Igår skördade vi alla våra kronärtskockor. Det tog emot...
... så vackra som de är där de står! Den största skockan på denna planta har jag låtit vara kvar och hoppas, hoppas att den ska blomma och gå i frö, så att jag kan så den igen nästa år. Plantan kommer från ett frö från en kronärtskocka som heter 'Herrgård' och den går bara att föröka genom delning. Fröna ger upphov till olika men snarlika plantor. Just denna planta satte ju så många och vackert lila skockor, så jag vill så gärna prova att föröka den. Givetvis ska jag försöka spara plantan också, men det är ett ännu större vågspel!
Förra året var första gången jag odlade kronärtskockor och jag var tossigt lycklig över dessa två skockor som var hela skörden. Jag fotograferade dem från alla möjliga och omöjliga vinklar! Och nog är de vackra alltid:)
I år tog jag inga bilder inomhus, men det såg ut ungefär så här i år också, när vi frossade loss på våra nykokta skockor. Min härliga franska vinägrett, att doppa i, smakar ljuvligt. Recept finns HÄR. Annars är rumsvarmt eller smält smör smaksatt med citron också en höjdare!
Fantastiskt fina skockor. Hoppas att de smakade lika gott som de är vackra. Kanske man ska prova på nästa år...
SvaraRaderaDom är inte bara urgoda utan underbart vackra också och du har ju verkligen lyckats i år. Nu hoppas vi bara på att plantan går i frö, du får skaffa en sån där gammaldags sollampa!!!
SvaraRaderaAgneta kram
Dom ser väldigt vackra ut! Hoppas den överlever vinter och kommer igen:)
SvaraRaderaHa det gott!
Hur gör du för att slippa angrepp av bladlöss på skockar? 'varje gång jag har odlat skockor har köksträdgården och särskilt skockorna invaderats av svarta bladlöss!
SvaraRaderaVi är i full gång med bokashi sedan början av augusti, det funkar fantastiskt bra!
Ha det gott!/Laila
Mmmm, kronärtskockor åt vi i helgen - så gott!
SvaraRaderaKram, Monica
Ser verkligen gott ut Charlotta!
SvaraRaderaNär jag har odlat dessa delikatesser har jag låtit dem gå i blom - alltså har odlat dem för de otroligt vackra blommornas skull som blir såååå fina eterneller./Anja
Verkligen en fest! Både för gommen och ögat. Jag övervintrar mina skockor i en krukor. De håller sig jättebra (förutom alla löss) och har gett ännu bättre skördar i år. Första året stod den inne i ett varmt förråd men i vintras kastade jag in den i kallgaraget. Det gick bra det med.. :)
SvaraRaderaKramar!
Det ser verkligen gott ut! Alla dina `nyskördade middagsrätter´ ser så goda ut : )Man blir verkligen inspirerad.
SvaraRadera/Cika
Så vackra de är! Helt klart måste jag köpa frön och så nästa år, de är verkligen ett blickfång i rabatten. Jag får köpa i affären och prova ditt recept.
SvaraRaderaKram Maria
Kronärtskockor är så snygga så t.o.m jag funderar på att försöka odla några nästa år i en av pallkragarna. Jag får se.
SvaraRaderaKram
Det er super flotte billede du har. Og især headeren er meget smukt lavet. Kh Christine - den nye havevlogger
SvaraRaderaDet är när jag ser sådana här inlägg som jag verkligen inser att det varit trevligt med grönsaker i trädgården men men platsen saknas. Det får nog bli en runda på torget idag.
SvaraRaderaDu frågade om nästa torsdag. Jag antar du menar den 22 sep. Tyvärr just denna dag är jag i Sthlm och kommer inte hem förrän kl. 18. Det är enda resan jag har planerad nu på ett par veckor. Visst är det typiskt. Annars hade jag kunnat fixat ledigt på eftermiddagen men nu går det tyvärr inte.
Kan du inte komma en annan dag i stället?
Kerstin
Blir aldig av att jag sätter kornärtskockor, måste ta mig i kragen och göra det nästa år. Om du skickar mig din adress, skickar jag gärna iväg lite frö till dig på rosenskäran.
SvaraRaderaMB
Maria Berg
maria.mia.berg@
gmail.com
(givitvis skall mailadressen skrivas ihop, men tänkte jag slipper spam på detta sätt)
Kronärtskockan är grönsakslandets kung! Själv har jag äuun för liten täppa för att rymma dessa stora plantor, men jag har brukar plocka dem på självplock.
SvaraRaderaOm det blir ett kronärtskocksland nästa är vill jag jättegärna också ha sorten Herrgård, som jag hört så mycket gott om.
Hälsar fröken Dill