lördag 15 maj 2010

Här va' det odlat - härodlatLinnés Råshult har en ny kock och han har, enligt Smålandsposten, myntat ett nytt begrepp som tar allt vad närodlat heter, ett steg längre. Nämligen till "härodlat". Underbart ord! Mitt bidrag till detta nyinstiftade begrepps ära, var en 100% härodlad sallat till invigningsgrillfesten!

Medan en rostbiff på ca 1,5 kg låg och gonade sig på klotgrillen, plockade jag ihop följande i köksträdgården: Rädisor, plocksallat, klippgrönt från vitlöken, persilja, körvel, två stänglar ur en gul lök som glömdes i höstas och sist, men inte minst - humleskott (längst till höger i bild). Till salladen användes lök, rädisor och sallat. Därtill gjorde jag en äkta italiensk risotto enligt ett fantastiskt spännande recept, som jag hittade hos Tyras potager tidigare i veckan. Jag hade verkligen INGEN aning om att man kunde använda humleskott i maten, men det kan verkligen varmt rekommenderas. Tack Tyra, det blev en riktig succé!

Det som skulle invigas var det här matrumsmöblemanget, som vi hittade när vi var i Danmark för två veckor sedan. Våra snälla, danska vänner fraktade hit det i onsdagskväll, vilket ikväll tarvade en riktig invigning! Bord och stolsben är av massiv, såpad ek och det passar vårt matrum SÅ perfekt!

 Kan livet bli bättre, än kring ett stort, rustikt bord, med goda vänner och egenodlad mat, med inspiration från både medelhavet och den nordiska floran?

2 kommentarer:

 1. Din 'härodlade' sallad ser ljuvlig ut... Smart uttryck! Och möbeln riktigt snygg - förstår att ni är nöjda. Vilka vänner som så snällt kommer med hemleverans av möblerna. Förstår att du (förutom gott sällskap förstås...) lockade med den 'härodlade' goda maten...... :-) Och vem skulle kunna motstå det....

  Ha' det bra!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Så gott det ser ut.
  Ett vackert dukat bord och goda vänner.
  Då mår man bra.
  Ha det gott.
  Anje

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)