onsdag 9 februari 2011

Nu har jag sått i varmbänken!


Så, nu har varmbänken fått ett 5 cm tjockt lager varm plantjord överst och jag satt på knä i den torra halmen i växthusgången och sådde i går eftermiddag. Vilken lycka! Bädden håller ca 25 grader 2 dm ner och ca 10-15 grader i jordytan. I ytterkanterna är temperaturen lägre, så där har jag inte sått något.


Det är svårt att välja vad som ska sås, men plocksallat, spenat och rucola i första hand och naturligtvis också rädisor! Just rucola och rädisor får mycket angrepp på friland, så oftast har jag aldrig så fina skördar av dessa, som när jag odlar så här tidigt i varmbänk.


Sann lycka för en odlarnörd att peta ner spenatfröer i jord, den 8 februari.... :)

Den absolut snabbaste plocksallaten jag vet är Black Seeded Simpson. Om allt vill sig väl brukar den gå att skörda efter 40 dagar. I år har jag ganska gamla frön av den, så vi får se hur det blir. Jag har sått färskare fröer av Green Ice och Bronze Arrowhead också. Båda dessa är nya sorter för mig i år.
Lev väl,

25 kommentarer:

 1. Att följa era vinterodlingar är minst lika rafflande som ett TV-drama! Man blir så glad av att se era fröodlingar spira - lite försmak av vad som kommer även för oss, fast bra mycket senare ;-)

  SvaraRadera
 2. Vad spännande att så nu, och vilken start fröna får det blir säkert en riklig skörd.
  Följer med nyfikenhet hur det börjar spira..

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Tusen tck vad du är gullig som skickar nya frön - alla de andra gror så himla fint! Det ska bli så spännande med mitt första riktiga chiliår! Skickade dessutom efter en massa fler tomatfröer från tomatklubben, så nu blir det till att flytta in inya växthuset (som kommer snart!). Jag blir sååå avundsjuk på din fina varmbädd - måste ragga hästskit till en liten egen. Kram Mimmi

  SvaraRadera
 4. Oj vad du är duktig! Måste var kul att snart kunna se något växa.Här går det betydligt långsammare..kram Sophia

  SvaraRadera
 5. Vilken lycka att få så "utomhus" redan nu! :) Ska bli kul att följa tillväxten. :)
  Hur går det med dina penséer? Mina köpefrön har fortfarande inte en tillstymmelse till att gro...
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Här går det undan i svängarna !!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. Hoppas på en bra och tidig skörd i din varmbädd, och så praktiskt att ha varmbädden inne i växthuset. Tack för alla härliga tips du delar med dig av.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Fantastiskt! Att kunna så så tidigt! Men så har du ju också lagt ner en massa arbete innan!
  Följer med spänning fortsättningen!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Vad härligt! Jag är nyfiken på hur varmt du fick upp det i bänken. Du skrev att du var rädd att den skulle bli nedkyld av tövatten. Hur har det gått?

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 10. Vad spännande att följa detta...
  ps, vårtävling inne hos mej. med saker som gäller trädgårdsarbete.
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 11. Hej Anna,
  Fniss, jag tror minsann jag skrev det i inlägget;) Bädden håller ca 20-25 grader ca 2 dm ner och ca 10-15 grader i jordytan. Jag brukar ha en temperatur på uppåt 40 och ibland tom 60 grader ca 2 dm ner, men troligen beroende på tövattnet, blir det inte riktigt så varmt. Å andra sidan brinner det ju helt klart och då tänker jag att det kanske brinner längre om det inte brinner så häftigt. I natt hade vi flera minusgrader, men bädden höll samma temperatur ändå.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Hej Charlotta.....
  Det måste varit en sköööööööööööööön känsla :)
  Hoppas det blir bra skörd.......
  Håkan

  SvaraRadera
 13. Vilken lycka jag blir varm ända in i själen...
  MMmm... lyckost dig. Vilken känsla den 8 februari!!!!
  Heja dig du är toppen!
  Annika

  SvaraRadera
 14. Så härligt att kunna starta upp säsongen redan nu! Ska verkligen bli spännande att följa din varmbänkssådd.
  Kram

  SvaraRadera
 15. Så flitig du är och så kul det ska bli att få följa denna varmbädds-dokumentären. Du är bara fantastisk Charlotta, och att vi får chansen att få följa denna process.
  Kram Pella

  SvaraRadera
 16. Jag måste skrollat för fort där i början av inlägget. Hoppas att det brinner länge nu!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 17. Så underbart att redan ha fått ner så mycket.Tycker det låter så spännande det här med värmbänken.
  Roligt att följa den här värmbänksföljetongen.
  Ha det gott
  Kram
  Anje

  SvaraRadera
 18. Såååå kul!!! Jag riktigt känner det ända hit! Det är ju så fascinerande med varmbäddar... naturens eget värmesystem för odlingar... Underbart.... Hoppas jag någongång också kan få odla i varmbädd.... får nog flytta på mig först :-)

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 19. Det är ju otroligt, helt supert. Vilken tillfredshet du måste känna :)

  SvaraRadera
 20. Vilken lycka och så i februari, ska bli kul och följa din sådd.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 21. Å vad inspirerande att läsa om din varmbänk! När jag får tid ska jag fördjupa mig i dina inlägg och låta mig inspireras än mer. Vi har glas hemma för att bygga ett växthus och kanske att det blir lite varmbänksodling i det också med tiden.
  Ska bli spännande att följa din odling!

  SvaraRadera
 22. Vilket rafflande drama det här kommer att bli! Det ska bli intressant att få följa med. Nå´n gång bara måste jag får se det i verkligheten. Hör av mig. Är i Nöbbele veckan i månadskiftet feb-mars.
  STOR kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 23. Åh fantastiskt Charlotta! Du är verkligen en stor inspirationskälla för mig! Och tack förresten för dina stöttande ord om mina sådder. Nu, idag, har jag äntligen tagit mig tid - och det kändes underbart att vara igång!

  Jag ser verkligen fram emot att följa dina tidiga sådder, och du presenterar alltid lite kul och nya sorter tycker jag.

  Ha en bra dag!

  Kram M

  SvaraRadera
 24. Hej, är nyvaken odlarnörd som tittar in :) Hur länge har det brunnit innan du sår? Blir så himla sugen nu, fast hade nog valt squash eller något, sallad och rädisor växer ju ganska snabbt sen på friland med, eller hur tänker du där med ditt val?
  Tack för inspiration och ännu mer en dos odlarglädje.

  SvaraRadera
 25. Tack för att du tog dig tid att titta in hos mig och svara på min fråga. Nu förstår jag :) Sallad vill man ju verkligen ha så ofta man kan. En knäckemacka med egengjord hommous och ruccola m stänk av vinägrett slår vilken frukost som helst :)Önskar dig en strålande dag i solen

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)