tisdag 19 april 2011

Första rabarberpajen idag!


Idag gjorde det vackra, varma vädret oss sugna på att lyfta på krukorna för att se hur det gick med rabarberblekningen.


Och minsann! Finfina, mjälla stjälkar i massor fanns det. Visst är färgerna fantastiska?



Här syns verkligen skillnaden mellan oblekt och blekt rabarber!


En underbar paj blev det, som vi kunde avnjuta i den varma vårsolen. Eftersom den blekta rabarbern är mycket mildare i smaken, krävs inte så mycket socker och det smakar ändå ljuvligt! Det är väl så man ska ha det när man har det som sämst;)

Lev väl,

Klicka på Läs mer, nedan, så hittar du receptet på min enkla rabarbersmulpaj!



"Aningens nyttigare rabarbersmulpaj"

Ingredienser:
2 dl dinkelmjöl
1 dl havregryn
1 dl blandade frön (idag valde jag kokos, pumpafrön, linfrön och solrosfrön)
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörsocker
2 msk potatismjöl
6-8 rabarberstjälkar

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj, skala och skivar raberstjälkarna. Blanda socker och potatismjöl i en liten skål. I en större bunke hyvlas smöret ner med en osthyvel. Tillsätt mjöl, gryn, frön och vaniljsocker. Tryck ut den gryniga massan i en pajform och varva rabarber med sockerblandningen ovanpå. Svisch in i ugnen i ca 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller crème fraiche.

25 kommentarer:

  1. Det där såg läskande gott ut. Hos mig blev det blåbärspaj idag, hade några bär kvar i frysen.
    Hoppas du mår lite bättre nu.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Mmmmumsigt! Nu får jag ju dåligt samvete igen!!
    Glömt bleka rabarber - betyder att jag får vänta :-(
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  3. Vad avis jag blir nu, här i Norrland kan jag se röda knölar av rabarbern skymta fram, inget mer! På med hinken nu så får jag också baka snart...

    SvaraRadera
  4. Å så underbart! Det är dig "väl unt" =0)
    Kram Linda

    SvaraRadera
  5. Åh, så sugen jag blir!

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Oj vad ljuvligt! Jag ska försöka igen jag också. I fjol trivdes inte bara rabarbern utan massor av svartmyror också. Det blev väl varmt och gott OCH sött där under!
    Ha det så gott!
    Jenny

    SvaraRadera
  7. Oj vad långt ni har kommit med våren :) Kram Suss

    SvaraRadera
  8. OJ! Då kanske jag har rabarber som står och väntar på mig när jag kommer till Nöbbele på torsdag? Jippi! I Stockholm har den inte kommit så värst långt. Den första rabarberpajen för året brukar smaka ljuvligt. Jag har gärna vanlijsås till. Vad har du?
    Kram från Eva Linnea
    GLAD PÅSK om vi inte hörs innan dess.

    SvaraRadera
  9. Ja kära frun, fnisssss, sämre än så vill jag inte ha det:-P

    Gla påsk på er! kramkram H.

    SvaraRadera
  10. Sådana härliga färger! smarrig paj ser det ut som. Kanske hinner jag lägga över en kruka, igår var det i allafall bara röda knoppar.. men det går fort nu (:D

    Tack för tipset och receptet

    Blomkärringen/Gullvivan

    SvaraRadera
  11. Så supergott med rabarberpaj.
    Jag brukar åxå göra en god rabarbersoppa som vi älskar i detta huset.
    Underbar tid vi går till mötes, hoppsan jag har visst jord under naglarna ;)
    kram ullamaria

    SvaraRadera
  12. Mums filibabba! Vår rabarber har inte kommit så långt som din oblekta så nu ska jag sätta en svart hink äver plantan, tack för påminnelsen! Jag brukar göra pajen med ett tak av samma smet som man bakar knäckflarn av, vansinnigt gott!
    Glad påsk!/Laila

    SvaraRadera
  13. mmmmmm....så gott att sitta och äta rabarberpaj nu....och utomhus dessutom ;)
    Ha det bra ;)

    SvaraRadera
  14. Låter spännande! Sparas direkt:) Imorgon går jag med bestämda steg mot rabarbern;)

    SvaraRadera
  15. Det är lycka på hög nivå:)

    SvaraRadera
  16. Och jag har återigen misslyckats med rabarber...
    Vad kräver den, som jag inte kan ge den???
    Nåja, det finns ju att köpa!
    Vårkramar, Monica

    SvaraRadera
  17. AHA!
    Då kanske jag borde prova att bleka rabarber för nackdelen med rabarberpaj är just sockret då vi har diabetiker i familjen...
    Tänkte titta in och säga Glad Påsk
    Må så gott /Karin

    SvaraRadera
  18. Härliga rabarber! Jag har precis flyttat mina plantor så jag törs inte skörda de första bladen, det får bli nästa år :)
    Ha en underbar påsk!

    SvaraRadera
  19. Åhhh, så gott det ser ut och så himla vackert...måste testas nästa år!
    Kramar

    SvaraRadera
  20. Rabarberfärger är helt fantastiska och när jag lyfte av krukan på mina så fick jag lust att börja stick en tröja i dom färgerna......
    Agneta kram

    SvaraRadera
  21. Jag har minsann också en kruka över en rabarberplanta, men såna rabarberpajsstora rabarber har jag inte... ;)

    Om några veckor kanske - landet är avlångt.

    SvaraRadera
  22. Åh, Charlotta! Jag är sååå lycklig. Idag har jag skördat min allra första sallad till vår grillade middag. Jiiiipiii! :0) Tack för alla tips och råd du delar med dig av.

    Kram/ Anna

    SvaraRadera
  23. Så underbar blogg jag hittade nu. Lägger mig som följare. Håller på som bäst med min egen köksträdgård från grunden. Blir runt 100 kvadrat meter stor. Titta gärna in och se mitt arbete där. Är ensam med arbetet så får ta lite tid;)

    SvaraRadera
  24. Oh, jösses så gott det ser ut! Hittade precis din blogg och gillar verkligen vad jag ser. Har aldrig testat att bleka rabarber men det lät ju riktigt bra om det inte bara är en visuell effekt utan även ger en mildare smak. Får läsa runt lite här och ge mig på det till nästa år!

    SvaraRadera
  25. Ser underbart ut! Vilken sort odlar du. Jag funderar på att byta ut mina *Elmbliz' som aldrig verkar ge stjälkar större än ett lillfinger.

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)