måndag 15 augusti 2011

Skördemåndag - Harvest Monday


I helgen var så många tomater mogna, att det var omöjligt att hinna äta upp allt. Då blev det tillverkning av tomatsås istället. Den ultimata basen för vinterns såser och grytor. I botten på kastrullen klyftade jag ner en gul lök och skivade några vitlökar samt slängde i en chilifrukt. En gnutta vatten och sedan halverade tomater ända upp till kanten. Jag kokte det hela tills tomaterna var riktigt mjuka och sedan passerade jag alltsammans genom ett durkslag. Därefter ner i grytan igen och en tesked salt per liter tomatsås. Alltsammans kokas mycket långsamt tills hälften av vätskan dunstat bort. Mamma! Vilken smak! Det är HELT otroligt att det varken är socker eller vinäger tillsatt - för det smakar lika mycket som om man haft både buljongtärning och massor av socker och salt i!


Här har vi en gul bifftomat, 'Golden Queen', på ca 400 gram. Det är en gammal kulturarvssort, som inte ger så stor skörd, men de tomater som blir är värda "sin vikt i guld".


'Pineapple', en färgsprakande biff som också den vägde ca 400 gram. Den är ny för oss i år och jag har länge velat odla den bara för alla de häftiga bilderna jag sett. Kul att äntligen få ta egna bilder av den:) Smaken är mycket söt och god. Till och med sonen, som sällan äter tomater, tyckte denna var god!

Lev väl,

15 kommentarer:

  1. Så otroligt många frestande skördebilder du bjuder oss på här! Tänk, att ha så mycket tomater att man kan göra tomatsås av dem och dessutom bestämma precis vad som ska vara i den!!! Oj, så otroligt gott det måste bli, jag kan bara ana!

    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. ÅÅÅ vilken helt underbar skörde måndag du har!!! Mina tomater har ej riktigt blivit denna sommar förmodligen för att jag odlar dom inomhus men de som kommer är väldans goda. Vågade inte odla på friland denna sommar för jag fick ju in så mycket potatisbladmögel senaste år. men men nästa år är det friland som gäller tror jag. Vilka goda recept du har på kokta grönsaker i smörsås det skall jag göra minsann hoppas det är ok att jag sen lägger ut receptet på min blogg skall ju såklart hänvisa till dig. Ha en fin fin dag/Gela

    SvaraRadera
  3. Det är inte klokt vad jag blir inspirerad av dina skördeinlägg! Har redan börjat förbereda för nästa år. Tack!
    Ha det bäst!
    Hélena

    SvaraRadera
  4. Så glad jag blir att läsa detta inlägg! Och jag tackar för receptet, snart har jag tomater att ta hand om...

    Kramar

    SvaraRadera
  5. Mmmmm ser härligt ut! Mina tomater (friland i år) har helt regnat bort :( Nya tag nästa år!
    Ha de gott. Kram, Catarina

    (magsjukan satte P för mitt och dotterns planerade besök i dina trakter, nya tag framåt)

    SvaraRadera
  6. Ja,du har virkelig fått resultat!! Kjempeflotte tomater:) Mine har modnet sent iår..for mye regn og lite sol...neste år blir det sikkert bedre:)

    SvaraRadera
  7. Vilken lyx det måste vara att ha en sån skatt att spara till vintern :)
    Ha det bra .

    SvaraRadera
  8. Det där låter allt bra härligt. Tänk att göra egen tomatsås:-)

    Kram

    SvaraRadera
  9. Ljuvligt att se alla fina tomater som skördats! Inspirerande och vackert. I år blir inte mina tomtater så där lyckade, men några blir det att skörda här med. Har dem i tunnor på friland men önskar mig ett växthus. Kanske så småningom.
    Kul att följa den fina bloggen!

    SvaraRadera
  10. Oj, jag säger bara oj, så många härliga tomater och egen tomatsås som är så gott! Och tomatsoppa! Mmmmm.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  11. Vilken tomatlycka! :) Och tack för tipset på tomatsåsen.
    Kramar!

    SvaraRadera
  12. Beautiful tomatoes! We also like the Pineapple variety it is very very good!

    SvaraRadera
  13. oh nu har jag provat att göra tomatsås efter ditt recept här, och det blev väldans gott, ska göra lite till och frysa in i portioner inför vintern. Tusen tack för tipset kram Monica

    SvaraRadera
  14. Mmm, receptet låter som min favoritrecept. Alltså snabbt, enkelt och gott. Ska testa.

    När vi hade mycket med tomater så brukade min pappa göra en stark tomatsås. Färska krossade tomater med mycket färsk riven pepparrot (kanske 30-40%) och salt. Inget annat. Det var min favorit snabbmat när jag var liten. Bara spred på bröd och njöt :) Vi åt den till bakad potatis också.

    Gillar bifftomater. Har aldrig sett Pineapple förut. Väldigt vacker. Är det någon skillnad på smaken? Skulle vara roligt att testa den sorten när vi skaffar oss en trädgård.

    Och de där fina mörk röda tomater du har på bilden, vad är det för sort? De ser läckra ut!

    SvaraRadera
  15. Åh, så gott det verkar! När jag fick "för många" tomater härom året, körde jag dem bara råa i matberedaren och frös. Sedan hade jag dom i pastasåser etc. Enkelt!
    Kram, Monica

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)