lördag 7 maj 2011

Hos Tomatklubben trivs man!

Tack och lov att Åke Truedsson har Tomatklubben och håller kurser hemma, så att det finns möjlighet att besöka denna enorma privatodling!
Få platser är så inspirerande att besöka, som Åke Truedssons odlingar. Här svämmar odlarglädjen över på alla håll och kanter!


Det växer så det knakar i varenda vrå och hörn. Trädgården är gigantisk och kunskapen tycks oändlig...


Plötsligt, när Åke går där och beskriver, förklarar, berättar, fylls man av känslor som att "allt är möjligt" - vilket alltid leder till inköp av växter som aldrig blir lyckliga av att komma hem till oss;)


Några som nog ska kunna gilla läget även hos oss, är sex av dessa busktomater. Efter kursen är det bara att välja och vraka bland massor av tomatplantor för en mycket billig peng. Eftersom jag inte sådde några utomhustomater i år, satsade jag bara på att köpa sådana av Åke. Det blev:

'Pendulina Gul'
'Pendulina Orange'
'Kotlas'
'Earliest of All'
'Fuzzy Wuzzy'
'Bonita'
'Borghese'


Roligast av alla var 'Fuzzy Wuzzy'. Namnet i sig är buskul och så är bladen alldeles ludna och liksom grågröna i färgen. Undrar så hur tomaterna kommer att bli...

Finfina sallatshuvud mitt bland alla tomatplantor i växthuset...

Vi köpte också två plantor av kinesisk slanggurka (inget namn). Åke och hans familj har redan skördat den första gurkan i uppvärmt växthus och förra året hade sorten gett frukt ända in i oktober. Den sorten måste ju bara provas:)


Åter hemma konstaterade vi att nu MÅSTE dessa monster till chiliplantor ut i bonna-orangeriet. Jag står inte ut med dem inne längre - de nästan anfaller oss när vi äter! Längst fram står en kronärtskocka och den får nog också hänga med ut, bära eller brista. Fint väder och en härlig trädgårdsdag önskar jag er alla imorgon:)

Lev väl,

11 kommentarer:

 1. Fullständigt imponerande och jag förstår inte hur karln hinner....och skriver böcker och tar emot besök och har ett civilt arbete (är det inte så? har jag för mig) och familj och är med i tv.....och så ser det ordningssamt och fint ut också! Fantastiskt kul att få se så många bilder därifrån.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 2. Hej Agneta,
  Visst är det HELT imponerande! Det stämmer att Åke arbetar heltid med andra saker. Numera har han mycket hjälp av både son och dotter i trädgården, men lika otroligt är det ändå... De verkar lika entusiastiska och kunniga, de!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Tänk vad kul att vara med på en tomatkurs. Låter fantastiskt . Tack för att du delar med dig av fina bilder.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken trädgård! Jag kan bara ana allt arbete bakom. En väninna till mig prenumererar på tomatfrön av Truedsson. Så även i norr har man stor glädje av tomatklubben. Önskar dig en fortsatt trevlig helg! Zinnia

  SvaraRadera
 5. Tack för de fina pelargonerna och krukorna...
  Så himla kul att ha träffat dig på riktigt ;))
  Åke var i "min" stora trädgård precis i början (när företaget som innan de köpt huset huserade i samma kontorsbyggnad som honom) för att ge lite tips och synpunkter.
  Men jag har aldrig varit hos honom....har för mig att han har kurs då och då...
  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 6. Så roligt att få vara med om om kurser i tomatodling.Hoppas du berättar senare hur era tomater blev.Den med ludna blad såg så spännande ut.Kommer ihåg när han brukade vara med i Tv.

  SvaraRadera
 7. Va kul att få komma till hans trädgård, är det bara de som är med i klubben som får komma med? Ser att det ligger svarta plastkrukor bredvid varje tomatplanta, vet du varför dom låg där?

  SvaraRadera
 8. Åhh vad jag också vill gå på kurs;) Så underbart roligt det låter. Jag har gjort en deal med tanten som har pelargon museét i Bodafors att jag ska hjälpa henne ideélt i höst med omskolning mm mot att hon lär mig allt man kan behöva. + få sticklingar;) Jobba gratis med det man älskar kan man se som själa-vård.Kan du skriva till mig lte kort när och hur du sår dina Chilli-plantor. Jag var för sent ute så min är bara mini-format ännu. Men jag har inte gett upp hoppet. Tar den sig ska jag försöka övervintra den.

  SvaraRadera
 9. Å vilken underbar utflykt =0) Härligt med människor med mycket kunskap som dessutom bjuder på den, sig själva OCH sin trädgård!
  Här har förkylning och feber slagit till så tyvärr rinner denna (som skulle ha blivit) fantastiska trädgårdshelg mig förbi =0(
  Hoppas du har en skön söndag!
  Kram Linda

  SvaraRadera
 10. Åh, jag måste åka dit nån gång på kurs. Får satsa på nästa år! Har han kommit iordning i nya trädgården? Den lär vara mycket större än den gamla.

  SvaraRadera
 11. Hej Martina,
  Jo, det är så att på krukorna sitter namnet på plantan och när de planteras ut i växthuset, får krukan ligga bredvid, så behövs det inte någon sticketikett.
  Kram!

  Hej Livsnjutaren,
  Himmel, vad spännande att få hjälpa till i Bodafors! Oj, vad du kommer att få lära dig mycket. Jag sår mina chilisar i januari och februari. De som heter capsicum anuum sår jag i vecka 7-8 och de andra redan vecka 2-4. Jag har dem inomhus i rumsvärme och under lysrör.
  Lycka till!

  Hej Anette,
  Jodå, det är i nya trädgården kurserna hålls och den är enormt mycket större. Jag tror hans villaträdgård var 2000 kvm, bara.
  Kram!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)