måndag 17 maj 2010

Kampen mot kvickroten

Förra sommaren la vi sten runt rabatterna i örtagården och rosenpergolan. Under stenen ligger marktäckning och grus som spärr mot gräs och ogräs som hellre vill växa i rabatterna. Det blev verkligen jättefint och nu är det mycket mer lättskött. Wellpapp, tidningar och markduk ligger också över den välpreparerade jorden och sist täckbark ovanpå. Som sagt, riktigt lättskött.

Dessvärre blev en rabatt aldrig omskött på detta sätt och därför helt försummad. Ni vet: "vi tar den rabatten nästa vecka"-lögnen... Den veckan kom aldrig förra året. Och därför såg den ut så här, det här året. Kvickroten hade spridit sig som en löpeld under jorden, och långt in under stenar och markduk! Dessutom var de långa hemska rötterna väl intråcklade i rötterna på rosor och lavendel.

Jag HATAR kvickrot! Ändå måste jag tillstå att det är en helt annan sak att ha kvickrot i lerjord, som vi hade i vår trädgård i Malmö. Hopplöst att försöka dra upp, då rötterna bryts av så lätt. Här i den småländska sandjorden följer hela nystan med upp om man drar försiktigt. Det gäller att tänka positivt!

Det blev i alla fall fint i rabatten, efter två dagars slit. Varenda lavendelplanta och akleja är uppgrävd och rensad. Rosorna är så gott som rensade. Så här fint blev det till sist. Aklejorna fick flytta till en annan rabatt.

Nu ska jag vänta någon vecka och se om jag missat en liten kvickrot någonstans, innan jag täcker med wellpapp och täckbark. Sedan är det bara att börja plantera lite nytt mellan rosorna. Längst fram skymtar en nedklippt rotäkta ros, som ni ska få hjälpa mig att sortbestämma längre fram i sommar. Den är fullkomligt översållad av ljusrosa doftande rosor. Till vänster har jag låtit några vackra nävor stå kvar ett tag till. I deras rotsystem tar sig ingen kvickrot in! Tanken är att hela denna rabatt ska omgärdas av lavendel. Ännu är det bara högerkanten som har lavendelplantor. Hur många som överlevde helgens omilda behandling är dock oklart!

Ha en underbar trädgårdsvecka. Allt pekar ju på att värmen äntligen är på väg! Härliga tider väntar!

7 kommentarer:

 1. Villket jobb!
  Men det lönar sig att vara noggran.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 2. Det blev verkligen jättefint! Ha det så bra och njut nu.

  SvaraRadera
 3. Men herreg-d ett sånt slit ogräs är/kan vara;-/
  Jag är lyckligtvis ännu ganska förskonad i mitt lilla paradis... Men grannen...!! De sköter inte sina tuvor av kirs och kvickrot mm... så jag brukar hålla extra koll åt det hållet!

  Ha det fint, slitvargar!

  SvaraRadera
 4. Uhhh, den kampen förde vi länge, men fick ge upp. Vi sådde igen det gamla trädgårdslandet och började om från början där vi har landet idag.
  Vitlök är det som står som spjut i landet, satt i höstas.
  Vi har nog lite gynnsammare läge på vår tomt - mest zon 2 - men jag är en "zon-knäckare" så jag väntar bara på lite stenmurar. Sen så ska det bli annat av!
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 5. Vilket jobb! Jättefint blev det.
  Hos mig är det lerjord och förutom kvickrötter kämpar jag även mot kirskål,tistlar och brännässlor.Det är nackdelen med att tomten gränsar mot skogen....
  Må så gott och ha en fin trädgårdsvecka!

  SvaraRadera
 6. Bra jobbat. Visst är det en härlig tid vi är i nu.
  mvh Lena

  SvaraRadera
 7. Kvickrot, kirskål och andra i samma liga är inte kuul att ha och göra med. Men det är bar att ta itu med eländet om man vill plantera där dom finns. Annars kan man ju tänka sig att låta dem vara i sina hörn... Har också fört en (och för..) en kamp mot framförallt kirskål. På ett ställe i trädgården gav jag upp. Där finns nu en lite japan-inspirerad hörna med grus i botten. Under ligger marktäckväv. På det sättet stoppas framväxten. En lösning jag faktiskt är väldigt nöjd med.

  Charlotta: jag blir superglad av dina supersnälla ord hos mig, och lite generad också... :-) Vem behvöer tv nuförtiden? En trädgård och en dator och alla tidfördriv är lösta.... :-)

  Superkramar
  /Charlotte

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)