tisdag 4 februari 2014

Första sallatsbladen går att skörda


Den 5 januari sådde jag persilja, mangold, sallat och chili. Nu, en månad senare, är askarna med sallat så välväxta att det redan går att skörda några små blad att ha på mackan. Det är inte mycket ännu men lyckan och den härliga känslan av hemodlat infinner sig likväl!


Några sallatsplantor har jag pillat upp ur askarna och planterat i egna krukor för att se om det går att få fram hela sallatshuvud. Mangolden som syns i bakgrunden ska också planteras om i större krukor.


Mest imponerad är jag över persiljan, 'Gigante d'Italia', som redan är så här stor och fin. Den ska delas upp i fyra tuvor och planteras i en stor hink, tror jag. Persilja brukar ju vara ganska långsam att gro, men det kan man verkligen inte säga om den här sorten!


Mmm, så gott att bryta några små blad att lägga på mackan! Klorofyllpepp i miniformat, men lyckan är inte mindre för det:)


Persiljan som jag grävde upp ute i landet innan kylan kom, växer också fint och här tar jag en liten kvist då och då till maten. Nog är det otroligt! Det känns verkligen som året-runt-odling det här.


Likadant är det med mangold-plantan som jag grävde upp. Den bara fortsätter att växa och växa under högtrycksnatriumlampan i vår inglasade trappnedgång.


Några kronärtskocksplantor fick också komma in i början av januari. De är så vackra och ser verkligen glada ut över att ha blivit räddade från tjälen.

Keep calm and keep on gardening,

16 kommentarer:

 1. Åh vad fantastiskt! Nu blir jag riktigt avis! Grönt och gott!
  Ha det fint! :)

  SvaraRadera
 2. Herlig med så mye grønske så tidlig på året! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvaraRadera
 3. Oj vad gott med tidig skörd. Lycka!
  Ha det bäst.Åsa

  SvaraRadera
 4. Wow - det är inte klokt vad du är en duktig odlare!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Så kul att se! Jag har också sått lite sallat som har kommit upp fint men är inte skördbart ännu. Persilja har jag skördat i landet (pallkrage) hela vintern utom när det var som mest snö. Och persilja missade jag att så på nytt ... så retligt men kanske är det inte för sent ännu.

  SvaraRadera
 6. Härligt, är det i bonnaorangeriet då har plantor så här års?
  Så bra med persiljan, har planerat den sorten till mina brätt i år.

  SvaraRadera
 7. Häftigt med så fina plantor nu!
  Kram
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Så häftigt och vilken lycka att ha sallat redan nu !
  Är jättesugen att så basilika, gröna blad och ärtskott så man får känna feelingen när det kommer upp!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 9. Spännande! Egenodlad sallad året runt, det är grejer det!!
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Ja, det allra första brukar smaka godast! Egen grönska på morgonsmörgåsen är en vardagslyx.

  SvaraRadera
 11. Vilken lycka! Bara att njuta av denna lyx!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 12. Det låter ju helt underbart!

  SvaraRadera
 13. Du är minsann fantastisk på att få till det, fixa dona och experimentera. Det är en stor gåva att ha egenodlat året om, nåt jag uppskattar mer och mer för varje år. Dock är jag inte riktigt lika flitig som du. Fina bilder!

  Ha det fint

  SvaraRadera
 14. Vad härligt med egenodlat i februari! Jag har kunnat skörda persilja, oregano och timjan ute i kryddlandet. Vi har ju haft en onormalt mild vinter i år. Ha det gott

  Anna

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt . Bara att se den ljusgröna färgen gör att vi mår bra. Och så smart du har gjort med inglasningen av trapputrymmet som du visade tidigare. Där kommer det väl växa så det knakar.
  / Luna

  SvaraRadera
 16. Så fint! Det är något speciellt att få skörda det allra första. :-)
  En fråga bara - vilken typ av jord sådde du i? Är det vanlig såjord?
  Må så gott
  /E

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)