måndag 8 november 2010

Kronärtskocka - kulinarisk utsvävning en skördemåndag

Hej, kära bloggvänner! Nu har vi landat på svensk mark igen, efter en härligt solig och varm vecka på Cypern. Tack så alldeles kolossalt för alla goa hälsningar här på bloggen under veckan som gått. Det var rena julafton att komma hem, starta datorn och finna alla vänliga ord från er:) Nu ska det bli härligt att surfa runt och se vad ni har haft för er medan jag har legat på stranden och dåsat!

Det här inlägget får vara med idag som ett bidrag till Daphnes skördemåndag. Det är en repris från den
24 augusti i år, men det börjar verkligen bli tufft att hitta något i trädgården att skörda nu...

Guldkant på vardagen är aldrig fel.
Kantareller funna på hundpromenaden...

Kronärtskockor färdiga att skörda. Att vi lyckades, ändå!
Första gången och det blev bara två... Men i alla fall...

Vackra som en dag var de. Kunde inte låta bli att ta
några fina bilder:)
Den spretiga är en Herrgårdstyp och den med mjukare
former är sorten 'Imperial Star'.
Så här ska det se ut på spisen! Jag blir så glad!
Nykokta kronärtskockor, bladen bryts av och den nedre delen
doppas i en vinägrett med mycket pressad citron i. Mmm...
Kantarellsoppa och vitlöksbröd gör måltiden komplett.
En vanlig måndagskväll i en vanlig härodlares enkla liv...


Lev väl,

24 kommentarer:

  1. Mmmm...looks very nice and taste!
    I lake it!!!

    Big regards.

    SvaraRadera
  2. Kantarellsoppa är en klar favorit, men måste erkänna att kronärtskocka har jag faktiskt aldrig smakat, trot eller ej.
    Välkommen hem förresten:)

    SvaraRadera
  3. Välkommen hem igen! Hur skönt man än har haft det, så är det alltid skönt att komma hem!

    Det där såg såå gott ut! Jag älskar både kronärtskockor och kantareller, så den måltigen var en riktig fullträff (dock utan vitlöken i brödet..)!
    Ha en fin måndag, kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Vad vackra de är kronärtskockorna och så goda att äta. ska sätta det nästa år i en stor kruka.
    Majsen blev inte så lyckat en liten, som jag sparat som minne.

    Det var för varmt i sommar för nästan all växtlighet.De fick värmeslag, precis som odlaren

    Kram och ha´en bra vecka !

    SvaraRadera
  5. Välkommen hem igen till kylan. Nu behöver du vara ledig en vecka till om du ska surfa runt på alla bloggar.
    Jag har aldrig odlat kronärtskocka, men vad vackra de är.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Hej hoppas du har haft det ljuvligt och är riktigt utvilad.
    Vilka bilder du bjuder... helt njutbara
    kramiz//kullervilla

    SvaraRadera
  7. I'd never seen a spiky artichoke like that. It is very pretty.

    SvaraRadera
  8. Gud så gott det ser ut. Vilka fina bilder till dagens skördefest!
    Välkommen hem/ Tyra

    SvaraRadera
  9. That is a fantastic artichoke harvest, and I love your pictures. I wish we could grow artichokes in Florida. It is just too hot in the summer for them. Enjoy!

    SvaraRadera
  10. Lovely harvest from August! Our fresh harvests are getting lighter now too but we should continue to supplement our stored and preserved items with fresh fare. The Monday Harvest posts will become more about how we are using the preserved/stored items and a lot less about what we actually harvested.

    SvaraRadera
  11. Wow så gott det ser ut. Älskar både kronärtskockor och kantareller.
    Välkommen hem till vardagslivet och till julpysslet.
    Ha det gott.
    Anje

    SvaraRadera
  12. Vad gott det ser ut, nu sitter jag här och dreglar igen! Egna kronärtskockor, WOW! Och kantareller!!! Det är nog dags att börja fundera på kvällens matlagning, det blir nog något liknande, eller inte...
    Välkommen hem igen, låter som du har haft det skönt!
    Kram,
    Katarina

    SvaraRadera
  13. Så himla snygga att jag bara måste lära mig att tycka om dem....

    kram,
    Stina

    SvaraRadera
  14. Det ser mycket gott ut!
    Åt en smaskig kronärtskocka fylld med karljohan stuvning för ett tag sen,det var gott.
    Mariana

    SvaraRadera
  15. Skockorna är verkligen vackra och du har då lyckats mycket bättre än mig. Jag provade förra året, fick tre att gro men inga som hann blomma... :)

    Kram Mia

    SvaraRadera
  16. Välkommen hem!

    Jag lyckades driva fram EN ätbar kronärtskocka i år (första odlingsåret) så bättrelycka nästa år för mig. Tycker det är vansinnigt gott!

    Jordärtskocka har jag kvar att skörda fortfarande, annars är väl allt uppe nu.

    SvaraRadera
  17. Välkommen hem!
    Vilka godsaker du bjuder på så här på en måndag..... Det enda som skördas här i mörka november är mina chilepeppar som står på inomhus på fönsterbrädorna. Och förresten jordärtskockorna är fortfarande under jord, skall nog ta och gräva upp dem till helgen.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  18. Vad gott de ser ut att vara :) kronärtskockorna oj så fina de är. :) Kram Suss

    SvaraRadera
  19. Välkommen tillbaka! Såå underbart det måste ha varit i solen och värmen......

    Soppan och skockorna ser väldigt goda ut. Soppa är bara för gott och gjord på kantareller är soppa himmelskt.....

    Kram Charlotte

    SvaraRadera
  20. Hej Charlotta, välkommen hem! Här sitter jag i torpet och väntar på den annalkande snöstormen - lite annat än cypernstränder!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  21. Inte vilken guldkant som helst....kantareller som är så himla gott ;)

    SvaraRadera
  22. Dìner sublime, artichauts de ton jardin et soupe de girolles ou chanterelles.
    Je m´invite au prochain.

    Bonne soirée Charlotta

    SvaraRadera
  23. Your artichokes look wonderful. Glad you had a good trip.

    SvaraRadera
  24. Kronärtskocka är ju så gott, mitt lilla barnbarn på 1½ år vet precis, hur man äter den, stoppar ett blad i taket i smör och drar med tänderna ;)

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)