måndag 12 april 2010

Indiska tvättnötter och andra mässfynd

På helgens trädgårdsmässa hittade vi i Örtsällskapets monter de här lustiga indiska tvättnötterna (sapindus mukorossi). De innehåller ämnet saponin precis som vår såpnejlika gör och ca 6 nötter ska alltså läggas i en liten påse och in i tvättmaskin tillsammans med den smutsiga byken. Inget annat rengöringsmedel behövs! När nötternas ytterhölje är helt borta (efter ca 10-15 tvättar) är saponinet också borta. Kvar finns då bara en svart kärna och hör och häpna - den ska gå att så! Eller kompostera om man hellre vill. Mycket häftigt låter det och helt klart värt ett försök:)

Kajplök, knallröd temynta och chilin 'Fishpepper' hos Örtagårdens fröer. Citronkoriander lät spännande, hos Rara Växter, liksom en gräddvit pionvallmo. Röd rättika för groddning hos Runåbergs, som ska bli helt mörkröda groddar med stark smak av rädisa - både snyggt och gott!
Hos Larsviken hittade vi en potatis som förhoppningsvis ska kunna ersätta Symfonia som vi älskar och som inte går att få tag i längre. Den heter 'Anya' och ska ha en lika god nötaktig smak. Förstås kunde vi inte låta bli att prova årets potatis 'Maris Peer' som ska vara riktigt tidig, högavkastande och vit i köttet. Vi köpte också sorten 'Nadine' som ska vara en riktigt högavkastande nypotatis, även den med vitt kött.
Till Svenska Dahliasällskapet gick jag framföraltt för att få veta hur jag ska få tag i fler enkelblommande sorter. De är ju ganska svåra att hitta. Mycket intressant fick jag då veta att de fröer man själv tar av sina dahlior (och som aldrig blir desamma som moderplantan) mycket ofta blir enkelblommande! Därför passade jag på att köpa tre små fina frösådda plantor. Dessutom kunde jag inte motstå den röda 'Spartacus', som får tallrikstora fyllda blommor på raka höga stänglar. Sist men inte minst föll jag för en orkidédahlia som heter 'Honka' och som är ljusgul och alldeles särskilt enkelblommig.
Här nere i vår jordkällare väntar den sista skatten från mässan, och den vi kanske gläder oss allra mest över. 20 stora fina plantor sparris från Sinclairsholm. Jag ville ha tillräckligt för att hela familjen ska kunna njuta när det är säsong och även kunna frysa in en del för vinterbehov. Jag fick då rådet att skaffa 15 plantor - och då slog vi till med 20! Bara så där, helt wild and crazy som man blir när man är på mässor och Kiviks marknad!
Nu ligger de alltså inlindade i fuktigt tidningspapper i jordkällarens mörker. I maj ska de planteras, 5 plantor i dubbla pallkragar. Sedan ska de bara skötas som blommor och gödslas lite på sommaren hela denna säsong och hela nästa. Våren 2012 får vi skörda vad som kommer upp de två första veckorna, sedan låta plantorna vara. Våren 2013 och därefter förhoppningsvis 10-20 år kan vi skörda allt som kommer upp fram till midsommar. Höjden av tålamod är att anlägga en allé, men det här fullt tillräckligt med tålamod för min del! 

2 kommentarer:

 1. Nämen hej igen!

  Kul att ses på mässan! Känns som man har lite 'inside' då man fick se dina sparissplantor redan då. Ser fram emot att få höra lite om hur odlingen av dem går. Tvättnötterna låter riktigt roliga och spännande....

  Ha' det gott!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Vad mycket skoj du fick med dig från mässan. Jag ångrar så att jag inte slog till på sparrisplantorna jag med, låter så spännande med egen sparris. :)

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)