsocker. Tryck ut den gryniga massan i en pajform och varva rabarber med sockerblandningen ovanpå. Svisch in i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller crème fraiche.
25 kommentarer:
Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.
Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.
Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det där såg läskande gott ut. Hos mig blev det blåbärspaj idag, hade några bär kvar i frysen.
SvaraRaderaHoppas du mår lite bättre nu.
Kram!
Mmmmumsigt! Nu får jag ju dåligt samvete igen!!
SvaraRaderaGlömt bleka rabarber - betyder att jag får vänta :-(
Ha de gott. Catarina
Vad avis jag blir nu, här i Norrland kan jag se röda knölar av rabarbern skymta fram, inget mer! På med hinken nu så får jag också baka snart...
SvaraRaderaÅ så underbart! Det är dig "väl unt" =0)
SvaraRaderaKram Linda
Åh, så sugen jag blir!
SvaraRaderaKram!
Oj vad ljuvligt! Jag ska försöka igen jag också. I fjol trivdes inte bara rabarbern utan massor av svartmyror också. Det blev väl varmt och gott OCH sött där under!
SvaraRaderaHa det så gott!
Jenny
Oj vad långt ni har kommit med våren :) Kram Suss
SvaraRaderaOJ! Då kanske jag har rabarber som står och väntar på mig när jag kommer till Nöbbele på torsdag? Jippi! I Stockholm har den inte kommit så värst långt. Den första rabarberpajen för året brukar smaka ljuvligt. Jag har gärna vanlijsås till. Vad har du?
SvaraRaderaKram från Eva Linnea
GLAD PÅSK om vi inte hörs innan dess.
Ja kära frun, fnisssss, sämre än så vill jag inte ha det:-P
SvaraRaderaGla påsk på er! kramkram H.
Sådana härliga färger! smarrig paj ser det ut som. Kanske hinner jag lägga över en kruka, igår var det i allafall bara röda knoppar.. men det går fort nu (:D
SvaraRaderaTack för tipset och receptet
Blomkärringen/Gullvivan
Så supergott med rabarberpaj.
SvaraRaderaJag brukar åxå göra en god rabarbersoppa som vi älskar i detta huset.
Underbar tid vi går till mötes, hoppsan jag har visst jord under naglarna ;)
kram ullamaria
Mums filibabba! Vår rabarber har inte kommit så långt som din oblekta så nu ska jag sätta en svart hink äver plantan, tack för påminnelsen! Jag brukar göra pajen med ett tak av samma smet som man bakar knäckflarn av, vansinnigt gott!
SvaraRaderaGlad påsk!/Laila
mmmmmm....så gott att sitta och äta rabarberpaj nu....och utomhus dessutom ;)
SvaraRaderaHa det bra ;)
Låter spännande! Sparas direkt:) Imorgon går jag med bestämda steg mot rabarbern;)
SvaraRaderaDet är lycka på hög nivå:)
SvaraRaderaOch jag har återigen misslyckats med rabarber...
SvaraRaderaVad kräver den, som jag inte kan ge den???
Nåja, det finns ju att köpa!
Vårkramar, Monica
AHA!
SvaraRaderaDå kanske jag borde prova att bleka rabarber för nackdelen med rabarberpaj är just sockret då vi har diabetiker i familjen...
Tänkte titta in och säga Glad Påsk
Må så gott /Karin
Härliga rabarber! Jag har precis flyttat mina plantor så jag törs inte skörda de första bladen, det får bli nästa år :)
SvaraRaderaHa en underbar påsk!
Åhhh, så gott det ser ut och så himla vackert...måste testas nästa år!
SvaraRaderaKramar
Rabarberfärger är helt fantastiska och när jag lyfte av krukan på mina så fick jag lust att börja stick en tröja i dom färgerna......
SvaraRaderaAgneta kram
Jag har minsann också en kruka över en rabarberplanta, men såna rabarberpajsstora rabarber har jag inte... ;)
SvaraRaderaOm några veckor kanske - landet är avlångt.
Åh, Charlotta! Jag är sååå lycklig. Idag har jag skördat min allra första sallad till vår grillade middag. Jiiiipiii! :0) Tack för alla tips och råd du delar med dig av.
SvaraRaderaKram/ Anna
Så underbar blogg jag hittade nu. Lägger mig som följare. Håller på som bäst med min egen köksträdgård från grunden. Blir runt 100 kvadrat meter stor. Titta gärna in och se mitt arbete där. Är ensam med arbetet så får ta lite tid;)
SvaraRaderaOh, jösses så gott det ser ut! Hittade precis din blogg och gillar verkligen vad jag ser. Har aldrig testat att bleka rabarber men det lät ju riktigt bra om det inte bara är en visuell effekt utan även ger en mildare smak. Får läsa runt lite här och ge mig på det till nästa år!
SvaraRaderaSer underbart ut! Vilken sort odlar du. Jag funderar på att byta ut mina *Elmbliz' som aldrig verkar ge stjälkar större än ett lillfinger.
SvaraRadera