tisdag 8 mars 2011

Tid att bleka rabarber...


... eller "man tager vad man haver, sa Kajsa Varg"! Har länge varit på jakt efter ett vackert terrakottakrus för blekning av rabarber. Det finns att beställa från England, men svindyrt! Minna Mercke-Schmidt, Blomsterverkstad, har också något på gång, tror jag;)


Under tiden får man "hitta på" och i söndags, när jag upptäckte dessa små röda knoppar i frusna jorden, gick jag ner till jordkällaren och rotade bland krukorna.


Jag fann dessa, som jag ställde upp och ner. Det silade in för mycket ljus genom dräneringshålet, om jag bara tog en kruka, så det fick bli två. Mmm, det vattnas redan i munnen efter första rabarberpajen...

Lev väl,

24 kommentarer:

 1. Oj, Charlotta! Har du redan rabarber i dagen? Fantastiskt vilken skillnad mot mig, 2 mil nv om Stockholm, som har en meter snö över min! Undrar om jag skulle kunna gräva mig fram till några av mina krukade? Det väcker onekligen lusten till rabarberpaj! Brukar också göra som du och vända större krukor upp och ned, även om jag faktiskt en gång i tiden började med keramik för att just göra rhubarbforcerers... Kul att bli påmind! :) Mia

  SvaraRadera
 2. Ja, ALLT behöver ju inte vara specialdesignat tycker jag - att ta det man har och använda på ett nytt sätt är toppen! Dessutom sparar man lite på miljön...

  Rabarberpaj - ohhhh...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Du är så duktig med allting.

  SvaraRadera
 4. Rabarberpaj...snålvattnet rinner;) Finns inte mycket som slår det! Över mina finns bara en massa snö. Så jag får allt vänta ett tag till.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Men så långt ni har kommit med våren hos dig! Här ligger snön fortfarande överallt... :0( Triiiist...

  Du är för snäll. :0) Jag tror att jag bara sätter ord på det de flesta tänker men kanske inte riktigt vågar säga... Det är inte utan att jag själv sitter och biter på naglarna när jag lägger upp ett "kontroversiellt" inlägg. *haha* Men om inte jag säger vad jag tycker och tänker, vem ska då göra det? ;0)

  Kraaam/ Anna

  SvaraRadera
 6. Hej Charlotta!
  Ja, det är klart vi ska träffas igen!
  Det finns en bilkyrkogård i närheten av Tingsryd, som min kamera vill besöka...Och vår son bor i Jönköping...
  Nu får jag också bege mig ut och tita efter rabarberknoppar...Jag har faktiskt aldrig brytt mig om att bleka rabarbern...
  Ha det gott!
  Kramen!
  AnnA

  SvaraRadera
 7. BLEKA rabarber! Har aldrig hört talas om det!
  Blir dom bättre då? Godare? Hur ser dom ut?
  Måste genast ner till trädgårdslandet och kolla om min rabarber kommit upp! Du kunde ju ha tagit med dina i vårteckensutmaningen!
  Ja, man lär sig något nytt varje dag!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Nu kommer vårlängtan när jag kikar in här hos dig. HÄr är snön fortf nästan heltäckande, men blöt och tung så snart så....

  Rabarberpaj... mmmm

  SvaraRadera
 9. Hej Monica,
  Fniss, jo, jag vet. Hittade rabarberknopparna efter att vårspaningsinlägget var skrivet;) I mitten av min header ser du fjolårets blekta rabarber. Fördelen med rabarberblekning är att du kan skörda de första tidigare och de är mildare i smaken och mjällare!
  Kram!

  SvaraRadera
 10. Ett härligt inlägg. Tänk att jag nästan känner smaken av rabarberpajen.Sååå gott!
  Du hittade en jättebra lösning med ursnygga krukor.
  Undrar hur min rabarber mår därnere i Frankrike. 2 Veckor kvar.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 11. Haha, fiffiga du! Nu började jag oxå längta efter raberberpaj...vi brukar ha det på valborgsmässoafton och det är så gooott! :o)
  Jättekul, hojta bara till om du närmar dig Klippan, så ses vi! :o)
  Ha en riktigt fin tisdag,
  Lydia

  SvaraRadera
 12. Rabarber, oj! Det finns mycket att se fram emot, sannerligen. Själv är jag glad för varje liten centimeter som isen smälter undan här, men vem vet, det kanske blir vår vilken dag som helst! De där tjocka rosa knopparna är i alla fall värda att vänta på.

  SvaraRadera
 13. Hade ingen aning om vad bleka rabarber betydde, så jag googlade.
  De två första resultaten var från... drum roll... Cesars Trädgård!!!
  Kul tyckte jag. Har nu lärt mig något nytt.

  KRam

  SvaraRadera
 14. Här ligger snön vit och grann och det är över 1 meter ner till de små guldkornen, men den som väntar på något gott... Det är härligt att se att någon har kommit fram till rabarbertid!

  SvaraRadera
 15. Åh, det här var ett underbart vårtecken! Och jag ångrar att vi grävde bort vårt rabarberstånd för flera år sedan - men det blir ju så yvigt när platsen är knapp!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 16. Jag röstar för "man tager vad man haver". Det blir så tråkigt när trädgård blir för dyrt.
  Bra idé!

  Kram!

  SvaraRadera
 17. Ahhhh, rabarberpaj - MUMS! Din rabarberklocka blir toppen - men visst är de gjorda för ändamålet otroligt vackra.....

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 18. Jag visste faktiskt inte att det fanns särskilda krukor för ändamålet. Jag har bara tagit en vanlig kruka. Än ligger snön djup så det lär dröja innan det blir rabarberpaj här. :)

  SvaraRadera
 19. Vad roligt att era rabarber redan har vuxit upp! :) det är kanske bara jag som inte vet, men bleka rabarber? och att hålla solen borta från rabarberna i mina öron låter väldigt konstigt, men det är ju ni som är proffs på trädgård! :)
  från Colette Celine Letrez

  SvaraRadera
 20. Kära du, vad du är omtänksam och generös! Fråga mig inte hur jag "lyckades misslyckas" med Jamaican Bell även en andra gång, men inte ens min goda vilja verkar locka upp de små luringarna. Alldeles säkert ett handhavandefel;-) Nästan lika miserabelt gick det med Mini Bonnet som jag fick av snälla Bondjäntan, men en liten stackare har nu äntligen tittat upp.

  Jag ska till Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan (lääängtar) - med lite tur får jag kanske turen att äntligen träffa dig "på riktigt". Vi hörs framöver och tills dess följer jag alla dina spännande projekt och njuter av allt inspirerande jag ser. Kram M

  SvaraRadera
 21. Tackar för tipset att lägga till en admistratör!
  Smart med krukan o snyggare än svart plasthink som jag använt förrut.Dessutom står den ju tungt o stadigt!
  Hälsningar Helena!

  SvaraRadera
 22. Åh vad härligt, snöfritt hos dig! Rabarber under hink brukar det bli här, den blir så krispig o mjäll. Men din kruka var snyggare !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 23. Bar mark???
  Åh vad jag längtar.

  SvaraRadera
 24. Jag har inte riktigt förstått varför man ställer en krika över rabarbern? Är det för att de ska växa snabbare? Eller för färgens skull? Påverkar det alltså smaken? Ska jag också ställa en kruka över min rabarber? Trevlig Påsk! // Anna
  http://ranunkelirabatten.blogspot.com/

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)