måndag 1 november 2010

Höstmiddag med jordärtskockor - Harvest Monday


I mitten på september, stod våra jordärtskockor 'Bianca' så här ståtliga och blickade upp mot skyn.


De utgör ett fint skydd mot den kalla nordanvinden för våra sommarhallon. Det var meningen att de skulle få stå kvar nedvissnade ända fram till våren av just den anledningen.


Men den tidiga blötsnön för några veckor sedan satte tvärt stopp för det. Nu ser det ut så här och det är bara att ta bort alltihop och låta hallonen klara sig bäst de kan...


Men goda knölar är det. Jag grävde upp de första ur jorden idag och det fiffiga är att de går att skörda hela vintern - förutom när tjäle och massor med snö gör det omöjligt.


Fick inspiration av kocken Tareq Taylor i ett av TV-programmen Trädgårdsfredag. Vi lagade båda hans rätter. Skivade och smörstekta var den första.


Inlagda i ättikslag - ovanligt.


Och alldeles utmärkt att ha istället för potatis och lingon till helt vanliga köttbullar! Tareq slog på stort och gjorde japansk carpaccio av ryggbiff med tryffelmajonäs. Men denna måndagsvariant gick inte heller av för hackor!

För recept, klicka på Läs mer!

Lev väl,



ca 16 st jordärtskockor
4 kvistar färsk timjan
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk smör
salt
Gör så här:
Koka upp ättika socker och vatten. Skala ca hälften av jordärtskockorna och tärna ner dom i ca 1×1 cm stora bitar. Lägg dom i den kokande lagen och ställ till sidan genast. Låt svalna.
Tvätta resten av jordärtskockorna och skär ner dom i mindre bitar. Stek i smör , timjan och lite salt. Ställ även dessa till sidan.

33 kommentarer:

  1. Vi premiäråt våra i helgen, i potatisgratäng kryddad med timjan och ordentligt med vitlök. Mums!
    Ha de gott, Catarina

    SvaraRadera
  2. Vackra blommor och vackra rötter - men sprider den sig inte lätt och kan bli ett ogräs? /Vänligen Ulla Laiho

    SvaraRadera
  3. Tro inte jag åt jordärtskockor någon gång.Blomman har jag (tror jag) i min trädgård. Ska kolla ordentlig när vi är där igen.(Blir till våren)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  4. Beautiful, I lake it!!!

    Big kisses.

    SvaraRadera
  5. Det vattnas i munnen!
    Jag har förberett för mer plats i min lilla lilla köksträdgård så nästa år ska jag bannemej sätta jordärtskockor!!!

    Tack för trevliga recept!

    SvaraRadera
  6. Vi åt också jordärtskocka igår, men vi gjorde härlig soppa med chili, vitlök och lite potatis. Har tyvärr inte odlar egna men det blir det definitivt nästa år efter att ha sett dina vackra bilder.
    Hoppas ni har det bra!
    Kram, kram

    SvaraRadera
  7. Vilka präktiga jordärskockor! Det må jag säja och blommar gör de också!

    Det är verkligen en delikatess, vill jag lova och så goda på många sätt! Det du visar här ser verkligen delikat ut! Åh, så gott!
    Lisa

    SvaraRadera
  8. Jag är på mitt första år med jordärtskockor, dom är ju jättegoda. Ännu har det bara blivit soppa och gratäng, imorgon då blir det dina smörstekta, låter helmums!! Hoppas bara jag hittar några köttbullar i dessa norska frysdiskar..

    SvaraRadera
  9. Looks like a lovely harvest. I have not tried Jerusalem Artichokes yet.

    SvaraRadera
  10. Mums!! Det ser verkligen jättegott ut. Och en duktig `matfotograf´ är du oxå!

    SvaraRadera
  11. Ser verkligen smaskigt ut och vackra blommor dessutom. Jättefina bilder i dag igen. Ha en skön kväll i höstmörkret.// Peter

    SvaraRadera
  12. Ooh, thanks for reminding me. It's my first year of growing these and I haven't checked to see if I've got any tubers yet. Will rush out right now and do so, before they get covered in snow!

    SvaraRadera
  13. Menar du att jordärtskockorna blommar så fint?
    Trädgårdsfredag är ett bra och lärorikt program.
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  14. Beautiful sunchokes! Your cooked dishes look yummy.

    SvaraRadera
  15. Det ser fantastisk gott ut Charlotte! Vilken skörd, jag måste testa med lite kockor nästa år :-)

    Tyra

    SvaraRadera
  16. Att det som är så gott är så fint också! Hade jag inte en aning om.

    Kram,
    Stina

    SvaraRadera
  17. Fina skockor du har, de är tacksamma. Precis som du skriver kan man ju skörda hela vintern.
    Ser gott ut, får prova recepten, antar att de finns på Svt's hemsida.
    Enda nackdelen med skockorna är att man kan ju bli lite pruttig av dem..jag har en gammal bok om grönsaker där det står att de inte är tjänliga eftersom de orsakar luft i magen..
    kram

    SvaraRadera
  18. I have never seen those Jerusalem artichokes, but they look pretty tasty!

    SvaraRadera
  19. Those are such cheery plants and very productive too. It is fun to read the different ways you prepare them for eating.

    SvaraRadera
  20. Vilken sinnlighets-smocka som levereras direkt från moder jord, så här i svinottan på Österlen! Lovely!

    Agneta

    SvaraRadera
  21. Fantastisk att jordärtskocka kan vara så söt att se på.
    Funderar på skockorna dock; de blir inte träiga eller så av att plantan blommar? De ser väldigt fina ut på dina bilder.
    Ha en skön vecka! :-)
    /IET

    SvaraRadera
  22. En gång hade jag jordärtsskockor, men jag kan inte minnas att jag någonsin såg dom blomma, men nu fick jag göra det och vilka vackra blommor det är! Det är gott med skockorna, men det sätter sprätt på tarmverksamheten.....men det är ju bra. Det receptet verkar jättegott.
    Kram

    SvaraRadera
  23. Älskar dessa knölar och detta vattnas i munnen på mig när jag ser dina bilder. Jag tål inte dem så värst bra bara.
    Jag har också röjt bort mina vilket jag inte brukar för det är så bra som tändvedspinnar också om de får torka.
    Ha en bra dag
    Annika

    SvaraRadera
  24. That is a lovely harvest. I grew them one year in pots as I was afraid they would take over my garden. I don't think they do as well in pots as in the ground.

    SvaraRadera
  25. Bonjour.
    Votre titre m'a intrigué. C comme ....
    Dans une de vos photos est-ce de la gelée pour un dessert chinois ? J'aime !In one of your photos, is that gely to make chinese 's sweet ? I like !
    Un petit coucou de Lausanne en Switzerland.

    SvaraRadera
  26. Mums, jag älskar jordärtskockor! Tillagade på alla sätt! Men visst sätter dom fart på magen...
    Är det inte också så, som någon annan också frågat, att dom sprider sig som ogräs?
    Ha en fin dag, kram, Monica

    SvaraRadera
  27. Merci pour ta recette Charlotta

    SvaraRadera
  28. Hej!
    Det är första gången jag ser jordärtskockans blomma! Mm.. det låter gott med de goda anrättningarna!
    Må gott!
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  29. Jag funderar över om jag någonsin smakat jordärskocka... Blandar ju ihop namnet med kronärtskocka som ser helt annorlunda ut. Det lät väldigt gott i alla fall.

    SvaraRadera
  30. Vi har också smakat de första jordärtskockorna nu. Jag är helfrälst i jordärtskocka och har det gärna i allt (bla. potatismos). Väldigt lättodlade är de också men jag hade inte fattat att de skulle bli så höga, då hade jag valt en annan placering för mina.

    SvaraRadera
  31. Hej Charlotta;

    Har nu varit inne och njutit av dina vackra bilder och fina texter en bra stund... Vilken trädgård du har!

    Letade upp dig på fb idag efter att ha träffat Cilla igår och pratat om dig...kanske fick du hicka nåon gång där på eftermiddagen när vi båda tänkte på dig. Cilla flyttade tillbaka till Skåne, Malmö, förra veckan så nu tänkte vi försöka hålla kontakten lite bättre. Kanske skulle vi tom kunna få till en träff tillsammans!

    Jag förstår inte hur du orkar och hinner med en sådan trägård, men resultatet är verkligen fantastiskt och uppiggande...

    Många kramar
    //Karin i Skanör
    (med en liten, ynklig, trädgård med bara sandjord där inget utom ogräs växer)

    SvaraRadera
  32. Det ser riktigt gott ut och jag får en känsla av mormor när jag hör om dessa//Britt

    SvaraRadera
  33. Jag odlar ju skockor men har aldrig kommit så långt som till skörd och tillagning. Nästa år ska det bli ändring på detta. Dina bilder får det att vattnas i munnen. Tack!
    Ha det gott. Kramar

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)