fredag 18 juni 2010

Nya sådder i nya köksträdgården

Bättre sent än aldrig, sa jag och sådde massor idag! Det är inte klokt vad det känns som jag har plats överallt. Ändå har jag i kvadratmeter räknat mycket mindre odlingsyta! Konstigt. Men det beror väl på att alla hemska kanter fulla av ogräs är borta. Nu är det mer effektiv odling!
Här blev det en lite busig lösning, eftersom köksträdgården inte är helt kvadratisk. En stor odlingslåda hade inte fått plats. När allt kommer omkring blir det faktiskt lite roligare också, om allt inte är rakt och fyrkantigt. I den övre cementringen har jag satt luktärter. I lådan i mitten har jag sått bönor på ena sidan. Det är 'Pea Bean', som inte ville gro när jag förkultiverade de andra bönorna. Ett nytt försök alltså. Längs växttornets andra sidor sådde jag den höga sockerärtan 'Weggiser'. I den hitersta cementringen blev det den höga brytärten 'Sugar Snap'.

I den här lådan sådde jag också 'Weggiser', som ska få klänga på staketet som förhoppningsvis kommer på plats i helgen. Framför har jag strött ut dill- och pionvallmofröer. Dill av sorten 'Como' och pionvallmon 'Yellow Paeony'. Dill har jag förresten strött ut lite här och var i nästan alla landen. Den brukar komma finast och hålla sig friskast då.

I den minsta lådan längst bort, närmast pallkragarna, har jag sått en slags rädisa som heter 'Münchner Bier'. Den odlar jag inte för att skörda rädisorna, utan istället låter jag plantorna komma upp och bilda en buske, som ger otroligt goda gröna skidor. De är krispiga och smakar milt av rädisa. Supergoda i salladen!

Här framför kronärtskockorna har jag strött ut dillfrön och kornvallmofrön av sorten 'Bridal Silk'. Längst bak i denna odlingslåda, bakom persiljan, hade jag satt majs, men den dog av all blåst och kyla. Istället planterade vi krusbärsvinbären där, som vi köpte hos Åke Truedsson, när vi var på Tomatklubbens tomatkurs.

I den här lådan sådde jag tre rader morötter av sorten 'Ingot'. Mellan raderna har jag satt lök - röd, vit och gul. Det är ju sannerligen i senaste laget. Men det gör inget. Kan väl vara gott och skörda de första morötterna i september också?

Här har jag nu rivit upp de sista rädisorna. I raden i mitten har jag satt ut lite nya plantor av gulbeta 'Golden Detroit'. I de båda yttre raderna kommer mangold som jag sått tidigare, samtidigt som rädisorna.

Här kommer också 'Golden Detroit'. De första plantorna jag satte ut. I ytterkanterna har jag sått mer gulbetor, av sorten 'Golden Beet'. Med andra ord har jag lite gulbetor i tre olika stadier, vilket borgar för lång skörd:)


Här växer sallat av olika sorter och i olika växtstadier. Så fort det blir ett hål någonstans, fyller jag på med en ny planta. Där det står en pinne har jag sått ny sallat av sorterna 'Crispino' (isberg), 'Little gem' och 'Winter gem' (cos), för utplantering här och var där det blir plats.


I växthuset har jag petat ner lite fröer av en purpurfärgad Blomman för dagen. Fick en ingivelse när jag fick syn på fröpåsen. Det är egna fröer som jag sparat någon gång. Kom på att jag haft den slingrande bland tomater förr. Det är fint. Får se om det kommer några som hinner blomma i år. Är det bara jag som inbillar mig, eller är de nedre tomaterna lite mer gulaktiga än de ovanför? Är det möjligt att de börjar rodna?

I helgen som kommer ska vi lägga sista handen vid vårt stora köksträdgårdsprojekt. Det ska bli staket som ramar in och som ska ge stöd åt klängerväxter och den sista grusen ska läggas mellan raderna. Tänk vad det gick fort ändå! Idén uppstod kring första maj, och nu är vi snart klara! Jag som ändå var inställd på att det nog skulle ta hela sommaren:) Ha en riktigt skön trädgårdshelg, alla!

14 kommentarer:

 1. Oj oj oj va fint!!! Vart har du hittat cementringarna. Vill ha sådana till min lilla rosenportal mellan vårt hus och carport, där har jag två rosor som klänger precis som du hade i ett tidigare inlägg.

  Hälsningar
  Nina

  SvaraRadera
 2. Åh vad fint du har det! Vilken köksträdgård! Väldigt inspirerande! Jag gillar också när det inte bara är fyrkantigt och raka rader... även om det också är snyggt.

  Att du låter Blomman för dagen slingra bland tomaterna - hur menar du då? Menar du att de verkligen klättrar PÅ tomaterna, eller mer att de planteras BREDVID tomaterna?

  Det är ju väldigt imponerande att idén blev klar i maj! Jag började med min köksträdgård förra året och den har fått växa fram efterhand. Inte alltdi som jag drömmer om kanske, men jag är nöjd iallafall :-). Men varjje gång jag sår ngt så inser jag hur liiite jag får plats med ;-). Men sen ska ju allt tas omhand också...

  Ha en fortsatt bra dag!

  Kram M

  SvaraRadera
 3. Svårt att hålla reda på var man är. Hade denna fantastiska plantering använt samma gatusystem som New York hade man raskt kunnat hitta, t ex salladen vid korsningen av 42.a och 56.e gatan! Det ser fantastiskt fint ut, nästan som man slickar sig om munnen när man tänker på all skörd ni kommer att få!
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 4. Vilka genialiska och dekorativa lösningar du kommer på till dina odlingar. Tar definitivt inspiration av cementringarna och är fortfarande grön av avund på alla dina fina "färdiga" grödor.

  SvaraRadera
 5. Vilket jobb! Kul att det inte bara är raka rader utan det blir som att gå på upptäcktsfärd i trädgårdslandet. Det där med att låta rädisorna växa upp lät intressant. Måste testa.
  Ha en mysig helg.
  Pella

  SvaraRadera
 6. Vet att vi börjar bli tjatiga, men nu fullkomligen gnyr vi av beundran igen!

  Måste även tacka för grönsaksodlingsinspiration - utan dig hade vi inte haft en pallkrage proppad av de mest tjusiga salladssorter man kan tänka sig!

  SvaraRadera
 7. Det blir så snyggt, visst är det kul när man får så där fint och ordning och reda.

  Det är så snyggt när ni blandat cement ringarna och dom fina ramarna i trä.
  Jag vill också ha.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 8. Så fint! och visst är det bra att så länge, då får man ju precis som du skriver nya morötter till hösten..ha en skön helg/Sophia

  SvaraRadera
 9. Vilken köksträdgård du har! Jag blir helt stum... Kan jag flytta in? *hihi*

  Tänk om jag bara hade hälften av de kunskaper du har om trädgårdsskötsel... Men, man lär så länge man lever.

  Visst har du rätt angående bloggvärlden! Det är som ett lite snällare universum. En värld jag gärna skulle vilja leva i! Tänk om man kunde överföra en del av all den positiva energin till det riktiga livet också. Fast när jag tänker efter så är det nog det vi gör... Jag har nog blivit ganska förändrad sedan jag började blogga. Man får helt enkelt bättre självförtroende. Visst är det underbart ;0).
  Ta hand om dig och njut av din trädgårdshelg!
  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 10. Du har JÄTTEFINT :)
  Och tack snälla för dina fina ord... :):)
  Håkan

  SvaraRadera
 11. Mycket gott växer det i dina pallkragsrabatter! Själv är jag urdålig på allt ätbart (utom tomater, paprika och chili) så i mina pallkragar växer det enbart ögongodis.

  SvaraRadera
 12. Charlotta...... Jag blir helt svettig (på ett positivt sätt....) när jag ser mängden av dina underbara odlingar........ En sådan fröjd att ha den köksträdgård ni har. Otroligt att ni fixat till allt så snyggt på så kort tid - imponerande..... En liten undran har väckts hos mig: hinner ni verkligen äta upp allt - eller är det så att ni bjuder bygden på kalas varje helg :-)

  Vilken smart idé (....och fin och rolig) att blanda in runda planteringslådor/rör också..... Log när jag läste Rubens kommentar... hihi...

  Kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 13. Vilken flit! Så mycket gott ni ska ha att äta sen! Tack för omtanken på min blogg häromdagen.
  Eva

  SvaraRadera
 14. Vad fint allt är och vad allt har hunnit långt hos dig. Du har helt klart den bästa trädgårdsbloggen och jag kommer att gå tillbaka till flera av dina inlägg längre fram. Jag har t.ex. funderat på att börja med sparris. Du sa ju att det inte var svårt. Nästa år hoppas jag vara i fas lite mer. Du undrade om allt inför inflyttningen är under kontroll. Jag kan säga att de efter att inte ha gjort nästan någonting under två månader, så är det nu febril aktivitet. Målaren skulle komma idag, lördag, och jobba undan. Det är så mycket folk i huset nu så han kunde inte jobba en vardag.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)