måndag 12 september 2011

Harvest Monday - chiliskörd


Vår färgsprakande skörd av chili!


Den här nätta lilla plantan med små röda frukter heter 'Brazil'. Den ska få flytta inomhus snart, för jag har tänkt prova att övervintra den och också ta sticklingar på den. Det roliga är att vissa frukter har torkat fortfarande hängandes på plantan! Ser så läckert ut.


Orange Habanero... vågar vi ens smaka? Sägs vara en av de starkaste i världen... Sockersöta och inbjudande ser de ut... men jag kommer nog inte våga använda dem som annat än dekoration;)


Här ligger 'Hot Lemon' längst ner med 'Fish Pepper' i olika mognadsstadier till höger och 'Blue Christmas' till vänster.


Brazil högs upp och orange Habanero till höger. Längst ner 'Omni colour' som mognar fram i olika nyanser samtidigt och så 'Arizona' uppe till vänster som ser ut som små körsbär.


'Mini Bonnet' ser ut som spritsade maränger till formen och är milda i smaken. Lite vassare är den gula ovanpå, som heter 'Sarit Gat'.


Så färggrant! Ungersk grön till höger och snackpaprika till höger och så tronar den oformliga 'Monkey Face' i mitten.


Jag tänker välja Anna Vattenkannas enkla sätt att ta tillvara all chili. Hon bara strimlar ner dem med kärnhus och allt och fryser in. Så fiffigt och lätt! Sen är det bara att ta upp så mycket som behövs i olika maträtter. Förstås sparar jag också en del chili som jag torkar och använder som dekoration:)

Idag är det åter skördemåndag hos Daphne, som bor i USA. Där finns också massor av inspiration om man vill ha förslag på vad man ska göra med all sin skörd:)

Lev väl,

20 kommentarer:

 1. Vilken underbart vacker chilikollektion du har! Men som du säger så gäller det att hålla reda på styrkan hos de olika sorterna.

  Ha en fin måndag

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 2. Så härligt färg OCH starkt hos dig idag. Älskar verkligen chili - både att se på och att äta.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastisk chilisamling du visar! Ljuvliga färger som sprakar!
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Oj vilken färgprakt! Jaha - så arizona ska bli orange..? Här är den fortfarande kolsvart. :)
  Ska nog också fota av alla sorter på en gång. Kul att spara om inte annat.
  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Å hvor skønt, man bliver bare glad af de skønne, skønne farver og det kan nok behøves her idag hvor regnen står ned som et gråt tæppe.

  SvaraRadera
 6. Hejsan Charlotta!
  Helt härliga bilder på dessa färgranna läckerheter - nåja, man behöver ju inte äta av allt;)))!
  Härliga tider nu när man får skörda det man sått...;)))! /Anja

  SvaraRadera
 7. Jisses, så mycket chili! Det är något vi sällan använder här - borde kanske försöka...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Gode farverige billeder.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga färger. Och vilken stor skörd. Härligt !!

  Kram

  SvaraRadera
 10. STARKT och vackert! Naturen bjuder på så härliga färger så här på hösten. Det behövs när vädret bara är grått, grått och det regnar för det mesta.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 11. Härligt med alla olika färger, former och smaker. Det går ju att göra så mycket med chili
  Även vi har börjat skörda chili, smakat av och gjort lite olika inläggningar, såser och röror. Allt för att vi ska kunna hålla värmen i höst och vinter ;D
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 12. Åh vilken härlig skörd o så många olika sorter du har, blir SÅ imponerad för jag har bara en liten planta !! ja ja jag har kanske prioriterat annat i år. En fantastisk chilikavalkad, skulle allt vara kul att prova den där superstarka.. vojne vojne.. men kul vore det o ta en uns av den. ha det gott/Moa

  SvaraRadera
 13. Wow vilken skörd! Blir så imponerad av er mångfald. Hur hinner du med? Kram Marie

  SvaraRadera
 14. Många intressanta sorters chili :) och jättefina inspirerande bilder! Glöm inte plasthandskar innan du börjar skära i de ...

  SvaraRadera
 15. Halloj igen! Jag hoppas att du blir lika nöjd med mitt enkla chilitips som jag själv är. Alltså att du finner det parktiskt och bra att använda de frysta chiliringarna under vintern... men du, länken går inte till min blogg. Rätt adress är
  http://annavattenkannastradgard.blogspot.com/2011/09/bevara-chili-det-enklaste-sattet.html

  kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 16. Chili har jag försökt mig på att odla någon gång, men tyvärr så använder vi så lite. Anna Vattenkannas tips verkar bra.
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 17. WOW..... vilken färgsprakande chili-skörd!!! Förstår att du är nöjd!!! Måste vara fantastiskt att kunna använda sin egen under vintern. Det är alltid lika inspirerande att se dina/era köksodlingar - tack för det!!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 18. I am a chilli girl and love my spices, so I am really admiring your wonderfully coloured harvest.

  SvaraRadera
 19. Oj vad mycket chili, det blir härligt värmande när nordanvinden blåser och snön yr i vinter. Ha det gott!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)