Var det någon mer än jag som blev inspirerad av Hillevissans inlägg häromdagen, om hur enkelt och fiffigt det är att ta vintersticklingar av buskar? Klicka HÄR så kommer du direkt till det fina inlägget på hennes blogg Tankar från trädgårdsmästar'n, med instruktioner om hur man gör!
Jag traskade ner till vår granne, som har en stor fin forsythia och bredvid den en schersmin som blommar tidigare än våra och doftar mycket mer. Av dessa klippte jag grenar.
Vidare har samme granne en slags rotäkta gula plommon som är underbart goda. Jag testade att ta grenar av den också - kan vara värt att testa:)
Hemma i vår egen trädgård tog jag också några grenar från våra underbart goda svarta vinbär. De är tidiga och mycket friska. En gammal sort som fanns i trädgården när vi flyttade hit.
Så har prydligt ser det ut i sticklingskrukorna, som nu ska stå till hösten, så får vi se om de rotar sig. Mycket kul och lättsamt vårpyssel! Även om ni inte är intresserade av hur man tar vintersticklingar, vill jag ändå varmt rekommendera ett besök hos Tankar från trädgårdsmästar'n - Hillevissan har en av Sveriges absolut bästa trädgårdsbloggar!
Lev väl,
P.S. Yrseln har börjat ge med sig, yippee! Håll tummarna att vi kommer iväg till trädgårdsmässan i helgen:)
Åh, vilken mysig blogg du rekommenderade - vilken odlarglädje! Spännande med dina sticklingar!
SvaraRaderaHa det så bra, kram, Monica
Hihihihi.... Jag googlade på "bästa bloggfans" och så hamnade jag här;-)) Nä, skämtar lite, men så trevligt att du länkar till mig, jag blir såå stolt!
SvaraRaderaVaskönt att du yrat färdigt nu, så det blir nån ordning på mässresandet... och så får vi hänga lite i Estocolmo IRL! Maila mig ditt telefonnummer, så håller vi kontakten där:-) Vill ju gärna kramas lite extra! Varmkram H.
Ja, det är jätteroligt att sticklingsföröka - inte svårt alls faktiskt! Önskar att alla dina fina sticklingar tar sig - ska bli roligt att få höra om detta längre fram i höst.
SvaraRaderaKram Anna Vattenkanna
Ja jag vart superinspirerad av lavendelsticklingarna hon gjorde!Jag ser framför mig massor av lerkrukor med små lavendelplantor:-)Måste vänta till allt smält fram bara:-)
SvaraRaderaKRAM från 'Landscape Woman'fniss
Härligt tips, skall nu kolla in vad grannarna har för buskar :=))
SvaraRaderakramiz//kullervilla
Ett fint inlägg. Varje år tar jag en massa lavendelsticklingar och även annat som jag försöker.Tyvärr har en hel del frysit den här vintern. Får börja om. Men kul är det. Ska försöka med rosorna med.
SvaraRaderamår du bra nu. Du har i alla fall hunnit en del.
Kram
Anje
Vilken användbar info. Själv har jag en Rhododendron"pinne" i en kruka sen i höstas. Jag petade ner den i en kruka bara (sen en kvist av misstag gått av från en buske) och sen har den stått i växthuset under vintern. Den verkar faktiskt ta sig :) Hoppas dina lavendel skott tar sig ...
SvaraRaderaTjingeling
Jag har provat det där flera gånger och vissa buskar lyckas jag med tex. verigierad benved, buxbom och lavendel men andra buskar har jag svårare att lyckas med. Men jag ger inte upp, det kostar ju inget.
SvaraRaderaHA det bra!
Inspirerende...!
SvaraRaderaJa,og så enkelt...tenk det er bare å stikke kvister i jorden...og så blir det nye planter!
Dette syns jeg er gøy vårarbeid...:)
Oh, det måste jag kolla! (Missar mycket i blogglandia märker jag....) Hoppas att dina sticklingar tar sig! (Försökte med en ros förra säsongen, men det gick inte..... Men, skam den som ger sig!
SvaraRaderaKram!
Hillevi betonar att man måste RIVA av kvistarna som man gör sticklingar av. Men det kanske bara gäller lavendel? Efter vad jag förstår har du klipp av dina sticklingar?
SvaraRaderaTror jag ska ta en sväng till grannen nästa gång jag är i Fagerdala...
Ha det gott!/Laila