tisdag 22 februari 2011

Lök, lök och ännu mer lök!


Lök är så gott och så användbart! I år ska jag prova att odla flera nya sorter. Förutom sättlök, har jag idag sått dessa sorters lök:

Purjolök, 'Lungo d'Inverno'
Gräslök, en mix som blommar i olika färger
Kajplök, som ju vill ha kalkrik jord - aj, det har inte vi!
Piplök, som jag aldrig odlat förr. Fick genom fröbyte:)
Rödlök, 'Rossa Lunga di Firenze'
Jättelök, 'The Kelsae'

Jättelöken misslyckades jag med helt förra året. Rödlök från frö, piplök och kajplök är alla tre nya äventyr för i år. Gräslöken vägrade gro förra året, så vi får se hur det blir med den i år.
Lev väl,

14 kommentarer:

 1. Jag har minsann också tänkt ge mig på lök i år. Silverlök och purjo är det som spirar i lådorna... Ska bli spännande och se om det blir något. Är lite tveksam, men man lever på hoppet. ;0)

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 2. Glömde säga att jag har en utlottning av en söt blomlåda från Risberg design. Du är varmt välkommen att delta! :0)

  Kram igen! / Anna

  SvaraRadera
 3. I denna familj är det bara jag som älskar lök, men det är ju bara ett måste till de flesta rätter.
  Jag lyckades med gräslöken däremot....
  Får se vad det blir för sort att smaska på i år ;)
  kram ullamaria

  SvaraRadera
 4. Vad kul, Charlotta! Jag har precis gått igenom mitt Allium-förråd på fröfronten, som jag tänkte så imorgon, så jag får väl blogga om det då! 15 olika sorters lök och ett gäng bulbiller av vitlök... Ang. kajplök, så går det utmärkt i pallkrage (blandat lerjord, kompost och kogödsel på säck)! Jag har ett rätt tätt bestånd numera, så hojta till om de inte tar sig! Ha det så bra! :) Mia

  SvaraRadera
 5. Oj, här blir man verkligen inspirerad av odling och en massa olik tips :)
  härligt!
  Tyvärr, hinner man inte med allt och blommorna upptar mesta delen av min odlartid.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 6. Härligt med lök!! Ett måste i matlagningen, jag använder massor av lök, men har tyvärr inte plats att odla den här!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 7. Vad kul! Jag sådde både gul och röd lök förra året, men det blev bara något av just rödlöken. Spännande med de andra löksorterna, själv kör jag väldigt traditionellt med purjo, vitlök, röd lök och kanske gul lök.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Tack snälla Charlotte för din omtanke men jag är så nöjd med vad fröer jag har. Du fick mig förresten att leta upp den gamla självhushållsboken (Seymour's) som stått i 'undantags-bokhyllan' i många år - det var för mycket slakt i den kommer jag ihåg jag tyckte när den hamnade där. Men den är faktiskt riktigt charmig - s.50 ang pinnharven t.ex: den moderna 'kan dras av häst eller traktor' eller(underförstått) på det gamla hederliga viset med kvinnokraft - skillnaden måste vara hårfin.

  SvaraRadera
 9. Så härligt med alla dessa sorter. Själv har jag inte plats till lök...förutom vitlök och gräslök då.

  Men lök är ju en av, om inte den, mest använda grönsaken här hemma.

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 10. Hej Charlotte!
  Älskar lök! Härligt och se att du odlar så många olika. Lycka till med sådden!
  Ha det så bra.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 11. Ja, lök är en fantastisk grönsak och krydda! Vi använder mycket lök i hushållet! Kokt purjolök med smör till lunch - mums! Lök-och ansjovispaj - mums! Biff med stekt lök - mums! Sill och potatis med gräslök och gräddfil - mums! Det finns hur många sätt som helst, att anrätta lök på, det ena godare än det andra...
  Det enda jag inte tycker om är - vitlök! Jag vet att det är helt ute att inte älska vitlök, men jag kan inte hjälpa det!
  Lycka till med din lökodling!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 12. Lök i alla former är så gott. Vi brukar alltid skruva ner sättlök (gul Och röd)och att sen få skörda och använda dem i matlagningen ger en extra krydda.
  Tjingeling

  SvaraRadera
 13. Lök kanske jag ska sätta upp på min "att odla"-lista till trädgårdsodlarkursen? Det vore kul om det blev nå´t. Lök är gott till "allt".
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 14. Jag har också börjat så min lök istället för att bara använda sättlök. Skulle vilja sätta lite annan sättlök än dom tråkiga sorterna man hittar på typ Blomsterlandet. Kan man beställa på nätet tro?

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)