söndag 8 maj 2011

Odla i pallkrage - absolut snabbaste sättet!


När 20 olika sorters potatis, varav de flesta gamla kulturarvssorter, ramlade över mig förra veckan gällde det att tänka till. Så mycket potatis, men var? Var? Förra året fick jag så mycket brunröta på tomaterna att jag lovade mig själv att potatis INTE skulle få växa i köksträdgården, i närheten av växthusen. Visserligen har vi en hel åker utanför huset, men det är minsann inte bara så att börja gräva... Längst ner på åkern, bakom ladugården, finns en plats där det odlats potatis förr (det har jag sett på en gammal flygbild). Där finns tre äppelträd och vinbärsbuskar också. Där la vi ut en presenning och på den ställde vi några gamla pallkragar som vi fick köpa billigt av ett företag i grannbyn.


Sedan skar vi upp presenningen inuti pallkragarna och la gamla uppskurna kartonger ovanpå gräset. På så vis kommer allt gräs, kvickrot och annat att dö på en säsong och potatisen i pallkragarna kommer ändå att kunna dra nytta av fukten från marken.


Därefter var det bara att gå efter vårt "svarta guld". Det är torvblandad hästgödsel efter våra hästar, som vi lagt en presenning över för två år sedan och som vi nu kan börja använda.


Ovanpå den brunna gödseln la vi en skottkärra vanlig matjord, satte potatisen och toppade till sist med en kärra grus. Det sista bara för att vi råkar ha ett lass grus hemma och för att det hindrar en del av alla ogräsfrön som finns i matjordshögen.

Runt hela presenningen är det tänkt att vi ska ha hösthallon, eftersom vi har så många sådana plantor som måste flyttas och vi ändå inte har någon annanstans att göra av dem. I gångarna ska jag lägga halm eller täckbark, men det blir ett senare problem. Nu är tack och lov potatisen i jorden på ett blixtsnabbt sätt

Så klart att ett sådant här projekt är lättare att genomföra när man har högar av gödsel och matjord liggande, men kanske kan detta vara ett fiffigt tips i alla fall:) Om två år tänker jag mig att pallkragarna och presenningen kan tas bort och hela ytan kan odlas på.

Lev väl,

16 kommentarer:

 1. Oj oj oj, det kommer att bli jordpärer här! Vilken energi och möda, men det är det värt till all den fina potatisen som du fick!
  Ser med spänning fram emot hur det kommer att bli.
  Jag är potatisälskare!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Wow, vad ni har jobbat!Att ni så fort har fått ner dem. Är väldigt nyfiken hur det blir med alla dem fina potatis du fick.Lycka till.
  Anje

  SvaraRadera
 3. kul med en ny odlingsyta snabbt och vad potatis ni kommer att kunna äta och vad sorter du kommer att ha att välja på till middagsbordet..lite avunds är jag.
  Ha en underbar dag!!!

  SvaraRadera
 4. Vad ni jobbar! Men fint ser det ut att bli!
  Ska bli spännande att se resultatet! Räcker det verkligen med så grunda lådor till potatis?
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Och så är det snyggt! :-)

  SvaraRadera
 6. Vilken lycka det måste vara att ha egna hästar, på flera sätt ;)
  Smart att täcka marken och odla ovanpå....
  I rabatter har jag täckt med tidningspapper som förmultnar av sig själv på ett par år...förhoppningsvis ungefär samtidigt som ogräset gett upp ;)
  Ha det bra och tack än en gång....

  SvaraRadera
 7. Alltid kul att titta in hos dig/er för jag föstår ju att nu är två om allt detta jobb.
  Här är jag ensam fast idag fick jag lite hjälp och det är jag så glad för.
  Längatat tills vi ses.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 8. Ååå vad ni jobbat och vad fint det blir. Hoppas ni får massor med potatis.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Ännu en odlingsyta som jag ska få se när jag kommer förbi dig i sommar.... för jag har inte glömt utan jag tänkte köra till dig i sommar.

  ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 10. Tycker det var riktigt smart!
  Bra att slippa ogräs och vända grässvålen.
  Mariana

  SvaraRadera
 11. Det är bara att konstatera att utrymmet i grönsakslandet alltid verkar vara för litet. Kul att se att det är möjligt att expandera så snabbt!

  SvaraRadera
 12. Gud så smidigt, vad energiska ni är ;D Här blir ju ytterligare ett spännande projekt att följa.
  Ha de gott. Catarina

  SvaraRadera
 13. Visst är det bra att använda pallkragar! Har du fler kan du sätta på en till och fylla upp med jord, i stället för att kupa upp runt plantorna.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 14. Så härligt med många sorter. Jag mjukstartar med en sort.Nybörjare som jag är. Du som har Tomat-koll. Jag har ju 2 sorters ampeltomater i år. Jag har drivit upp plantorna en och en per kruka. Men nu undrar jag om jag kan sätta 3 plantor per ampel när jag sedan ska hänga dom på plats på altanen. Ampeln är ca 30 cm i diameter. Kram Fia.

  SvaraRadera
 15. Hej Fia,
  Nej, jag skulle inte sätta mer än en planta per ampel. Varje planta sätter ändå bara färre tomater om de står för trångt, så du får alltså fler tomater att skörda med många amplar men bara en planta i varje!
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Tusen tack för snabbt svar. Då får det bli fler amplar helt enkelt. Jag ska skicka iväg ett brav idag och gå med i Tomat-klubben.

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)