lördag 22 januari 2011

Det gror och spirar under lysrören!

Varje morgon tassar jag ner för trappan och in på kontoret, där alla sådderna står under lysrör. Lysrören tänds redan fyra på morgonen för att jag ska kunna släcka tidigt på kvällen. Det är så svårt att skapa mysig stämning i hemmet med lysrör som toklyser! Jag sätter mig ner, lyfter på alla lock och tänk, nästan varje dag finns det något nytt att upptäcka! Vilken lycka - varje dag!!


Kronärtskockorna grodde så fint så. Här en av Herrgårdsskockorna. En vecka till, sen är det lagom att omskola!


Basilka har jag sått i en genomskinlig box, som jag köpt vindruvor i. Perfekt med hål i botten och ett lock! Till höger är det 'Genovese' som grott fint och till vänster är det thaibasilika som däremot inte grott alls lika bra. Förmodligen var fröerna lite för gamla (5 år tror jag...). Det kommer att räcka till en planta i alla fall.


Alla sorterna av chili har kommit upp så fint, så fint, trots att en del fröer var alldeles väldans gamla! Nu måste jag snart välja vilken planta som ska få fortsätta att växa och vilka som, med nagelsax chop, chop, ska klippas bort. Jag sår alltid 2-3 frön i varje cell, särskilt om fröna är gamla. Ofta gror alla fröna och då måste jag ju välja. Hemskt!


Citronverbenan artar sig låååångsamt. Jag köpte två sticklingar från Örtagårdens plantskola i augusti. Båda lever, men de är rätt ynkliga. Kanske är jorden för kompakt? Läste att de vill ha mycket sand i jorden... Tror ni att jag bör plantera om?


Min sköna stolthet! Kaskadpelargon, 'Ville de Paris'. Ofattbart fin planta. För en vecka sedan tog jag upp resten av plantorna från källaren, klippte ner, planterade om och satte under lysröret. Bara några dagar senare såg några plantor ur så här:


Ni må tro att jag gnuggar mig i ögonen varje morgon! Kaskadpelargoner som ska vara så svåra att få att överleva under vintern! Frågan är ju nu förstås vad jag har gjort rätt... hur ska jag kunna göra rätt igen, när jag inte vet vad jag gjort rätt? Klurigt värre, med det är ju också tjusningen med odlandets konst;)Ytterligare fröbytarpost kom i veckan. Denna gång från Anna-Karin, som har den vackra bloggen Landet Krokus. Tack snälla, snälla Anna-Karin för praktvädd, luktärter och massor av olika sorts vallmo! Underbart!

Lev väl,
Charlotta

25 kommentarer:

 1. Hej Charlotta, jag blir så glad och inspirerad av din blog. Jag längtarefter att sätta frön och göra trädgården fin i vårt torp. Ännu så länge har vi fullt upp med renovering av torpet, men sanrt mycket snart blir det fröer och plantor :)

  SvaraRadera
 2. Tjohoo :) Kul med alla groddarna :) Jag kikar i mina byttor jag med och deet är chili som är först ut, men idag kunde jag ana paprikan :)

  I dag har jag planterat om Italienska kiwi och klurar på beskärning och uppstamning, delikat problem ;)

  Ha det bäst ♥

  SvaraRadera
 3. Undrar om inte dom första spirorna är den största glädje av dom alla när det gäller trädgården. Ljuvliga bilder :)

  SvaraRadera
 4. Så fantastiskt härligt med gröna små hjärtblad!!! :) Lycka! Idag har jag sått mina första aklejor, julrosor, kronärtskockor och lite annat. Ligger några veckor efter mao men nu när handen snart har läkt ihop så är det dags även för mig. Kul att fröna kom fram. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Åhhh vad ditt inlägg inspirerar!

  Om du har väckt pelargonen ska väl jag våga oxå!
  Längtar så efter att se om mina prinsessor har överlevt.

  Kram Len

  SvaraRadera
 6. Åh, underbara bilder som väcker hopp om att det faktiskt blir en odlingssäsong även i år. Nu måste jag genast sätta igång att så!

  /Bianca

  SvaraRadera
 7. Visst blir man lycklig av att se de första hjärtbladen komma upp. Och vilken lycka sen att hitta grönt att skörda i grönsakslandet. Härligt :-)

  SvaraRadera
 8. Vad härligt att se! (:D
  /Gullvivan

  SvaraRadera
 9. Väldigt sugen på lite extra belysning för bättre tillväxt och idag kläckte jag den härliga idén att be min svärfar bygga armaturer. Sagt och gjort - här ska det lysas!

  SvaraRadera
 10. Vilka Underbara sådder :)
  Ha en bra kväll..
  Håkan

  SvaraRadera
 11. What do you do with so many seedlings, they grow up? Winter is long.
  You have a heated greenhouse? You move them there?
  You have some very interesting and useful posts!

  SvaraRadera
 12. Oj, det är ju ett heltidsarbete med alla omplanteringar! Men jag antar att det är ett kärt besvär...
  Jag är full av beundran!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 13. Gillar din nya vår look!
  Du har verkligen gröna fingrar...
  Ha en fortsatt trevlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 14. goddag charlotta! vilka underbara små växter ni lyckats spara över vintern! men jag kan ju inte förstå hur ni orkar stiga upp 4 på morgonen, helt otroligt! hur går det med alla växter när ni reser bort? hinner ni göra av med alla växter ni odlar? /colette

  SvaraRadera
 15. Härligt att se att allt tar sig. Kaskadpelargonerna har jag aldrig fått till att överleva vintern, har faktiskt gett upp! Lyckliga dig!

  SvaraRadera
 16. Ser härligt ut, det spritter i grönfingrarna nu!

  SvaraRadera
 17. Härligt att se det gro!
  Har du fröer över ännu och vill byta lite mer? Har inte så mycket men lite finns det alltid.
  Jo, drömmar om dalier har jag också. Undra hur jag skall plantera dem i år? satte dom i kruka i fjor för att sniglaran inte skulle äta upp dem men de hann inte blomma utan blev bara stora och göna....
  Kanke jag kan skicka lite dalier till dig?

  /MB

  SvaraRadera
 18. Oj vad det gror! Har du plantorna inomhus, alltså inne i ditt hus där du bor eller har du uppvärmt växthus? Jag blir så inspirerad så jag måste få veta! Jättekul! Och dom ser inte rangliga ut heller utan kompakta och fina och med en underbar grön färg!
  Roligt, roligt!
  KRam

  SvaraRadera
 19. Härligt.. visst ger det vårkänslor då det gror:)
  Berit

  SvaraRadera
 20. Oj vad det växer och gror hos dig, du har garanterat gröna fingrar. En härlig känsla och se alla dina små små plantor.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 21. Mama Mia, här ligger man efter redan i starten! Men jag har köpt såjord iaf. SNart går starskottet ävne här "i norr".
  En fortsatt skön söndag önskar Eva Linnea
  PS Mitt växthus står (tyvärr) i Stockholm. Jag klurar på hur jag ska göra i Småland ett tag till. Jag vill ha ett STORT/större så det projektet får nog vänta tills jag bor där på heltid. DS

  SvaraRadera
 22. Åh, jag försöker hålla mig in i det längsta men efter en kik in här går det inte längre. Så fint med alla små groddplantor som tittar upp. Nu måste jag så någonting!
  Kram

  SvaraRadera
 23. Dear Vasi,
  No, I wish I had a heated greenhouse, but no. We have the whole house full of plants and also have a smallish "greenhouse" of bubble plastics in our basement, where I put plants that need a little bit less heating:) Thank you som much for your kind words about the blog! Take care!

  Hej Colette,
  Fniss, nej, jag stiger inte upp mitt i natten för att tända lysrören:) Jag har en timer! Vi undviker att resa bort på våren, men om vi gör det skaffar vi husvakt! Får vi plantor över, så delar vi med oss till dem som vill ha. Kram!

  Hej Maria,
  Jodå, jag byter gärna! Titta på sidfliken här uppe, vad jag har att byta med. Jag tar gärna emot dahlior:) Kram!

  Hej Agneta,
  Jag har alla sådderna på kontoret inne i huset. Att plantorna inte blir rangliga, beror på att jag har ordentligt med ljus, ett vanligt lysrör och ett särskilt växtlysrör. I takt med att sådderna behöver lägre temperatur får de flytta ner i källaren, där jag sätter upp ett litet växthus av bubbelplast. Tanken är att så småningom bygga en vinterträdgård dit jag kan flytta sådderna successivt. Slutet av april och maj är jobbiga månader då allt växer mig över huvudet jag nästan har panik innan allt kommit ut i krukor, köksträdgård och växthus:) Kram!

  SvaraRadera
 24. tänk att man kan glömma bort en så bra uppfinning som en timer! :)

  SvaraRadera
 25. Söta frun.... det är jobbigt med dessa frö-bilder när man inte kommit igång själv....;-) Familjen hatar frölådor överallt.... kram H.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)