fredag 23 april 2010

Lera, zink eller plast? Klimatsmart eller odlingssmart?

När jag omskolade basilika den 25 februari, som såddes 17 januari, hamnade plantorna i lite olika krukor. En i lerkruka, eftersom det är snyggast; en i zinkkruka för att jag har ett set med sådana i köksfönstret; och sist en som hamnade i plastkruka bara för att jag hade slut på snyggkrukor just då. Så här ser resultatet ut:
Observera att dessa plantor har fått exakt identisk behandling. Fröer ur samma påse av sorten 'Genovese', sådda och omskolade samtidigt, samma jord, samma näringstillförsel. Ja, allt är samma. Lägg därtill att största plantan till höger dessutom har gått att skörda mest av (jag kniper alltid toppskotten, så varar plantan i evigheter och går inte i blom).

Lerkrukor är ju klimatsmartast (tror jag, utan att veta vad tillverkningen kräver) och dessutom i särklass mest estetiskt. Zink är också snyggt, medan plast är gräsligt fult. Huruvida zink eller plast är värst miljöbov vet jag inte heller, men magkänslan säger att plast är värst.

Men vad göra, när resultaten är så här olika? Klimatsmartast verkar minst odlingssmart och hur kul var det att komma till den slutsatsen en fredagkväll? En skön helg önskar jag er alla och hoppas att någon kan sprida lite ljus över denna sorgliga paradox...

7 kommentarer:

 1. Oh vad intressant. Hoppas någon kan förklara det här. Jag var själv övertygad om att lerkrukor var det bästa, men där ser man. Plast är ju ett otyg så hoppas din basilika inte pratar för alla växter.. :)

  SvaraRadera
 2. Håller med Maria! Mycket intressant! Kan inte låta bli att undra om samma fenomen (plastkrukan som vinnare) upprepas vid sådd näst gång!

  SvaraRadera
 3. Har samma erfarenhet med terracotta/plast.
  Jag har massor med jättefina så- och skolningskrukor från ett gammalt trädgårdsmästeri. De är så vackra, men uj så dåligt det växer i dem. "Fyrkantsplasten" slår terracottan med hästlängder. Förmodar att det beror på att lerkrukorna stjäl vattnet hela tiden.

  SvaraRadera
 4. Intressant... Tror som Dagliljan att det beror på att lerkrukorna stjäl vatten. Men zink-krukan borde inte göra det..... Upplever också att plast är oslagbart bäst att odla basilika i (och det mesta annat också för den delen). Jag brukar istället använda ytterkrukor för den basilika jag har i köket. De i växthuset får snällt stå där i sina plastkrukor.

  Önskar dig en skön helg!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Men är det inte så enkelt som att vattenkrävande växter - som basilika - gillar de fuktighetsbevarande plastkrukorna, medan t ex pelargonerna som vill kunna torka ut mellan varven, gillar terrakotta?

  Avskyr annars plast och brukade försöka lösa problemet genom att ställa plastkrukorna i en ytterkruka. Nuförtiden är det helt enkelt för mycket grejer överallt för att man ska hinna/orka ta den estetiska (eller miljövänliga!) hänsyn man egentligen eftersträvar...

  SvaraRadera
 6. Det här var verkligen intressant. Jag har alltid trott att lerkrukor var det bästa, kanske för att jag vill själv att det ska vara det bästa. Men dina bilder visar ju att det är ju en väldig skillnad. Vilka kraftiga blad den i plastkrukan har. Men lerkrukor stjäl ju vatten från plantan vilket inte plasten gör. Kanske det är orsaken. Mycket intressant. Ska genast ta en tur bland mina plantor och se om jag ser skillnad.

  //Anita

  SvaraRadera
 7. Det här var intressant! Hoppas det var okej att jag länkade till din sida från min blogg? Du har en fin blogg för övrigt, den har gett mig en del läsning i helgen.
  /Elin

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)