lördag 15 maj 2010

Sparris och purjo planterad i pallkragarna


Odlingarna i pallkragar går framåt. Nu är de nya sparrisplantorna äntligen på plats. Tjugo plantor i fyra pallkragar, vilket ska räcka för att skörda till middagarna under säsong (maj-midsommar) och för att kunna frysa in en del till vinterns gourmetmiddagar.

I botten ett rejält lager brunnen hästgödsel och därefter fin plantjord (för att slippa för mycket ogräs). Varje planta sattes på en uppkupad jordhög, så att rötterna kom lägre än själva plantan. Annars är det lätt att de kraftiga rötterna lyfter plantan uppåt så småningom.


Plantorna fick lite Algomin. Tänker att det kan vara bra, då det ju är en strandväxt. Sist la vi wellpapp ovanpå jorden, runt plantorna, och täckbark ovanpå det. Detta för att verkligen minska risken för ogräs. Att vara noggrann vid anläggandet av en "sparrislist", som det brukar kallas, lägger grunden för många års härliga skördar i framtiden. Mer om sparrisodling finns att läsa sist i inlägget Indiska tvättnötter och andra mässfynd.
 
De stackars purjolökarna och jättelökarna som jag nära nog tog död på under förkultiveringen, fick också komma ut på sin växtplats idag. Ja, de tappra som överlevde alltså! En enda stackars jättelök, närmast i bild, och ca 10 purjolökar. Det fanns en rad ledig bredvid vitlöken, så där bor de nu.

10 kommentarer:

 1. Jag är så imponerad av ditt fina pallkrageland. Härligt att se hur det växer där.

  Önskar att jag hade detsamma men i år får det nog räcka med tre kragar för min del. En med potatis (ska testa att sätta i sand i år) och två med lite smått och gott. :)

  SvaraRadera
 2. Härligt med sådder. Odlade purjolök för några år sedan. Hoppas du får en fin söndag/Gela

  SvaraRadera
 3. Spännande med sparrisen.. så många du har, ja jag får ju vänta som sagt några år innan jag kan skörda mina frösådda sparrisar.. *ler*.. men det gör inget. Du har så otroligt fint runt dina pallkragar, får visa sambon detta och göra något åt vårt lilla hörn. Ha en härlig söndag..Moa

  SvaraRadera
 4. Gud vad fint det blir. Ska bli kul att följa era sparrisplanteringar.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 5. Så fint det och välordnat ni har det med pallkragarna. Ser verkligen härligt ut. Vad spännande med sparrisen.... Ser fram emot att få veta mer om dessa läckerheter genom din odlande av dem....

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 6. Snyggt o prydligt... skönt att vara två som hjälps åt, för det är ett litet slitgöra innan det blir så fint:-)
  Hadetgott!

  SvaraRadera
 7. Så himla snyggt...
  Jag gillar purjo även för dens blomning. Sparar alltid några till nästa år.
  Jag tror att jag måste höja mina pallkragar med en krage.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 8. Funderade häromdagen just på hur svårt det är att odla sparris. Känns som att jag ska vänta något år i alla fall. Är det svårt?
  /Carin

  SvaraRadera
 9. Hallå fru C, vilken ordning och reda, det gillar jag. När förkultiverade du purjon, min är inte ens i närheten av dina i storlek?

  Ha det bäst

  Marit

  SvaraRadera
 10. Det ser väldigt bra ut. Spännande med sparrisodling. Det är så gott!!
  ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)