måndag 22 augusti 2011

Skördemåndag - Harvest Monday


Det är plommonår i år...


... och vi äter plommon och äter plommon. Men det är synd att inte försöka bevara lite av hela den härliga skörden, sa jag och tog korg och stege med ut i går.


Fin utsikt var det där uppe på stegen:) Det här är vårt Reine Claude-träd, som är 10 år gammalt och som vi aldrig skördat några större mängder ifrån. Men ojojoj, vad plommon i år! Och så goda!


Vi har ett plommonträd till. Det är Allmänt gulplommon och det är mindre i storleken och inte riktigt lika sött och saftigt som Reine Claude.


Mmmm, härligt, härligt! Vet ni förresten hur man gör för att slippa bli orolig i magen, när man äter mycket plommon? Jo, en god vän till oss som odlade plommon förr, berättade att det är i skalet det sitter, det där som får magen i olag. Jag har följt det rådet och spottar alltid ut skalet. Lite bökigt kanske, men jag kan äta hur många plommon som helst:)


Snälla svärmor har redan tagit hand om en korg för att göra sylt och jag sparar till vintern genom att halvera plommonen, ta ut kärnan och sedan styckfrysa dem. Imorgon stoppar jag dem i påsar, ca 20 halvor i varje, att ha till vinterns smoothies. Man kan också använda frusna plommonhalvor att stoppa i muffinssmet, så blir det världens godaste plommonmuffins! Gör man inte stora amerikanska muffins, kan det nog vara klokt att dela halvorna på mitten. Annars kan det bli svårt för muffinssmeten att stelna.

Titta gärna in hos amerikanska Daphne, så får ni se vad som odlas och tas till vara just nu, runt om i världen:)

Lev väl,

12 kommentarer:

 1. Åh. Jag vill också ha ett plommonträd! Vi hade ett som strök med efter denna och förra kalla vintern. Innan dess gav det massor med plommon.
  Jag har hört att de inte smakar bra om man fryser dem och har skalet kvar. Har du någon erfarenhet av det? Kanske beror på sort?

  SvaraRadera
 2. Wonderful shots of your plums and the process!!! Congratulations on a fantastic harvest!!!

  SvaraRadera
 3. Oh, vad härligt med gula plommon! Vet du vilken sort det är? Vi hade ett gult plommon när jag växte upp som jag tror var Reine Claude dÓulins, för det gav bara skörd vartannat år och det var alldeles underbart (när det inte var fullt av plommonbladstekelns larver)! Själv har jag bara Victoria idag, men jag får väl ympa några fler träd! :) Mia

  SvaraRadera
 4. Håller med om att det är plommonår i år, jag tror att jag aldrig sett så många plommon förr. Vi äter dem mest dom de är, men ett gäng har hamnat i romtopfen och får bli efterrätt lagom till jul.

  SvaraRadera
 5. Hej. Sikke mange plommon. Vi har også fået mange i år. Jeg har fryset dem ned med skal på og de smager lige så godt, når man tager dem op af fryseren.
  Mange hilsner fra Birgitte.

  SvaraRadera
 6. Ett plommonträd skulle man ju ha. Tack för tipset om skalen.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Blir litet nostalgisk - när jag var barn hade vi ett Reine Claude-träd! Jag minns smaken...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 8. Wow what beautiful plums. I planted one plum tree. A Green Gage tree. So mine will be green just like yours are. But I've got years to wait before my first harvest.

  SvaraRadera
 9. Wow, this goes to show I know very little about plums. I just kind of assumed that they're all purple...

  SvaraRadera
 10. Vilka underbara plommon! Och bra tips.
  Hälsningar från fröken Dill

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)