torsdag 22 april 2010

Penséer, penséer

Penséer har genom åren kommit att bli en av mina stora favoriter. I alla upptänkliga färger står de där så tåliga, så tåliga genom vårens alla frostnätter. Här en liten "installation" av lite nyköpta penséer och mina loppisfynd från i onsdags.


Under sommaren fortsätter de att outtröttligt blomma vidare. Under första halvan av juli, när trädgården ändå fyllts av mycken annan fägring, passar jag på att kapa penséerna till en halv decimeters höjd och ge dem lite ny näring. Då ser de under en vecka eller två helt förfärliga ut, men se, det är bara en tillfällig svacka! Alldeles snart har de blivit små buskiga plantor igen, översållade med nya blommor. Sedan blommar de snyggt resten av säsongen. Även om man inte sår själv, är en eller två brickor penséer om våren alltså vad jag skulle kalla "good value for money".

Mina frösådda penséer, 'Rippling Waters' har fortfarande inte börjat blomma. Förmodligen för att jag missade gödning efter omskolningen. Nu väntar de ivrigt på att få komma ner i egna krukor! Hur 'Rippling Waters' kommer att se ut när den blommar kan man se i inlägget Rapport från plantskolan. En fortsatt skön kväll, önskar jag alla med ytterligare några pensé- och loppisbilder.6 kommentarer:

 1. Vilka krukor du fick till dina penséer. o alla kannor o silar mm, Var det från en nerlagd mjölkbonde. Fint alltihop
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 2. Tack för ännu ett strålande tips - om nedklippningen av penseer på sommaren!

  SvaraRadera
 3. Jag kommer köra på ditt tips om nedklippning till sommaren, förr har jag alltid flyttad dom till komposten när dom börjat avta, så tack för det tipset.

  SvaraRadera
 4. Hej Charlotta!
  Vad jag är glad att jag hittade hit - blir helt till mig av att se på dina fina odlingar! Så härligt att odlingssäsongen är igång igen. Håller tummarna att rabarber klocka -projektet lyckas! Kram från Skåne, Minna :)

  SvaraRadera
 5. Gillar dina loppisfynd mycket! Zinkurnorna (eller silar som jag läste längre upp i en kommentar) är superfina till dina penséer.... Håller med om penséer är en fantastisk blomma. Jag har dock svårt att hålla ut och ha kvar dem över sommaren. Det är lite synd, för de är som allra finast när jag rycker upp dem för att ersätta med annat.

  Trevlig helg!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 6. Härliga loppisfynd och vackra penséer. Håller med om att det är några av de mest tacksamma blommor som finns. Jag älskar dom för att dom kommer med våren och stannar kvar över hela sommaren. Gör som du, klipper ner dom och så kommer dom igen. Men jag har några år fått problem med mjöldagg. Vet inte om det är speciella sorter som är mjöldaggskänsliga.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)