tisdag 4 oktober 2011

Frösådda dahlior - ett lyckat försökLyckad nr 1

Lyckad nr 2Dessa fyra frökapslar var det som jag tog in förra året och hängde på tork. Därefter la jag ner dem i ett papperskuvert och tog fram dem i april. Jag sådde en bytta och fick fram tre små plantor. Två av plantorna har blommat och givit oss de enkla och så vackra båda nya dahliorna. Det sägs att det nästan alltid blir enkelblommande dahlior av frösådder.

Det här var jättekul, eftersom jag aldrig frösått dahlior förut. Dessutom är enkelblommande dahlior mina favoriter! I år ska jag spara fler frökapslar - lika bra att sätta igång innan frosten är här:)

Lev väl,

18 kommentarer:

 1. Dom är fina dahlior men det är för mycket jobb att man måste gräva upp knölarna men visst skulle man kunna ha dom i kruka.

  Anna
  http://godastunder-tokigaideer.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Det var verklign ett lyckat försök.
  Söt rosa färg på båda tycker jag.
  Svejs
  Annika

  SvaraRadera
 3. Visst ÄR det roligt med frön?! Speciellt när man lyckas med att egeninsamlade fröer tar sig förstås. Grattis! Kram från Eva Linnea (på benen igen)

  SvaraRadera
 4. mon-jardin-en-ik4 oktober 2011 kl. 21:22

  Oh vad jag tycker om färgen på dina dahlior.
  Anje

  SvaraRadera
 5. Visst är det kul att de faktiskt hinner att blomma när man sår från frön! Söta blev de, dina frösådder. Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Vad söta och vad kul när det växer så fint utav det man sått själv. Kram

  SvaraRadera
 7. Så fina de är. Hade jag haft lite mer växtplats här hemma skulle jag mer än gärna också provat.

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 8. Jättesöta! Och kul att de hann blomma redan i år. Jag försökte också så några ad de frön jag snodde åt mig på monets trädgård för ett år sedan. Men det blev inte nått alls. Rätt åt mig kanske.. ;)
  Ska försöka med egna fröer i år igen. Kanske det går bättre. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 9. Kul att du fick små sötnosar. alltid spännande med egna fröer - man vet ju inte vad det blir. Som julafton när man var barn .-)

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 10. Så fina de blev ! Särskilt tvåan hade en härlig färg. Visst är de spännande att så. Får nog ut och kolla efter frökapslar i morrn :-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 11. Det är verkligen kul att så dahlior, för man vet ju aldrig hur avkomman kommer att se ut. Du har verkligen fått fram fina varianter. Jag har fått fram dubbla dahlior, men det var nog mer tur än skicklighet. Jag gillar de enkla mycket bättre än de med jättestora blommor.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. Jösses Amalia, vilken vacker dahlia! :)
  Kram! ♥

  SvaraRadera
 13. Det är så roligt med det man frösått själv, man gläds lite extra över dem.
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Så vackra blommor! Visst är det roligt när det lyckas :-) Men frosten får allt vänta tycker jag... är inte redo för den än!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 15. Kjempefin blogg du har, jeg kikker inn til deg hver dag. Spennende med frø.
  Har et spørsmål, har fått et råd om å sette hvitløk på høsten, så det gjorde jeg for ca. 14 dager siden, så kom finværet og løken har nå 7-8 cm skudd. Er løpet kjørt, eller fins det håp.
  Håper du vet og kan svare meg.
  Ha en fin dag, klem Laila

  SvaraRadera
 16. Hej Laila,
  Vad glad jag blir att du tycker om min blogg! Din vitlök sköter sig fint och precis som den ska. Skotten kommer att stanna i växten när kylan kommer och fortsätter sedan växa när det blir varmt igen, till våren. Ibland blir det så här när hösten är varm, men det har ingen betydelse alls. Tvärtom! Skotten kommer att sticka upp så vackert ur snön.
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Vad roligt att det lyckades så bra! Jag gillar dahlior och särskilt de enkelblommande och gärna då historiska sorter. Dina fina rosa liknar just dem.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 18. Gode billeder.
  Smukke Georginer.

  Tak for din oplysning. Det vil jeg forsøge.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)