Nyttodjuren anlände med posten efter fem dagar. Leveransen bestod av dels en ask mot bladlöss och dels en påse mot vita flygare. Påsen innehöll tre kort som jag med snöre hängde upp i de angripna tomatplantorna. På varje kort satt närmare 100 puppor av parasitstekeln Encarsia formosa. Angreppen var dock stora så jag var lite skeptisk till om det skulle fungera. Jag hade i alla fall plockat bort en del av tomatbladen med värst angrepp på undersidan.
Här syns de ca 100 pupporna inuti kortet. Man undrar ju hur många olika sorters puppor som gömmer sig i ett växthus egentligen...
Jag satte också ut vanliga gula klisterkort, enligt instruktion. Parasitstekeln rår nämligen inte på de redan färdigutvecklade flygarna. Syns det att några fastnat på det gula kortet?
Asken mot bladlöss innehöll både vuxna parasitsteklar och en blandning av puppor av bladlusgallmygga och parasitsteklar. Den placerades under chiliplantorna. Angreppen får inte vara för stora, om nyttodjuren ska ha en chans. Det var inte mina heller eftersom jag nästan dagligen gick och knäppte alla bladlöss jag såg. Det tog ca tre veckor, sedan fanns det inga bladlöss kvar. Så skönt!
Det var inga problem med blomning och fruktsättning, trots vita flygare
Glädjen blev också stor då jag i samma vecka ungefär kunde konstatera att nästan alla vita flygare var försvunna. De fina busktomaterna 'Whippersnapper' växte och blommade så det knakade!
Ytterligare några veckor senare byttes dessvärre den glädjen till besvikelse. När jag en dag skakade en av tomatplantorna stod det en hel sky otäckingar omkring den. Marodörerna var alltså tillbaka!
Det stod visserligen på hemsidan att nya steklar ibland behöver sättas in efter en månad. Hm... Jag hade inte lust att betala 280 kronor en gång till, så därför lät jag det vara och gick omkring och kände mig besegrad ett tag.
Men, men, undrens tid var inte förbi! Troligen befann sig steklarna i ett generationsskifte precis då, för antalet vita flygare ökade aldrig och i början av augusti fanns det inte en enda kvar i växthuset! Jag var SÅ nöjd och glad och tomaterna verkade inte ha tagit någon skada alls av de vita flygarna. Glädjande nog spred de sig inte till vare sig gurkor eller andra växter heller!
Fina, mogna chilisar 'Hot Lemon' som blev av med sina bladlöss.
Det funkar alltså, det här. Totalt betalade jag 280 kr för att bekämpa vita flygare och lika mycket till för att bli av med bladlössen. Väl dyrt kan jag tycka, men bra att veta att det finns och framför allt är det HELT miljövänligt och giftfritt. Det är värt mycket det också!
Nästa år ska jag dock vara snabbare och beställa vid minsta antydan till angrepp. Då går det nog snabbare att få effekt, kan jag tro. Jag är glad att jag testade och det är alltid roligt att lära nytt:)
Tack för etr jätte bra och intressant inlägg. Ska spara den länken. Bra att det var miljövänligt och giftfritt. TRor det var vita flygare jag hade på mina rosor . Blä...Kram
SvaraRaderaSkönt att man blir nöjd med produkten man köper, det kostar ju ändå en del.
SvaraRaderaKram!
Tack för tippset! Ska definitivt prova detta om min växthusdröm skulle gå i uppfyllelse någon gång.
SvaraRaderaKram,
Stina
Intressant att få "resultatrapport" och att det fungerade! Klart man vill bekämpa ohyra på hälsosamt sätt när man skall stoppa skörden i munnen.
SvaraRaderaHärliga semesterbilder :) Måste varit skönt att få bada och sola :) Visst fick vi sol i Rom och en avkopplande helg men sol och bad, är inte dumt heller i novemberrusket :)
Ha det bäst, :)
Så bra...och skönt att slippa använda kemiska bekämpningsmedel ;)
SvaraRaderaSå skönt att det fungerade! Jag har använt något som heter Nemablom (tror jag), när jag fått angrepp av sorgmyggor i mina sådder inomhus. Det är nematoder, som man vattnar ut i jorden. Det fungerar också alldeles utmärkt!
SvaraRaderaHa det gott!
Christina
Tack för tipset! Jag sparar länken till nästa år...
SvaraRaderaMycket intressant inlägg, sparas för framtida behov.
SvaraRaderaKram
Tack för tipset, ska spara det för kommande behov. Brukar sällan ha problem med vita flygare i växthuset, däremot ALLTID på oreganon. Kan man använda det här utomhus också tror du ?
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaVilken härlig solskens historia.
Jag fick tipset av en kompis som jobbar med dessa saker men blev aldrig färdig liksom. Men mina löss kom inte förrän nu på hösten, efter det jag sagt att jag har aldrig haft löss...
Det skall man inte sä´ga.
Jag kommer nog att beställa dessa i tid inför nästa år.
Ha en bra dag
Annika
Vad roligt att höra att det funkade, nu gäller det bara att komma ihåg tipset när jag står där och muttrar över ohyra.
SvaraRaderaha det gott, Kerstin
Det är ju lovvärt, verkligen och väldigt värdefullt att du rapporterade om det. Spar för framtiden!
SvaraRaderaAgneta kram
Tack för svaret på min blogg ! Jag ska kolla på nyttodjurs hemsida.
SvaraRaderaSå kul att läsa om detta. Eva Robild tipsade mig om detta men jag kom aldrig till skott. och så skönt att det fongerade. Nästa år ska jag banne mig skaffa denna bekämpningen.
SvaraRaderaKram Pella
Ah, häftigt med naturliga "bekämpningsmedel". Detta ska jag definitivt komma ihåg till våren då jag ska börja odla på en liten odlingslott. Jag kommer vilja använda så lite gift som möjligt, helst inget alls. Fin blogg!
SvaraRaderaFantastisk läsning. Så härligt att höra att det hjälpte. Ocj ett jättebra tips. I synnerhet vita flygare är ju ett gissel. 280 kronor kan det nog vara värt att få bukt på eländet.
SvaraRadera/Anita
Intressant! Jag har läst mycket om detta men inte provat själv. Kan tänka mig att betala lite för att vara miljövänlig.
SvaraRaderaHa en skön vecka
Eva