tisdag 1 november 2011

Planer för en lund - ett eget "nuttery"

Åh, nu är jag inspirerad!!! Det är livsfarligt att vara ledig och bara gå runt i trädgården, njuta och drömma. Dessutom finns det ju extra mycket tid att surfa runt på nätet och hitta spännande saker:)


 På Grobars hemsida hittade jag ett jättefint förslag på en hassellund, som Annica Hansson (trädgårdsdesigner och en i bloggtrion Vi tre och trädgård) gjort. Och vips, visste jag precis vad vi ska ha nere vid dammen! Ett eget nötmakeri! En nötlund, en hassellund med ett eller annat valnötsträd! Visst är det en kanonidé!!!


Som ni ser har inte mycket hänt med dammen som vi anlade förra året. Vi har varken hunnit eller haft lust. Det har varit så mycket annat kul på gång i år och dessutom behöver dammen stå till sig så vi vet hur högt vattenståndet faktiskt blir. Tyvärr skiftar det ganska rejält och vi funderar på att pumpa vatten under torra perioder för att få en mer jämn vattennivå. Vi har ingen dammerfarenhet så det är lika bra att skynda långsamt...


Men nu ser jag plötsligt framför mig vad bra det skulle bli med olika sorters hasselträd och buskar här, längs med den gamla stenmuren och som en gräns mellan åkern och dammen, borta vid stenarna.


I går eftermiddag gick jag ner i skogen och började leta efter hassel. Precis som jag trodde, behövde jag inte leta länge:) Buskarna med gulgröna blad till höger är hassel! Kan vara bra att ha lite att hämta i skogen om det ska räcka till en hel lund... och så komplettera med mer ädla sorter som gulbladig och rödbladig hassel och några sorter som ger större nötter än den vanliga hasseln.


Lättaste sättet att känna igen hassel är på lövens ludna stjälkar.

Åh, vad kul det ska bli att sätta igång det här projektet till våren!

Lev väl,

14 kommentarer:

 1. Vilket energiknippe du är! Fast det låter ju fantastiskt att ha en egen "nötlund"!
  Och den sköter sig väl rätt bra själv, när den en gång är planterad, antar jag?
  Så bra att det finns plantor på nära håll!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset om artikeln på Grobar. Planerar själv en hassellund, men har inte hunnit längre än inköp av hasselbuskar. Jag tänker att ett plant ställe är bäst, och då behöver vi ta ner träd innan det kan bli dags för plantering.
  Ditt ställe verkar perfekt! Tänker du plantera i rad, eller lite oregelbundet? Fin är ju hassellunden på Sissinghurst och där står alla buskar i rad.
  Berätta gärna mer om vad du planerar för undervegetation osv. Ska bli spännande att följa.
  Lycka till
  Kristina

  SvaraRadera
 3. Hvor må det være dejligt at have så meget plads, at du rigtigt kan drømme store tanker. Det lyder rigtig dejligt med en nøddelund.

  SvaraRadera
 4. En sån strålande idé! I senaste nummret av Illustrated Gardens som kom med posten igår var det en fin artikel om...just det, hassellundar. De visade så fint bl a med påskliljor. Lycka till med nötterna!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 5. Nötlund ... jo, jag tackar jag. Vilken grej! Lycka till i vår med detta projekt. Jag kommer och tittar.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Spännande projekt! Ska bli kul att följa. Vilken fantasi du har, jag hade aldrig kommit på något liknande:)). Kul att kunna bejaka sin inspiration.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Det låter trevligt!
  Gillar hassel och har börjat på en liten lund eller en Hasselhörna, har planterat två än så länge.
  Jag skulle rekomendera att gräva dammen lite större om ni har möjlighet, våran är 3-4 meter djup och ca.50x25 meter och vattennivån sjunker nog 60-70 cm på sommaren men då vattnar vi trädgården med dammvattnet.
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Älskar hassel, de är så vackra och lite ätbart också, passar ju dej precis (:D

  SvaraRadera
 9. Vilken lycka med en egen hassellund! En helt strålande idé tycker jag! :) Kul att se bilder på dammen också. Och lite skönt känns det att ni inte har hunnit med det också.. ;) Du är min idol med alla vackra vyer och fantastiska projekt!
  Massa kramar!

  SvaraRadera
 10. Brilliant idea and how lucky that you have some native specimens to include! The landscape is beautiful and the fall colors are very striking.

  SvaraRadera
 11. Även jag går och funderar lite på att skapa en minilund. Sitta under silande ljus är ju lite speciellt. Får följa ditt arbete och apa efter! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Det låter som ett kul projekt även om just jag istället tagit bort en massa hassel - fast vi har en del kvar.
  Här växer dom nämligen som ogräs och blir enormt stora buskträd och några nötter får man aldrig med, dom äter alla våra ekorrar upp. Vilket i och för sig är mycket trevligt!

  SvaraRadera
 13. Låter som ett fantastiskt projekt! Men är inte hassel fridlyst i Sverige? Kolla det innan du börjar gräva upp plantor.

  SvaraRadera
 14. Visst är det väl underbara bilder där på Grobar :-) Var inne där för ett tag sedan och bilderna ser precis ut som jag drömmer om att min blivande ForestGarden ska se ut. Inte bara nötter utan många ätliga buskar och träd ska det växa i den. Permakultur i ett nötskal, fniss !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)