onsdag 17 februari 2010

Rapport från "plantskolan"

Det artar sig väl ner i källaren. Här kommer en liten rapport, så här en månad efter de första sådderna!


Kronärtskockorna. De stora såddes först och är 'Imperial Star' från Runåbergs. De måste nog omskolas snart igen, för rötterna sticker redan ut utanför pappkrukan! Jag valde den sorten för att den enligt Runåbergs lär vara en av de snabbaste och ska kunna ge skörd första året. De små beställde jag från Tomatklubben och är fröer från den mycket gamla sorten 'Herrgård'. Varje frö är en ny sort, så där vet jag inte vad jag får. Men det kan vara värt ett försök. 'Herrgård' ska ju gå att övervintra, med lite tur ...

Purjolöken 'Lungo d'Inverno' och jättelöken 'Kelsae' måste klippas ca 5 cm varje vecka, annars lägger sig stråna ner! Ska ge dessa strån lite, lite näring, för de står bara i mager såjord. Om jättelök vet jag inte så mycket mer än att den måste sås tidigt och ska behandlas som purjolök. Ska bli spännande att se vad det blir...

Penséerna ser glad och fina ut:

Det är också första gången jag driver penséer, och den här sorten 'Rippling Waters' ska förhoppningsvis se ut så här lite längre fram (bild lånad från www.biotopia.se):


Pelargonen 'Blueberry Ripple' artar sig också fint och på den lilla bilden (lånad från http://www.odla.nu/) syns hur den ska se ut när den börjar blomma.


Basilikan är superfin! Tror aldrig jag haft så fina så plantor så här tidigt! Jag har sått limebasilika, kanelbasilika och vanlig 'Genovese'. Den sistnämnda kommer jag att så i omgångar för att ha riklig skörd hela säsongen och för att kunna samla och frysa in, inför vinterns pestotillverkning. De stormtrivs verkligen under det här lysröret. Den blandningen av ljus jag har i år verkar mycket lyckad. Läs mer om lysrörsvalet här.


Sist men inte minst en bild på tidigaste tomaten 'Whippersnapper', 2 veckor gammal. 


9 kommentarer:

 1. Åh vad härligt det ser ut! Du är flitig du! Själv har jag sått paprika, chili, slätbladig persilja och Grekisk basilika. Det enda som har visat sig är basilikan. Så nu väntar jag med spänd förväntan på resten. Jag vet ju att de tar sin tid att gro. Har stort funderat på att köpa mig någon slags armatur för ljuset skull. Jag bor ju i Södra Norrland, så ljuset är ju rätt knapp vid denna årstid. Det är lätt att plantorna drar iväg och blir rangliga. Har du något bra tips på någon bra belysning? Det får helst inte ta så mycket plats...dina plantor är ju så fina!
  Jenny P

  SvaraRadera
 2. Japp, jag har beskrivit vilken typ av belysning jag använder i ett inlägg som heter Årets förkultivering har startat. Finns länk till det inlägget i detta inlägg. Klicka på 'här' i sista stycket. Ha det gott, Charlotta

  SvaraRadera
 3. Oj! Så går det när man läser mellan raderna! Tack!

  SvaraRadera
 4. Imponerande med så kanonfina plantor så tidigt!

  Purjolöksfröna ska ner i jorden till helgen hos oss, tillsammans med kålrabbi och knölfänkål - och nu är även en krukmakare beställd från Runåbergs efter inspiration från dig!

  SvaraRadera
 5. Ser bra ut! själv så höll jag på att börja året med att fördärva hela odlingen av kronärtskocka då jag lät dom stå lite för fuktigt över en natt. nästan hälften av dom små plantorna ruttnade av! Men nu hoppas jag att jag lyckats rädda dom återstående.

  SvaraRadera
 6. Jag vet! Det är så försmädligt med den där attans rothalsrötan. Slarvade själv med att lägga vermiculit på plocksallaten (därför ingen bild på den idag)och givetvis var det några stackare som låg ner redan...

  SvaraRadera
 7. Det är ju inte bara basilikan som ser fin ut allt ser superbra ut. Så du klipper ner dina purjo till 5 cm också? gud nu börjar det verkligen att klia i fingrarna, jag har ju fortfarande bara sått chiliesarna.

  SvaraRadera
 8. Vad härligt! Du har kommit bra mycket längre än vad jag gjort. Här växer bara chili, pelargon, jätteverbena. Men till helgen brakar det loss, då skall fröerna i jord.
  Tack för krukmakarinlägget, även jag beställde en från Runåberg igår:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Oj så långt du hunnit redan! Jag har ju precis tinat upp jorden. Allt ser superfint ut!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)