onsdag 18 maj 2011

Mysdag i bonna-orangeriet


Efter en morgon med rättningar och betygsättning gick jag ut i mitt bonna-orangeri och slängde mig på kökssoffan!


Och när jag ligger där och tittar upp ser jag det här! Våra fikon säger hej! Ja, där hade jag kunnat ligga och dåsa hela eftermiddagen, så härligt var det. Ute var det kallt och blåsigt, hu, inte en dag för sådder.


Nä, istället pysslade jag i orangeriet. Jag tog det gamla så-karet och hängde upp på väggen. Sedan planterade jag våra nya remonterande (och hängande, hoppas jag) jordgubbar däri.


Rätt käckt blir det att ta sig en jordgubbe där vid arbetsbänken när jag donar med plantor och buketter:)


Alla tomaterna som ska växa här inne, längs med fönstren (ja, det tredje kom upp i helgen!) är nu planterade i sina hinkar och uppbundna. Det ska bli spännande att se om de kommer att trivas. Det syns nog inte så väl, för det står några chilisar och busktomater framför, som snart ska flytta:)
Yes, yes, yes! Mina violer och penséer som jag kämpade så med i vintras (de ville ju inte gro) blommar så fint nu! Trots förseningen innan jag fick ersättningsfröer av Plants of Distinction, blommar de två veckor tidigare än mina penséer från förra året! Jag tror det beror på att de fick komma ut i växthuset ganska tidigt och få mycket sol och lagom med värme.


Förra året hade jag lök, persilja och sockerärter i krukor utanför matrummet och precis i närheten av grillen. Rejält och behändigt! Men i år vill jag vara lite mer sofistikerad, fniss, och har satt citronverbena, citrongräs, ananas-salvia och rosmarin istället. Framförallt är det tänkt att bli en trevlig teblandning till frukost i sommar

Lev väl,

22 kommentarer:

 1. Hei Charlotta,
  Jeg har forgæves prøvet at få oversat bonna-orangeri til dansk. Kan du fortælle mig hvad "bonna" betyder?

  SvaraRadera
 2. Hej Lene,
  Det är ett av mig påhittat ord! På danska skulle jag säga "landman-orangeri". Orangerier byggdes ju från början på slott och herrgårdar med mycket vacker arkitektur. Vårt är mer ett fattigmans-orangeri efter filosofin "man tager vad man haver" och då tyckte jag bonna-orangeri lät kul:)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Och jag har gjort som du gjorde i fjor, satt sockerärtor i en kruka utanför köksdörren och som stöd har jag några risiga kvistar från vår schersminbuske, avklippta innan den slog ut...
  allt enligt tips från dig! Och tro det eller ej, men sockerärtorna växer och den första blommar nästan! När kan man peta ner nya frön/ärtor bredvid dom "gamla"?
  Tack för alla tips och råd! Av ditt inlägg förstår jag att du förmodligen är lärare också - hur hinner du allt?
  Onsdagskram, Monica
  P.S. Har beställt fler sparrisplantor! D.S.

  SvaraRadera
 4. ÅÅ jag vill också ha ett bonna-orangeri:) såå mysigt du har där.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 5. Helt underbart är det och jag tror att tomaterna kommer att trivas lika bra som du.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Vad fint du har det i bonna-orangerit. Om du vinner liljekonvaljen hos mig, kan jag köra hem vinsten till dig så får jag se hur fint det blev.
  (Jag kan ju komma annars också, men tiden räcker inte till)
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Det måste kännas underbart att kunna slänga sej på en soffa i bonna huset.Det ser bara mysigare o mysigare för varje ny bild du lägger ut.Gunsan.

  SvaraRadera
 8. Så forstår jeg det. Tak for forklaringen :)

  SvaraRadera
 9. Åh vad mysigt det ser ut!Lyckliga du som har ditt 'orangeri':-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 10. Guuuud så mysigt. Där skulle jag gärna ta min bok och sätta mig idag.

  Hoppas du får en toppenbra dag idag

  Kram Teres

  SvaraRadera
 11. Hej Monica,
  I år har jag mitt "sockerärtsris" utanför växthuset, men mina blommar inte än. Jag tror du kan peta ner nya ärtor redan nu.
  Jodå, jag är gymnasielärare i franska och svenska, men är fortfarande sjukskriven halvtid. Min huvudsakliga uppgift resten av terminen kommer att vara att rätta och bedöma, så eleverna får sina betyg av sin ordinarie lärare och inte av en vikarie. Hålla lektioner går fortfarande inte på grund av yrseln, men jag är definitivt på bättringsvägen!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Oh your indoor garden is just gorgeous! Those figs and strawberries will be so delicious. I'd love a glasshouse.

  SvaraRadera
 13. Åhhh!, jag säger bara åhhhhh så underbart det ser ut med alla dina "egentillverkade" plantor. Så mycket utrymme de får, fiffigt med vägg-gubbar.
  Skönt att läsa att du är på bättringsvägen. Var rädd om dig och ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 14. Vilken lycka att kunna slänga sig där i kökssoffan och bara njuta.
  Tomaterna kommer att stor trivas.
  Vad fina dina penséer blev till slut, mina växt ca 5 cm sen blev det inget mera. Det var nog för mörkt och varmt för dom.
  Ha det gott:O)

  SvaraRadera
 15. Vilket härligt orngeri du har, att få ligga och njuta och drömma sig bort...underbart.

  Kram anna

  SvaraRadera
 16. Ett sånt läckert uttryck, bonna-orangeri! :o9
  Och så mysigt du har det där, kan förstå att det är gott att slänga sig i soffan. Hihi, känner igen ett av vykorten du har på väggen, det är lilla jag som gjutit betongkrukan till de söta penséerna! :o)
  Ha en finfin dag,
  Lydia

  SvaraRadera
 17. Hejsan! Så fint det blir i ditt orangeri! härligt och inspirerar till att göra något liknande men det får nog vänta några år.

  Revsugan du frågade om heter Ajuga reptans 'Valfredda' (hette tidigare 'Chocalate Chip') De tuvor jag har som står i sol blommar så det knappt går att se bladverket, älskar den!

  Skönt att höra att du mår bättre! vi hörs.

  SvaraRadera
 18. Så fint du har gjort :) Kram Suss

  SvaraRadera
 19. Så mysig du har det i ditt bonna-orangeri.Plantorna ser ut att trivas. Fint att du är på bättringsvägen.Jag skulle hellre ha lektioner än att rätta prover och betygsätta men klart om det inte går så är det inte mer med det. Fint att eleverna får i alla fall betyg av sin ordinarie lärare.
  Ha det fint.
  Anje

  SvaraRadera
 20. Verkligen jättemysigt i ditt orangeri. Konstaterade idag att jag skulle behöva något i mitt växthus att sträcka ut mig på, en kökssoffa vore perfekt, loppis here I come ! Å så ett fikon att titta upp på...wow!
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 21. Hej!

  Ditt bonn-orangeri är så fint! Det är något jag absolut måste fixa om jag någon gång får utrymme och möjlighet! Ungefär hur stort är det? Du tycks ju få så mycket att rymmas där!:)

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)