fredag 22 november 2013

Blooming Friday - Master garden


Talar vi Master garden så finns det i mina ögon bara en enda. Den är inte det minsta uppbyggd för utställning och prydnad men det finns ändå ingen trädgård som får mitt hjärta att fladdra som när jag vandrar genom min mästares trädgård och njuter av persikor och aprikosor i en lummig lund.


Och huller om buller växer smultron och aklejor under fruktträden.


I djupsängarna står sallat skördemogen sedan länge, redan i juni. Sparris kastar sig upp liksom mycket annat gottt.


Och vilka djupsängar! De är perfekta att se på och allt som växer där blir stort och fantastiskt. Allt är väl uttänkt för att ge skörd under maximalt lång tid. Samtidigt som vissa djupsängar är fulla av skörd, står andra nästan tomma för att senare på säsongen kunna ge skörd.


Kiwi slingrar sig i en lång pergola och nej, vi befinner oss inte utomlands.


I särskilda surjordsbäddar växer tranbär och hjortron och ja, vi befinner oss i Skåne.


År efter år återvänder vi till mästaren Åke Truedsson och hans fantastiska trädgård. Där får vi lära oss det mesta som är värt att veta om att lyckas med sin självhushållningsodling. Vi får möjlighet att prova nya växter och sorter av både tomater, vitlök och mycket annat. Frikostigt brukar vi också få smaka på fantastiska godsaker att laga av det man själv kan odla. I år har vi besökt Åke och hans familj, som generöst öppnat sin trädgård för oss, hela tre gånger. Genom Tomatklubben, som Åke driver, har vi kunnat delta i tomatkursen i maj, hälsokursen i juni och vitlökskursen i augusti.  

Perfekta besöksträdgårdar tillrättalagda för besökare göre sig inte besvär i min värld, även om jag gladeligen besöker dem ibland. Jag vill ha trädgårdar som producerar fantastisk mat. Egenodlad, ekologisk, god och hälsosam för både mig och min familj.Keep calm and keep on gardening,

21 kommentarer:

 1. Oj vilken fin trädgård.Så prydlig och fin.
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 2. Vilket paradis för ett grönsaks freak som dig:) Ser verkligen fint ut!! Kul med tomatklubben och alla möjligheter det gett er.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Hej Charlotta!
  Det är säkert en underbar trädgård för nytto-odlaren, så som du . Att hitta inspiration och kunskap hos Å.T. är nog en högre skola - inte minst för oss som vill lyckas med tomater. Jag har aldrig varit där, men kanske kan jag få till det i sommar - tack vare detta inlägg! /Anja

  SvaraRadera
 4. Der ser vel nok dejligt ud og hvilken rigdom i spiselige sager:o) Artiskokkerne er misundelsesværdige.

  SvaraRadera
 5. Vilken generös trädgårdsfamilj som delar kunskap och inspiration! Och fin trädgård med grödor som man kan bara drömma om (inte ens det, våra marker räcker inte ...). Men tack för tipset, kanske blir det en tur dit någon gång. Jag skulle onekligen behöva en master garden men det har jag inte. Så det blev inget inlägg idag. Men desto roligare att titta hos andra och se alla fina trädgårdar. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Har inte besökt hans trädgård men han är en mästare på tomater och att förmedla energi - annars hade jag aldrig börjat gräva mina djupsängar som jag grävt... ..och grävt. En inspiratör! Tack för titten i hans trädgård. Kram, Carina

  SvaraRadera
 7. Visst är han en av våra Master gardener.
  Ha en fin helg
  kram Meta

  SvaraRadera
 8. Fantastisk mästare är Åke och vilka odlingar.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 9. Ekologiskt, egenodlat och pin färskt är bäst! Bonus om det är vackert också, men det är det för det mesta på sitt eget speciella sätt i en köksträdgård. Kan man sen spara sina grönsaker till vintern blir det ännu fler "bonuspoäng". ;))
  Kram och önskningar om en skön helg från EL

  SvaraRadera
 10. Spänningen var olidlig när jag bläddrade mig nedåt i ditt inlägg. Slutligen såg jag vem mästarträdgården tillhörde. Åke Truedsson är en värdig mästare. Jag måste bara besöka hans trädgård någon gång.

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 11. Ser ut som en härlig trädgård! Det är ju toppen om man kan få besöka andras mästerträdgårdar och få tips och inspiration. Det där med Tomatklubben lät ju spännande/ Kram Titti

  SvaraRadera
 12. Vilken härlig trädgård det måste vara och vad kul med tomatklubben!
  Trevlig helg.
  Lotta

  SvaraRadera
 13. Tänk vad olika man är när det gäller vilken del av trädgården man inspireras av, kan förstå att detta är din master garden!
  Ha en skön kväll!/Anna

  SvaraRadera
 14. Vilken trädgård! Så härligt passionerat för det man brinner för, i det här fallet det ätbara odlandet! Det slår verkligen de perfekta parkerna med hästlängder, även om de också har så mycket att ge för mig!
  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 15. Vilken härlig trädgård du visar! Längtar efter att min trädgård ska kunna ge lite mer ätbart också, det beror bara på mig och min arbetsinsats. Plats har jag. Host. Något år så ska jag ... Trevlig helg!

  SvaraRadera
 16. Vilken underbar trädgård med alla dessa trädgårdsland, måste vara himmelriket att gå där och smaka av:) Att sen Åke frikostigt delar med sig av sina erfarenheter både med frön och kunskap är vi många som fått erfara.
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 17. Rena paradiset ! Den aprikos och persikolunden skulle man ju gärna ha själv :-) Undrar om det vore möjligt i zon 3 ? Ett besök hos Åke står högt på min önskelista efter din fina bildvisning. Ha en fortsatt skön helg
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 18. Beautiful is your vegetable garden!

  SvaraRadera
 19. Ser helt ljuvligt ut! Härligt med inspiration på nära håll.
  kram Hélena

  SvaraRadera
 20. Så roligt att få gå på kurs hos Åke och i hans trädgård! Nu blev jag lite avis. Jag har aldrig gått någon trädgårdskurs, så jag kanske ska ta och titta runt lite och se vilket utbud som finns!

  Hoppas du får en fin första advent!
  //Linda

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)