måndag 16 maj 2011
Rapport från köksträdgården
Rabarbern blommar redan! Förra veckan gjorde jag en stor sats rabarberkräm och allt gick åt i ett huj:) Mums, det smakar barndom! I år tror jag att jag ska skära ner rabarbern och låta den komma igen. Stjälkarna ska jag sticka ner runt krusbärsbuskarna efter tips om att det kan avskräcka de där hemska larverna som varje år äter upp det mesta av våra buskar! Man måste prova:)
Vitlöken kommer jättefint och fick ett litet tillskott av näring, Algomin, precis innan regnet kom. Perfekt!
Men, hallå! Nu går det ju nästan att se ett mönster här i alla fall! Färgerna på de olika sorterna framträdde mycket tydligare efter några dagar, när jag tog bort kanalplastskivan som legat över den här kallbänken!
Sparrisen som vi köpte förra året på trädgårdsmässan, av Sinclairsholm, kommer så fint, så fint. Men man får verkligen hålla i sig för att kunna låta bli att provsmaka... Aja, baja! Inte röra det minsta lilla i år. Lite, lite nästa år och så förhoppningsvis från och med våren 2013 ska vi kunna skörda för fullt. I fyra pallkragar har vi 20 plantor och det ska räcka till husbehov plus att frysa in lite till vintern.
Som jag kämpat och jobbat med mina odlingsbänkar i helgen, och så ser det inte roligare ut än så här... Men så småningom blir det nog fint. I mitten en kronärtskocka och så ett kryss, från diagonal till diagonal med gula morötter. I trekanterna som blir över har jag satt ut purjolök, jättelök, rödlök och piplök.
I lådan bredvid också en kronärtskocka, just nu skyddad av en odlingsklocka, och ett kryss av ringblommor. I trekanterna till höger och vänster har jag sått orange mangold och i trekanterna uppe och ner är det planterat gulbetor, så långt de räckte. De ser inte värst glada ut... Fler ska sås idag för att fylla på med.
Och här ser det ännu värre ut! Majs och rosenskära kommer det här, men jag var rädd att regnet skulle slå sönder de små plantorna och skyddar dem därför i början med fiberduk.
Likadant här, där jag satt jätteverbena tillsammans med tre olika sorters inläggningsgurka och sallatsgurka. Dessvärre blev den här tjocka, fina fiberväven så tung av regnet att flera av gurkplantorna verkar ha brutits av... Hej och hå, bara att så nytt:) Än är det inte försent!
Lev väl,
15 kommentarer:
Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.
Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.
Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vilka läckerheter du har där i pallkragarna. Så roligt med sparrisen, tålamod är odlarens bästa vän;)
SvaraRaderaKram Teres
Ja, nu ser man alldeles tydligt det mönster du ville ha! Dina odlingar är helt makalösa, jag kan inte finna ord...
SvaraRaderaKram, Monica
Oj. Vad mer kan jag säga. Oj. Alltså helt underbart ser det ut. Det känns nästan som om jag skulle vilja flytta av mitt lilla berg och ner på marken igen och odla, odla, odla, fast jag skulle aldrig kunna åstadkomma något så fint som ditt!
SvaraRaderaAgneta kram
Wao, vilka rabarber du har, och vitlöken ser så fin ut.
SvaraRaderaKram!
Quelle belle photo de présentation de ton blog.
SvaraRaderaJe vois que ton jardin pousse, pousse...
Belles heures au jardin Charlotta
Oj for en flott kjøkkenhage du har. Jer er mektig imponert over rabarbraen din, så diger!
SvaraRaderaJeg har også asparges som ble sådd i fjor, og det holder hard å holde fingrene fra. Jeg har såååå lyst til å høste bare litt :-)))), men jeg får vel vente noen år ennå.
Så kul att man ser mönstret nu i alla fall.Så mycket du odlar. Allt ser toppenfint ut.Och så får man hålla tummarna att inte vädret bli på dåligt humör.
SvaraRaderaHa en fin vecka.
Anje
Jag är väldigt imponerad av att vitlöken tar sig så snabbt. Satte också i höstas och min har kommit nästan lika långt som er. När brukar du skörda den? Kram Marie
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaOtroligt fin blogg.
Jag sparar själv lite olika fröer men har aldrig lyckats med att få frö från squash.
Har du några bra tips?
Hej Marie,
SvaraRaderaJag skördar färsk vitlök i juni och sedan skördar jag för vinterförvaring någon gång mellan mitten på juli och slutet av juli. Jag kollar lite då och då, så att klyftorna har fått skal men att de inte börjat spricka.
Kram!
Hej Berith,
Vad glad jag blir att du tycker om min blogg! :) Jag har aldrig tagit frö från squash men utförlig beskrivning finns i fröfirman Runåbergs katalog.
Lycka till!
oj vilka läckerheter för munnen du har:)Måste nog så idag känner jag!!
SvaraRaderaHa en underbar dag!!
Oj vad fint! Bara jag får en större gård är det nog pallkragsodling som gäller. Är så fint med de tydliga kanterna och så är det ju skönt att inte behöva krypa omkring och rensa ogräs hela tiden.
SvaraRaderaTycker föresten att rabarbern blommar tidigt i år, vad kan det bero på? Har sett flera plantor i blom redan, också här i mina trakter...
/Saga
Kul att se dina odlingar, så tidiga dina tomater och squash är!!
SvaraRaderaOm kruskbärsstekeln, jag testade att spruta larverna med bakterien mot kålfjärilslarver, och det funkade! De föll av buskarna efter nån dag, döda. Har även testat den mot larver på storramsen och det funkade också!
Så köp Turex och behandla så fort du ser larverna.
vilka imponerande odlingar du har, redan nu i maj!! Undrar över din vitlök. Satte min i höstas, den är storo fin men ganska blek o tråkig på blasten. Använder du algomin?? Gräsmattegödsel?? La på kogödsel ala påse i veckan. Kan det göra nån nytta??
SvaraRaderaHej Mitt lilla frö,
SvaraRaderaNej, jag använder Algomin trädgårdsgödsel. Men det går bra med det mesta och kogödsel blir nog jättebra! Blek och tråkig blast låter som näringsbrist, så jag håller tummarna att den snart är grön och fin!
Kram!