tisdag 29 mars 2011

Mässfynd på Nordiska trädgårdar 2011

Detta var det i särklass häftigaste mässfyndet för min del!Hos föreningen Sesam, hittade jag de mest underbara grönsaksbilder, som de hängt upp på monterns väggar. Helt bedårande! Det är en hel samling av bilder, som finns att köpa på både AdLibris och Bokus! Har visserligen inte köpt dem ännu, men jag räknar det som ett fynd redan;) Tänk att ha några sådan hängande i mitt "pottery room"!!!


Äntligen! Nu är jag sent omsider äntligen medlem i FOBO - Förbundet organisk-biologisk odling. Mässerbjudandet innebar många fina nummer av deras tidning Odlaren! I deras monter bjöds också vidunderligt goda mjölksyreinläggningar. Mums och himmel vad jag blev inspirerad att mjölksyra mer:)


En annan sak som äntligen blev av, var att teckna en årsprenumeration av min favvo-tidning nummer ett - Trädgårdsliv. Mässpriset var 60 kr billigare och dessutom såldes senaste numret för bara 40 kr! Ett härligt mässfynd, alltså:)


Hos Naturskyddsföreningen köpte monsieur C den här fina boken, så nu ska det byggas fågelbon, insektshotell och andra bon till trädgårdens alla invånare!

Naturligtvis kunde vi inte motstå frestelsen att handla växter också:)

'Burgundy Red'

'White Star'
Hos Plantbutiken.se köpte jag hängpelargonen 'Burgundy Red', hänglobelia 'White Star', bananmynta och citrongräs. Bilderna ovan är lånade av Plantbutiken.

Hos finska Blomqvists plantskola, känd för sitt superhärdiga sortiment, rockade vi loss totalt! Tre äppelträd, två körsbärsbuskar, tre kanadensiska rosor och ett sibiriskt björnbär! Tjoho! Sorterna ser ni nedan, där bilder och text är lånade från Blomqvists:)

GYLLENE KITAJKA
Rysk förädling från 1907, Vit Nalif x Kitajka. Vilket tyder på Kinesiskt påbrå. Denna säregna frukt är mörkgul/orange, liten och blir genomskinlig som mogen. Frukten är söt, nästan som marmeladkarameller, och mognar i augusti. Bra pollinerare. 
TSARENS SKÖLD
Gammal, tidig höstsort från Tartu som kommit från Regels plantskola 1865. Frukten är ganska stor, konisk och rödgul. Fruktköttet är löst och saftigt, mera sött än syrligt. En av de bästa till äppelmos! Rikbärande. Vinterhärdigheten är mycket bra, kanske en av de bästa efter Borgovskoje. 
SUISLEPP
Estnisk sort som kommit till Finland för ca 100 år sedan. Äpplet är medelstort, gult med rosenröda strimmor. Fruktköttet är saftigt, sötsyrligt med en angenäm hallonarom. En frisk sort som mognar i början av september. Bra pollinerare och delvist självfertilt. 
CHOKLADKÖRSBÄR
Sött, tidigt mognande buskkörsbär. Härdig. På egen rot.  Härdigt i Sverige till zon 5-6.
LETTISK LÅG
Mycket vinterhärdigt körsbär härstammande från Dobele i Lettland. Busken blir ca. 2 m hög och 1,5 m bred. Frukterna är vackert mörkröda och betydligt sötare än t.ex Skuggmorell. Mognar 2 veckor tidigare än vanliga körsbär. Har klarat -39 grader helt utan problem. Rotäkta. Mycket odlingsvärd och härdig! 
MORDEN AMORETTE
En av de mest kompakta och kontinuerligt blommande buskrosorna. Denna karminröda vackra ros introd. 1977. Rosen blir 0,3-0,5 cm hög, blommen blir 7-8 cm i diameter och sitter i grupper om 25-30 st. Relativt frisk sort. Ta bort utblommade blom för längre blomning. Härdig i zon 5-6. 
JOHN FRANKLIN
En vinterhärdig, mycket rikblommande, snabbväxande ros som introducerades 1980. Blommar hela sommaren med nejlikliknande, ca 6 cm, stora blom upp till 30 st/klase. Blir ca 1 m hög och 0,8 m bred. Någorlunda bra motståndskraft mot gråmögel och svartfläcksjuka. Ev. svarta toppar putsas bort efter vintern. Härdig till zon 6-7. 
ADELAIDE HOODLESS
Extremt rikblommig och vackert röd ros som introd. 1973. Blommorna blir 7 cm i diameter och sitter i grupper om upp till 35 st. Snabbväxande ros, nästan taggfri som blir ca 1 meter hög. Blommar i juni-juli och augusti. Bra motståndskraft mot gråmögel och ganska bra mot svartfläcksjuka. Zon 6-7. 
Sibirskt björnbär, höjd, 2-2,5 m, vill ha soligt växtläge. Härdigt till zon 6-7. Rikbärande sort
Lev väl,

26 kommentarer:

 1. Det var tydligen ett lyckat mässbesök/Mariana

  SvaraRadera
 2. Åh, nu blir jag avundsjuk! Vi ska beställa chokladkörsbär och sibiriskt björnbär från Blomqvist men har inte kommit till skott ännu. Detta blev en bra påminnelse. De säljer även till Sverige. Chokladkörsbären verkar ju så god, och så är det bra att det är en buske, träden räcker man ju inte till att plocka efter några år. Och rosorna ser ju fina ut också ...

  SvaraRadera
 3. HEj!
  Oj, nu minns jag vad jag glömde.... Blomqvist... Det var så crowded i den gången, när jag forcerade framåt att jag tänkte att jag tar dem sen... Big mistake! De där buskkörsbären låter väldigt intressanta, hoppas jag kan få tag på dem nån annanstans.

  Tack för senast, det blir lite konstigt och hastigt. Man tror att man ska kunna prata mer, men det går liksom inte när fokuset ligger på mässbesöket... Jaja, då vet man det.
  Men hoppas vi syns i sommar för mer "normal" fikastund:-)
  Varmkramar Hillevi

  SvaraRadera
 4. Det var verkligen fina FYND som du gjorde. Planscherna var ju helt enastående vackra!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Ha, jag tänkte direkt på ditt blivande planteringsrum, när jag såg planscherna! Såå fina!
  Och vad mycket ni köpte på mässan! Jag blir så avundsjuk på er som har så stor trädgård, här får jag knappast plats till mer och det är så mycket jag skulle vilja ha!
  Fast ett buskkörsbär kunde man kanske få plats med...jag visste inte ens att det fanns körsbärsbuskar!
  Ha det så bra, kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Tack för trevlig briefing. Planscherna superläckra men det mest intressanta är nog Blomqvists olika frukt och bär. Ska undersökas!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 7. Så mycket fint ni skördade!
  Körsbärsbuske har jag aldrig hört talas om. Låter spännande.
  Hängpelargonen Burgundy Red är helt i min smak.Vil ha...
  Det är så kul att titta på dem bloggen som visar vad man har köpt eller blivit inspirerat av på mässan.
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 8. Vilka spännande fruktträd. Chokladkörsbäret lät väldigt intressant. Den måste jag lägga på minnet. Fantastiskt vackra plancher - rena fyndet.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Mmmm Blomqvists, dom finns där jag kommer från härligt att de har så mycket intressant. Missade dom på mässan tyvärr. Men måste helt klart åka förbi dom nästa gång jag åker hem till Österbotten. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 10. Hänglobelian var riktigt grann! "Trädgårdsliv" är också min favorit, den har lite annorlunda reportage på något sätt och så är layouten så förbannat snygg!

  SvaraRadera
 11. Oj jisses vad du/ni shoppat vad kul!Hm jag missade oxå Blomqvist....tyckte jag såg det mesta men icke.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 12. Åhh nu blir jag, om möjligt, ännu mer avundsjuk. Jag vill också frossa i nya fruktträd och buskar :( Får väl vänta till jag kommer ner till plantskolorna i Skåne och se vad jag kan finna på där.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 13. Gud va du har fyndat! Ja jag köpte en chokladkörsbärsbuske jag också. Kunde liksom inte hejda mig! Hade ni bloggträff?! Det visste jag inte. Jag var där på lördagen bara. Dagstur. Jag är med i både Sesam och FOBO. Kan varmt rekommendera båda. Så bra att du har "joinat" FOBO. Vi behöver bli ännu flera. Förresten, vad trevligt att du tittar in hos mig och kommenterar! Det är så kul att få respons. Tack!
  Kram så länge,

  SvaraRadera
 14. Vilka fynd!!! Näe, menar du att det fanns såna vackra planscher där??!! Jag som går och suktar efter såna :-) Å vilka fruktträd ni inhandlade också... Chokladkörsbäret såg riktigt fint ut, ja alla andra också!! Trädgårsdliv är i särklass den finaste trädgårdstidningen....

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 15. Så mycket fint du fyndade! Jag gillar de där härliga grönsaksbilderna... de måste jag nog köpa! Bananmynta köpte jag på mässan i Malmö. Ska bli spännande!

  Ha en fortsatt fin vecka / Liv

  SvaraRadera
 16. Mycket fina saker....kul att shoppa loss på såna ställen ;))
  Plancherna är jättefina och passar säkert jättefint i krukrummet...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 17. Hej, jag tipsade om din blogg i min idag och lånade din "huvudbild"som länk, hoppas det var ok!

  Ha det gott//Eva

  SvaraRadera
 18. Ja, det var verkligen fynd i min smak! Inte såg jag detta! På nästa mässa ska jag be att få hänga på dig, lovar att inte göra något väsen av mig...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 19. Jisses vilken mängd av växter ni barhem, men ack så härligt. Choklad körsbär låter intressant.

  kram Anna

  SvaraRadera
 20. Oj oj oj vilka fynd ! De där grönsaksmotiven måste jag in och kolla efter, ursnygga. Kul att du oxå gått med i FOBO :-) Mest avis är jag nog på dina Blomqvists-fynd av bär och frukter, måste genast in på hemsidan och titta. Go kväller !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 21. Så mycket fynd och klipp. förstår att du har fastnat för afficherna ochde kommer nog verkligen att göra sig fint i ditt rum.
  Hoppas på att denna kommentaren kommer in då jag har haft problem att kommentera hos dig den senaste tiden.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 22. Åh vad ska man *slå* på för att hitta dessa ljuvliga planscher med grönsaker mm. hos Bokus eller Adlibris.
  vilka härliga fynd ni rockade loss med hos Blomqvist. Jag vågade inte titta där för jag har ju bara en liten balkong där det redan är rätt fullt av buskar och träd. Där emot blev det lite fröer och annat smått och gott.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 23. Hej
  Här har jag varit förut! men nu vet jag ju vem du är kul!
  jag ska länka dig oxå.
  Vilka fynd du gjort på mässan , sån t som jag aldrig såg..
  Det blir kul att följa din blogg jag ser att du har mycket kunskap och en spännande trädgård.
  Elisabet

  SvaraRadera
 24. Hej Marie,
  Sök på "The vegetable garden", så ska du hitta den. Annars har jag ISBN-numret om du behöver det:)
  Kram!

  SvaraRadera
 25. Jag stod också och fingrade på de underbara bilderna en lång stund. Blev dock förskräckt när jag såg priset på boken - hu. Igår ramlade jag in på ett alternativ som du nog också skulle gilla http://www.skolplansch.se/ Tyvärr minst lika dyrt...

  SvaraRadera
 26. Hej Charlotta! Så roligt det var att titta på alla dina mässbilder. Och ... så roligt det var att träffa dig. Det hade varit så roligt att hinna prata lite mer, tiden sprang iväg så fort. Men jag hoppas vi ses på någon annan träff. Och vi ses ju alltid via bloggarna :)

  Kram Anita

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)