måndag 2 december 2013

Adventsfint i butiken och mer skörd


Nu har vi lagt en hektisk vecka bakom oss då vi både hunnit göra julfint i butiken inför första advent...


... och hunnit fira att ytterligare en familjemedlem blivit 18 år:) Det är en rolig tid att pynta och pyssla och få göra några fina blomstergrupper. På sommarhalvåret tar trädgården och alla uteväxter all tid men nu finns tid att riktigt "spinna loss" med pysslandet och pyntandet!


Dessutom har vi förstås hunnit smaka glöggen vi gjorde förra året och som i vanlig ordning får högsta betyg. Vi gjorde egen glögg första gången i december 2010 och numera dricker vi aldrig glögg som är yngre än ett år. Fint, ska det va'! Klicka på Läs mer längst ner i detta inlägg så finns receptet där.


Trots att det varit många minusgrader om nätterna fortsätter köksträdgården att producera mat. Inga mängder men skinande gröna, blanka blad av mangold, röbetor och lite persilja plockade jag in i dag. Det räcker till en rejäl hälsobringande grön smoothie!


Keep calm and keep on gardening,Vår goda hemgjorda glögg
5 liter svagdricka
5 skalade och skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse nejlikor
1 påse hela kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1–2 paket russin
2,5 kilo strösocker
Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i rumstemperatur, i ca sex veckor. Vi sätter hinken i ett gammalt ekskåp i köket, där den inte är i vägen. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert (plastslang) eller häll försiktigt och var noggrann med att inte få med bottensatsen.

Alkoholhalten blir ca 12-13 procent och glöggen blir godare om den lagras. Vi har sparat av denna glögg och smakat som varit tre år gammal. HELT underbart god!

5 kommentarer:

 1. Åh, så fint och mysigt ni gjort i butiken! Mycket fint man kan ana där på bilderna.... Det är verkligen en fröjd att få frossa i julblommor. Är så glad att vi inte fått någon snö ännu. Hoppas bara att det inte blir en sådan där hemsk vinter och sen vår som förutspås. I januari tydligen ska det braka loss. Hope not.

  Så mumsigt mer er glögg. Fint ska det va! ;-)

  Stor kram

  SvaraRadera
 2. Hvor ser der fint ud i butikken - og meget fristende. Desværre er det jo nok lidt langt, men til sommer :-). Indtil da må jeg sidde og drømme i netbutikken.......

  Det gør slet ikke noget at vinteren er mild i år. Sne er smukt, men vi fik rigeligt de seneste år. Skønt stadig at høste i køkkenhaven i december.

  /Birgitte

  SvaraRadera
 3. Skulle så gärna gå omkring i din fina butik. Ser en del som skulle hamna i korgen. Du har så vackert där.
  Tänk att du fortfarande kan skörda. Här i Holland har vi också fint väder men i Frankrike är det vinter på riktig. Kallt och mycket snö. Konstig.
  Ha det gott .
  Anje

  SvaraRadera
 4. Ni har det verkligen fint i butiken!! Tänk att du skördar än:)
  Tack för titten!

  SvaraRadera
 5. Åh! vad vackert det är i butiken! Jag blir så avundsjuk på att ha en miljö som man kan pynta på det viset i!

  På fredag kommer snöstormen till sthlm säger de så nu är den långa hösten nog slut! En fördel som överväger mycket är att det blir ljusare :)

  Må gott!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)