tisdag 17 maj 2011

Rapport från växthusen


I resterna av varmbänken blommar nu rucolan. Hoppas de hinner sätta frökapslar snabbt, så jag kan ta fröer. Visst är de vackra? Här ska snart paprika och gurka samsas. Några står redan på plats, men i sina krukor. Jag bara drar upp det gamla och lägger på lite ny jord ovanpå varmbädden. Det funkar jättebra!


Lite jordgubbar att tjuvstarta med, blir det i år också:)


Chilisarna stortrivs och den här, 'Blue Christmas' som är ny för i år, har nästan svarta frukter!


Ungersk ljusgrön chili, var den första av chilisarna som satte frukt. Den har jag fått genom fröbyte av Lotta (Lottas trädgård) och vad jag förstår kommer fröerna från hennes resa till Ungern förra året. Superkul!


Igår blev äntligen 18 tomatplantor förflyttade till det andra växthuset. Härligt! Jag tyckte plantorna ryckte upp sig meddetsamma och såg gladare ut:)
Lev väl,

17 kommentarer:

 1. Vilken växtkraft! Och i kombination med gröna fingrar, antar jag, blir det hur lyckat som helst! Önskar att jag hade ett växthus också. Kanske en dag ...
  Jenny

  SvaraRadera
 2. Vad härligt det ser ut! Jag är så glad att jag fick tipset av dig att göra varmbänkar i växthuset. Det har underlättat mycket att kunna dra upp växter där i stället för inne... Ser fram emot en låååång sommar med vackra blommor och annat. Tack!

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 3. Vad det växer hos dig, jag blir helt imponerad över hur tidigt du lyckas med allt. Jag får ta mig en riktig funderare på det här med växthus.....hmmmm....det ser så pyssligt ut och roligt!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 4. Ja, imponerade blir vi nog alla, som läser din blogg! Frösådd är något jag inte ägnat mig åt speciellt ofta, och när jag gjort det, har det alltid gått åt pipan... Potatis klarar jag!
  Jaja, man kan inte vara bra på allt! Undrar vad jag är bra på???
  Tisdagskram, Monica

  SvaraRadera
 5. Vad det växer bra i ditt växthus.
  Det är så kul då man börjar se resultat av alla sådder som gjordes tidigare.
  Önskar dig en toppenfin dag!

  SvaraRadera
 6. Vilken blomstrande blogg du har...vad roligt att ha hittat dig. Ha en skön tisdags kväll hälsar Marias HÖrna

  SvaraRadera
 7. Jordbær i drivhuset var en ny ide, kanskje jeg skulle stikke innom gartneriet og kjøpe meg noen planter.
  Chillien min har ikke startet å blomstre ennå, men i dag så jeg at tomatene hadde fått frukt :-)
  Du hadde det flott og frodig i drivhuset :-)

  SvaraRadera
 8. Vad spännande att det händer så mycket!!
  Ha en fin kväll!
  Ullis

  SvaraRadera
 9. Hold da helt op Charlotta - virkelig imponerende :0) Her har jeg ikke engang fået sat tomat i drivhuset endnu.....og så siger de 18 :0)

  Som altid lækkert og sprødt at kigge ind hos dig
  Knus Dorthe

  SvaraRadera
 10. Jordgubbar och chilis på gång - oj oj! Vilken planet bor du på? Inte samma som jag i alla fall...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 11. Visst har allt kommit en bra bit här men när jag ser dina bilder tror jag nästan att du bor ännu längre söderut än jag.
  ha det bra.
  Anje

  SvaraRadera
 12. jag blir så glad av era vackra bilder! växterna ser ut som de trivs! :) tänk allt ni lyckas med i er trädgård! fantastiskt. hur hinner ni skörda och äta allt ni sår Madame Cesar!?
  från Colette (jag ber om ursäkt att jag inte hunnit titta in i er underbara blogg på länge)

  SvaraRadera
 13. Wow, både dina tomater och chilin kommer ju igång jättetidigt! Mina egna chiliplantor, av sorten Zimbabwe Bird, är knappt 10cm höga och visar inte minsta tecken på att vilja börja blomma... Hur har du fått dina att växa så bra?

  SvaraRadera
 14. Hej Saga,
  Jag sår chilin mycket tidigt, vissa sorter redan i januari. De står inomhus under lysrör (14 tim/dygn) och omskolas minst två gånger under våren och får ordentligt med näring. Chili älskar värme och får de bara tillräckligt med ljus blir de inte långa och rangliga i stugvärmen, som tomater gärna blir. I växthuset har jag en fläkt som går på om det blir frost ute. Chilin sätter inte gärna blommor och frukt om den har det kallt...
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Hej! Tack för tipsen! Sådde också mina chilin i januari, men har dock inget lysrör... Får bli en investering till nästa år! Som fattig studerande är det verkligen en investering att ha en lampa på mera än halva dygnet i flera månaders tid...

  Nå, senast i höst får jag skörda mina små,röda och heta frukter!

  SvaraRadera
 16. Tack för titten hos mig, kul att du tittade in. Jo då tror nog att det är ormöga i headern. Kul att du gillade fotot. Vi höres tittar in om ett par dagar igen och ser hur det går för dina växter. Kram Maria

  SvaraRadera
 17. Så roligt att sådden och tillväxten gått så bra! Jag har blommor på min men de kom ju ut till växthuset och i god jord, lite för sent. Minns så väl när vi var i Ungern på vinprovning och det serverades en "avlång ljus paprika" - trodde vi....... den var ju superstark när man tog en tugga! De kallade den paprika men vi fick fram att den var i styrka med en "light chili", kan ju undra hur de starka de Ungerska chili är.... ;) Jag ser fram emot att smaka på den.
  Jag sådde gurkfröna jag fick av dig för en vecka sedan och det är sannerligen god växtkraft i dem med!! Skall ha några i stan och några i växthuset i stugan vid havet. Det är så roligt att äntligen vara igång med odlingen :)
  Kram :)

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)