tisdag 13 september 2011

Kronärtskockor till middag


Igår skördade vi alla våra kronärtskockor. Det tog emot...


... så vackra som de är där de står! Den största skockan på denna planta har jag låtit vara kvar och hoppas, hoppas att den ska blomma och gå i frö, så att jag kan så den igen nästa år. Plantan kommer från ett frö från en kronärtskocka som heter 'Herrgård' och den går bara att föröka genom delning. Fröna ger upphov till olika men snarlika plantor. Just denna planta satte ju så många och vackert lila skockor, så jag vill så gärna prova att föröka den. Givetvis ska jag försöka spara plantan också, men det är ett ännu större vågspel!

Förra året var första gången jag odlade kronärtskockor och jag var tossigt lycklig över dessa två skockor som var hela skörden. Jag fotograferade dem från alla möjliga och omöjliga vinklar! Och nog är de vackra alltid:)


I år tog jag inga bilder inomhus, men det såg ut ungefär så här i år också, när vi frossade loss på våra nykokta skockor. Min härliga franska vinägrett, att doppa i, smakar ljuvligt. Recept finns HÄR. Annars är rumsvarmt eller smält smör smaksatt med citron också en höjdare!
Lev väl,

14 kommentarer:

 1. Fantastiskt fina skockor. Hoppas att de smakade lika gott som de är vackra. Kanske man ska prova på nästa år...

  SvaraRadera
 2. Dom är inte bara urgoda utan underbart vackra också och du har ju verkligen lyckats i år. Nu hoppas vi bara på att plantan går i frö, du får skaffa en sån där gammaldags sollampa!!!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 3. Dom ser väldigt vackra ut! Hoppas den överlever vinter och kommer igen:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Hur gör du för att slippa angrepp av bladlöss på skockar? 'varje gång jag har odlat skockor har köksträdgården och särskilt skockorna invaderats av svarta bladlöss!
  Vi är i full gång med bokashi sedan början av augusti, det funkar fantastiskt bra!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 5. Mmmm, kronärtskockor åt vi i helgen - så gott!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 6. Ser verkligen gott ut Charlotta!
  När jag har odlat dessa delikatesser har jag låtit dem gå i blom - alltså har odlat dem för de otroligt vackra blommornas skull som blir såååå fina eterneller./Anja

  SvaraRadera
 7. Verkligen en fest! Både för gommen och ögat. Jag övervintrar mina skockor i en krukor. De håller sig jättebra (förutom alla löss) och har gett ännu bättre skördar i år. Första året stod den inne i ett varmt förråd men i vintras kastade jag in den i kallgaraget. Det gick bra det med.. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Det ser verkligen gott ut! Alla dina `nyskördade middagsrätter´ ser så goda ut : )Man blir verkligen inspirerad.
  /Cika

  SvaraRadera
 9. Så vackra de är! Helt klart måste jag köpa frön och så nästa år, de är verkligen ett blickfång i rabatten. Jag får köpa i affären och prova ditt recept.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Kronärtskockor är så snygga så t.o.m jag funderar på att försöka odla några nästa år i en av pallkragarna. Jag får se.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Det er super flotte billede du har. Og især headeren er meget smukt lavet. Kh Christine - den nye havevlogger

  SvaraRadera
 12. Det är när jag ser sådana här inlägg som jag verkligen inser att det varit trevligt med grönsaker i trädgården men men platsen saknas. Det får nog bli en runda på torget idag.

  Du frågade om nästa torsdag. Jag antar du menar den 22 sep. Tyvärr just denna dag är jag i Sthlm och kommer inte hem förrän kl. 18. Det är enda resan jag har planerad nu på ett par veckor. Visst är det typiskt. Annars hade jag kunnat fixat ledigt på eftermiddagen men nu går det tyvärr inte.

  Kan du inte komma en annan dag i stället?

  Kerstin

  SvaraRadera
 13. Blir aldig av att jag sätter kornärtskockor, måste ta mig i kragen och göra det nästa år. Om du skickar mig din adress, skickar jag gärna iväg lite frö till dig på rosenskäran.
  MB

  Maria Berg
  maria.mia.berg@
  gmail.com

  (givitvis skall mailadressen skrivas ihop, men tänkte jag slipper spam på detta sätt)

  SvaraRadera
 14. Kronärtskockan är grönsakslandets kung! Själv har jag äuun för liten täppa för att rymma dessa stora plantor, men jag har brukar plocka dem på självplock.

  Om det blir ett kronärtskocksland nästa är vill jag jättegärna också ha sorten Herrgård, som jag hört så mycket gott om.

  Hälsar fröken Dill

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)