onsdag 24 augusti 2011

Supervitlöken Rysk Topset


Idag ska jag berätta om en vitlökssort som är ny för mig i år, och som verkligen är speciell. 


Förra året köpte jag utsäde av en vitlökssort som heter 'Rysk Topset'. Liksom många andra sorter sätter den topplökar eller s.k. bulbiller (se ovan), förutom löken som blir under jord. Det som är speciellt med 'Rysk Topset' är att topplökarna är enormt stora. Åke Truedsson, som jag köpte utsädet av, berättade att en topplök av denna storlek med lite tur kan bli en riktig vitlök, med flera klyftor. Inte så stor, men ändå. 


Och se här, vad jag skördade i år! Vissa av topplökarna blev bara en liten lök, utan klyftor, men de här två blev ju helt ok!


Här är bilder från den 2 oktober 2010, när jag satte topplökarna i en liten odlingslåda på ca 60x60 cm.


Normalt sett ger en vitlöksklyfta en ny lök med flera klyftor, men med 'Rysk Topset' får man alltså mycket mer lök för pengarna:) De lökar som blev av klyftorna av den här sorten var också mycket stora och fina (se översta bilden). Den här sorten kommer jag definitivt att sätta mer av i år!

Lev väl,

15 kommentarer:

 1. Intressant! Jag ska ge mig ut och leta :-)

  SvaraRadera
 2. Men super häftigt, var kan man köpa denna lök?
  Bara älskar allt med vitlök.

  Kram anna

  SvaraRadera
 3. Verkar vara en mycket bra sort. Var fick du tag på utsäde ? Satte själv bulbiller av några ryska sorter i våras, men har inte kollat under än, de har mest sett ut som gräslök, så det är nog inte så stort under heller...men nu blev jag lite nyfiken..får ut och kolla.
  Ha en fin dag !
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 4. Läckert!Vilken odlargjädje :-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 5. Hej alla ni goa'!
  Jag köpte utsädet när jag var på Åke Truedssons vitlökskurs förra året. Gå med i Tomatklubben.se (20 kr/år), så får ni alla tider för hans kurser.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Hei! Det ser ut til å være en super løk! Den skal jeg forsøke å få tak i. Åke Truedsson sender forhåpentlig til Norge også! Ha en fin uke, hilsen Hege

  SvaraRadera
 7. Gott, vilken lök, skall jag försöka få tag på!
  Tack för tipset.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 8. Om jag hade gillat vitlök, så hade det här varit den jag hade satt...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Åh, den sorten ska jag försöka få tag i. Tack för tipset! "Glömde" sätta vitlök i förra hösten men har kvar av dem sedan året innan - helt ok faktiskt. I höst ska jag sätta massor - det är ju så gott!!!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 10. Bra tips!
  Nyskördad vitlök smakar ju helt annorlunda än den man köper i affär..så mycket godare!
  /Cika

  SvaraRadera
 11. Hejsan Charlotta!
  Vilket härligt inlägg om en underbar gröda! Äsch! jag få gå med igen i klubben - för vitlökens skull!/Anja

  SvaraRadera
 12. Vitlök ska det bli mer av även hos mig nästa år. Har tom beställt sättlökar. Pyttisarna som jag skördat i Stockholm var det "klös i" vill jag lova. Ha det bra på Sofiero. Hälsa Annika. Vi ses nästa lördag. Kram

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Kul att upptäcka nya sorter! Vitlök är ju så gott.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 14. Grattis till fina reportaget i Smålandsposten och lycka till i helgen med konstrundan!

  Kram Anette

  SvaraRadera
 15. topplökar är alltid kul att odla från. har man tiden på sig är det ett enkelt sätt att skaffa sig nya sorter på utan risk för sjukdomar.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)