fredag 30 september 2011

Blooming Friday - det är kärlek i luften...


... och idag går all min kärlek till er, mina kära bloggvänner! Det som står att läsa nedan har sagts tidigare, men det tål att upprepa en dag som denna, då fredagstemat hos Katarina är "love is in the air"!


Samtidigt som näthatet sprider sig och diskussionerna är vilda kring anonymitet, tryckfrihet och bloggandets avigsidor, förstummas jag av den fantastiska givmildhet som tycks vara trädgårdsbloggarnas signum. Jag vistas nästan inte alls på andra typer av bloggar än dem som rör trädgård och därför saknar jag helt referensram när jag läser om t ex Marcus Birro, som helt enkelt fick lägga ner sin blogg för att bli lämnad i fred och slippa bli verbalt trakasserad!

Bild: http://www.chrisparker.info/workimages/Feelgood_large.jpg
Här i det bloggland där jag känner mig hemma är det helt annorlunda. Den mest uppenbara typen av givmildhet bland trädgårdsbloggar är ivern att ge uppmuntrande och vänliga kommentarer. Det kommenteras mycket och så gott som alltid mycket personligt och positivt. Den stackare med onda avsikter som skulle förirra sig hit till denna del av bloggosfären, skulle ju framstå som rent pinsam och patetisk!

Bild: http://hakunamatata.blogg.se/images/2009/feelgood_40x60_small_big_55987703.jpg
Visste ni förresten att det går åt mycket mer energi att ge positiva omdömen än negativa? Visste ni att hos den som får mycket positiv respons också föds en längtan att få ge positiv respons? Att få positiv respons gör att  må-bra-känslor väller upp inombords. Tänk då vilket flöde av "feelgood" som dagligen skapas här bland alla trädgårdsbloggar!

Men det är inte bara positiva kommentarer som flödar. Givmildheten tar sig också andra uttryck. Inläggen är ofta fyllda med tips, råd, och odlar- eller kökshemligheter! Om någon ställer en fråga eller skriver om ett problem vill många vara med och bidra med hjälp på ett eller annat sätt.

Bild: http://www.thegivingtreeholidayshop.com/treetransparentred.gif

Kjell Enhager som fick Stora talarpriset 2009 säger i en av sina föreläsningar: "Det handlar inte om att ge för att få, utan om att ge för att ge. Det är alldeles för få som ger för att ge, för få!" (Jag AB, 2005) Ordvitsigt men ack så tänkvärt!
Stora, varma bloggkramen till er alla och ha en extra mysig fredag:)


Lev väl,

31 kommentarer:

 1. Är också så glad över att det är en så trevlig och go stämning i trädgårdsblogg-världen!! Uppmuntran, glädje och positivitet behöver vi alla för att må bra. Tror det till mångt och mycket handlar om en livsinställning egentligen.
  Kjell Enhage är en klok människa :-))

  Många kramar till dig härliga du!
  /Charlotte

  SvaraRadera
 2. Heeeej!

  Ja, vill man ha lite kärlek är det bara å blogga litegrann:-) Eller kika in här hos frun!
  Tänk om man kunde teleportera sig ner till dig en dag i veckan, för en extra dos köksträdgårdskärlek! Det vore nåt.

  Ha en gohelg, kramkram H.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig till 100 % (eller mer). Det finns de som rynkar på näsan när jag berättar att jag bloggar, men de har säkert fått sin uppfattning om bloggandet via så´na exempel som du antyder. Men "vi som vet", vi vet vad det innebär av just generositet & givmildhet på alla plan att vara med i bloggvärlden.
  En skön fredag önskar Eva Linnea
  pS Några av dina fina bilder med texter har jag sparat ner, även adresserna. DS

  SvaraRadera
 4. Vilken trevlig läsning!!!!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Det är en otroligt positiv stämmnig i trädgårdsbloggarna det är det som gör det så trevligt att fortsätta.
  Ha en härlig helg
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Härlig läsning o visst har man det bra o kan blogga "säkert" utan att nån kommer o är elak, men det finns nog många bloggare som vill stöta folk o det är inte heller bra. //helen

  SvaraRadera
 7. Många fina ord, bra skrivet. Positiv feedback och respons är så otroligt viktig och ofta är vi alldeles för dåliga på detta. Fast jag försöker att bättra mig.

  Ha en bra helg, Kerstin

  SvaraRadera
 8. Ja det är en annan stämmning bland oss trädgårdsbloggare, det finns en stor genoristitet i tips och uppmuntrar, en givmildhet i frön och växter och en underbar kunskapsbank.
  Ha det gott!!!

  SvaraRadera
 9. Så sant som det var sagt!
  Ha en trevlig helg.

  /Anna

  SvaraRadera
 10. Så sant, så sant. Håller med om varenda stavelse och bokstav i ditt inlägg. Trädgårdsblogglandet är verkligen en fantastisk social community på alla sätt. Skickar love tillbaka till dig genom cyberrymden!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 11. Mmmmm vackra och tänkvärda ord! Det är härligt att sprida omtanke och kärlek omkring sig. Tänk dig, bara att le mot omvärlden, ger massor av leenden som skickas runt som likt kedjebrev.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 12. Javisst är det en go stämning bland alla trädgårdsbloggare!Jag får så mycke o vill ge tillbaka.
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 13. Det är härligt och glatt bland alla trädgårdsforum, både inläggen och kommentarerna.
  Bra skrivet!
  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Goa du! Jag kan inte annat än att hålla med! Är så glad över alla fina trädgårdsmänniskor som jag har lärt känna via bloggandet. :)
  Massa varma kramar!

  SvaraRadera
 15. Håller helt med dig men ska lägga till att på handarbetsbloggen känns det likadant. Mycket positivt i alla avseenden.
  Önskar dig och familjen en underbar helg. (Här har vi sommar)
  Anje

  SvaraRadera
 16. Hei, Vakre ord hos deg:) God helgeklem Siv

  SvaraRadera
 17. Så fint du skriver! Visst är det skönt att stämningen i trädgårdsbloggvärlden är så vänlig och tillåtande. Ha en riktigt bra helg.

  SvaraRadera
 18. Du har helt rätt på varenda punkt och jag håller med till 100% Värmen i trädgårdsbloggvärlen är underbar och alla råd och tips... Sen är jag ju ett fan av Kjell Enhager, han säger så många bra sanningar!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 19. Mycket av det du skriver är bara hålla med om!
  Ha en härlig helg.
  /Anette

  SvaraRadera
 20. Så fina ord du skriver och visst är det precis så som du skriver!
  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
 21. Så glad jag blir av din tolkning! Och visst stämmer det - trädgårdsbloggare sprider inte bara kunskap och inspiration utan också ren och skär glädje.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 22. Helt underbart, så sant, så sant!! Trädgårdsbloggvärlden är härlig, generös och vänlig!
  Ha en härlig helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 23. Ja detta är ett forum där man får stöttning, glädje, omtanke, gillande ja listan är lång i den possetiva andan så jag håller med att detta är verklig kärlek och vår gemensamma kärlek till våra och andras trädgårdar Kram Suss

  SvaraRadera
 24. Det var många vackra och kloka ord! och jag håller med på alla punkter :) De jag känner genom bloggandet, har gett mig mycket stor glädje och det är alltid roligt att läsa runt hos alla, som tex idag och alla som deltar i blommig fredag och temat kärlek :)
  Ha en skön helg, kram♥

  SvaraRadera
 25. Åh.. så sant och klokt du skriver här idag.. och jag håller med dig och alla de andra som oxå skrivit här idag.. bloggandet har bara gett mig positiv feedback o det är så härligt med alla människor man mött både här på bloggar och irl tack vara bloggandet.. det är en härlig känsla och glädje i detta. Kram och ha en fin helg..Moa

  SvaraRadera
 26. En stor bloggkram till dig med! Håller med om allt! det är så härligt med den här stämningen oss emellan, jag har inte stött på nån trist kommmentar ännu bland dom bloggar jag läser.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 27. Så kloka ord! Och jag tar gärna till mig dessa från dig som faktiskt lever som du lär! Din glädje som du 'besmittade' mig i somras sitter kvar ännu;)))!/Anja

  SvaraRadera
 28. Hej Charlotta
  Så e de ja :)
  å missa inte....

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 29. Vilket härligt inlägg. Full av kärlek till alla ..
  Kram

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)