måndag 20 januari 2014

Har ni läst???!!!!


Jag säger bara en sak: Har ni inte läst senaste Allt om trädgård, så gör det - NU!!! Av alla nummer denna tidning givit ut måste detta vara det VIKTIGASTE! Ja, här krävs både stora bokstäver och utropstecken!!!

Tänk att en enda stark kvinna lyckats få stopp på Monsantos framfart och stoppat deras försök att få patent på basmatirisfröer.

Inte nog med att min fina vän Annika Christensen fotat den vackra framsidan, så finns det sex sidor HOT STUFF!!! Det handlar om FRÖER. Och det är DIRTY BUSINESS!!! Men det handlar också om fantastiska människor som tar upp kampen och faktiskt ändrar världen i det stora - och det ger mig råg i ryggen och vilja att göra något jag också.

Jag trodde faktiskt att jag visste en hel del om det där. Skolad som jag är av Åke Truedsson, har jag i många års tid lyssnat på hans viktiga budskap om att bevara mångfald och odla gamla bevarade sorter, som inte finns i handeln, i genbanker för framtidens skull. Likaså har jag alltid handlat mest fröer av Runåbergs fröer eftersom de har störst sortiment av ekologiska fröer och eftersom jag rent generellt bara vill handla ekologiskt. Men, det ska erkännas, när det gäller köp av fröer gör jag en hel del avkall. Har liksom alltid resonerat som så att, äsch, de odlas ju i alla fall ekologiskt i min trädgård, så det vi skördar och äter är ju ekologiskt. OJ, SÅ FEL JAG HADE!!! Och TACK, AOT för att ni satsat sex sidor på att få alla oss oupplysta att fatta!!!

Visste ni att odling för att få fram fröer till försäljning står helt utan kontroll??? Inte ekologiska fröer förstås, där är det sträng kontroll. Likaså när det gäller odling av mat, där finns det krav och restriktioner. Men se, i konventionell fröodling för man spruta och konstgödsla hej vilt! Och det handlar om hektar efter hektar som utarmas och bidrar till att bland annat bin, humlor och småfåglar försvinner. Man tror ju liksom inte att det är klokt!!! Jag är så arg så jag kan knappt sitta still när jag skriver. Men tack, tack och åter tack till Allt om trädgård, som på ett utomordentligt, djuplodande och klargörande sätt sprider ljus över en situation som alla vi som köper fröer som galningar VERKLIGEN kan påverka. Vi sitter banne mig på HELA makten här. Skulle vi sluta köpa något annat än ekologiska fröer skulle vi i ett enda slag kunna ändra så mycket till det bättre och sen kunde EU sitta där i knät på fröindustrins lobbyister och skriva vilka lagar de vill. Fröodlarna skulle ändå bli tvungna att gå i konsumenternas ledband. Så det så!!!

Nå, så vad kan då lilla jag göra? Kanske inte så mycket, tänker jag först. Men så började jag göra en lista på vad jag redan gör och det var trots allt inte så lite...

1. Fröinköpen så här långt i år kan jag inte göra mycket åt, men från och med nu köps här inte ett enda konventionellt odlat frö. Basta!
2. Det förekommer inga trädgårdsvandringar (och vi har flera varje år) i Cesars trädgård utan att jag predikar om värdet av kulturarvssorter och vikten av att ha stor variation på genuppsättningen av olika växtsorter, för eventuella virus och sjukdomar i framtiden. Från och med nu kommer inte en stackare som besöker vår trädgård att gå härifrån utan att ha det budskapet skrivet på näsan!
3. Jag är medlem i amerikanska Seed Savers Exchange och svenska motsvarande föreningen Sesam, liksom Tomatklubben och Vitlöksklubben. Alla dessa föreningar gör det möjligt att få tag i och vara med och bevara växtsorter som inte finns i handeln och som hotas av utrotning.
4. Jag skriver en hel del artiklar och där har jag stor frihet att välja vilka sorter jag vill rekommendera eller skriva om. Jag kan påverka genom att så ofta som möjligt, kanske alltid, välja ekologiska frösorter.

Tja, bara detta är ju en hel del, tycker jag. Fortsätter jag att tänka efter, finns det säkert ännu mer att göra. Kanske jag rent av skulle ta och skriva till Vandana Shiva (se bilden ovan) och erbjuda mina tjänster eller stötta hennes organisation ekonomiskt? Jösses, vad jag gick igång på det här. Har inte haft sådan lust att ställa mig på barrikaden, på många, många år... Kanske gör inte ni det, men hoppas, hoppas i alla fall att ni läser Allt om trädgård den här månaden.

Upp till kamp!
 

22 kommentarer:

 1. Helt rätt! Jag läste också sidorna och blev faktiskt också förvånad över att det finns så få begränsningar för besprutning när konventionella fröer odlas. Trodde i min enfald att det åtminstone var samma lagar som gällde för livsmedelsodling... nej, här blir det också endast ekologiska fröer framöver!

  SvaraRadera
 2. Visst har jag läst och blivit riktigt förbannad!! Merja

  SvaraRadera
 3. UNDERBART att du tog upp det här Charlotta! Jag blev faktiskt lite chockad när jag läst AoT. Det var betydligt värre än vad jag trott. Det finns inte så mycket fakta om det här, jag skulle vilja veta mycket mer. Jag kände att jag hade många frågor efter att läst tidningen. Jag har oxå resonerat som så att fröerna inte spelat så jättestor roll eftersom jag själv odlar eko men nu känner jag mig lurad på flera sätt :( Ska bli spännande att se vad som kommer hända med hela "frögrejen" framöver. /Carolin

  SvaraRadera
 4. Du har sett vår namninsamling på nätet? http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=8361
  Förmodligen omröstning den 11/2 i parlamentet. Oppositionen växer, även där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Men tack Anette, för länken. Tar mig genast dit. Har skrivit under flera namninsamlingar de senaste åren kring EU:s lagstiftning, men den här har jag missat.
   Kram!

   Radera
  2. Tack för det! Jag sprider länken och budskapet vidare på min blogg. /Carolin

   Radera
 5. Oj, det här var nyheter för mig! Tack! Blir nyfiken på att läsa hela artikeln och allt annat matnyttigt kring detta. Hädanefter kommer jag definitivt tänka på vad jag skaffar hem.

  SvaraRadera
 6. Heja heja!
  Håller med dig till fullo och jag känner mig också lite lurad som Caroline. Äntligen förklarades det på så bra och sedan förankringen till ett exempel i verkliga livet-världen.
  Ses imorgon min vän och tack för de fina orden om omslaget.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 7. Tack Charlotta för att du så väl uttryckte det jag tänkte och kände när jag läste artikeln i AoT och grattis till din fina lista om allt som du redan gör för mångfald och ekologi! Jag hoppas att många inspireras av dina tankar och handlingar. Jag har mestadels också köpt ekologiska fröer sedan jag började odla på allvar för några år sedan, kanske till 80-90 % men nu blir det ändring, inga mer 10-20 % från konventionella. Ekologiskt, eget eller bytt blir det framöver. Ha en fin dag.

  SvaraRadera
 8. Mycket bra inlägg. Här ska det bara bli ekologiska fröer i vår.

  SvaraRadera
 9. Har inte läst artikeln och visste inte att det var så. Tack för din information om det. En stor del av dessa fröer kommer nog härifrån. Antar jag. I fortsättningen är det bara att kolla ordentlig var man handlar för du har så rätt att det är vi som har makten.
  Anje

  SvaraRadera
 10. Väldigt bra skrivet. Jag kan bara hålla med. Ju flera som blir medvetna om problemet desto bättre. Det är gräsligt som vi förstör vår jord och ännu gräsligare hur många människor som inte begriper vad 'konventionellt' jordbruk gör. Vore man inte en kämpe skulle det bli fosterställning och psykofarmaka direkt.

  SvaraRadera
 11. Visst brukar jag köpa kulturarv och ekologiskt, men nu kommer jag att gå in för det ännu mer och framförallt samla egna fröer så långt det går! Upp till kamp!

  SvaraRadera
 12. Tack för lästips! Och för upplysning! ska nog bli noggrannare med vad jag köper för fröer i år.

  SvaraRadera
 13. Kära Charlotta!

  Det är riktigt skrämmande att det inte finns några restriktioner eller kontroll över den vanliga fröproduktionen. Tycker som flera andra här att sidorna i AoT på ett lätt sätt förklarade kring de nya lagförslagen från EU. Hoppas verkligen att innan lagen träder i kraft att en hel del förändringar kan ske av den. Men då behövs givetvis hela trädgårdseuropas fortgående protester… Du är ett föredöme som visar så handlingskraftigt vad du själv tänker göra. För vi alla kan bidra på olika sätt till all slags förändring även om det känns såå hopplöst exempelvis när det gäller de kostnader som tillkommer för registrering av nya sorter av frön och plantor. Så trist och så direkt påverkande på mångfalden. Och varför i sjuttsingen finns det inga bestämmelser kring gifter i fröproduktionen?? Man blir ju så arg. Och förvånad. Och lurad.

  Mycket bra inlägg!!!

  Såå fint reportage om er i Nelsonkatalogen förresten!

  Stor kram

  SvaraRadera
 14. Det här var verkligen en väckarklocka för mig med, och ska i framtiden inhandla mina fröer med detta i åtanke. Fint reportage i Trädgårdsland, förresten.
  Ha det bra

  SvaraRadera
 15. Håller verkligen helt med dig fru Cesar! Må alla protester hjälpa. /Anja

  SvaraRadera
 16. Jag blev också riktigt varm i kläderna när jag läste artikeln! Jag ska ha en frö-dag hemma hos mig och då ska jag ta upp ämnet. Så hoppas jag att de som beställer fröer efter det beställer eko-fröer. Ska ta upp det på mina trädgårdskurser också, då sprids det en bit till. Bra tips från Dagliljan, tack Anette!
  Ingen kan göra allt men alla kan göra något!!

  SvaraRadera
 17. Bra rutet! Brinner för KRAV odlat o idag har jag bara köpt KRAV märkt både BRIE ost o druvor de du :D
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 18. Tack för ett viktigt och intressant inlägg! Länkar från min blogg för att sprida budskapet. Du fick mig verkligen att tänka till och reflektera över något jag aldrig tänkt på tidigare.

  SvaraRadera
 19. Jag blev också helt chockad när jag förstod att fröer odlas helt utan kontroll, vansinne. Upp till kamp är det som gäller och jag kommer enbart att köpa ekofröer i fortsättningen. Tack för tips på ställen där det kan göras (Runåbergs fröer)
  hälsningar Ann i Blekinge

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)