onsdag 23 februari 2011

Jag sår men vem skördar?


-20 grader i morse... Klockan nio, när jag skulle gå ut och titta till varmbänken var det fortfarande -14. Kallt. För kallt. Men alldeles, alldeles underbart vackert!


Inuti växthuset var det bara -3 grader, eftersom solen sken. I varmbänken är det trots all denna kyla ändå +12 grader i bädden. Det är verkligen helt otroligt, tycker jag! På natten är kanalplastskivorna, som ligger över bänken, täckta med frigolit för att isolera extra. Varje morgon lyfter jag av frigoliten för att växterna ska få ljus.


Visst är det underbart att hälsas godmorgon av sådana här små sötnosar till rädisor som står och vänslas! :)


Här har jag planterat ut rucolan och plocksallaten som jag sådde bland penséerna inne.


Men vad är detta? Plocksallat som grott så fint - med avätna huvuden!!!!! Och där jag sådde nya rädisor igår, ligger fröskalen prydligt ovanpå jorden - tomma!!!! Grrrr! Marodören är tillbaka! Nu är det krig!!! Kan det vara möjligt att denna mus eller vad det är (musfällan stod outlöst, men osten var borta...) har en hörselskada? Den elektriska musfällan har i alla fall inte avskräckt... suck och elände... Undrar om det går att förgro rädisorna inomhus och plantera ut dem?

Lev väl,

23 kommentarer:

 1. Ja, det är inga lätta fiender du väljer att ta upp din kamp med.

  Kung Bore härskar - det har vi förstått nu, alla vi frusna,arma små människor i detta avlånga land, men snälla snälla Kung Bore - dra vidare med ditt följe nu - please!
  Och så din eländiga Råttentott - ge han på nosen! Tjoff, tjoff - han kan ju flytta dit pepparn växer tex.

  Kramar Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 2. HEj C!
  Typiskt att ni huserar en gammal, lomhörd mus hos er, man måste fnissa lite åt tanken ändå..tss-ss-s...:-)

  JA, det är vackert som tusingen nu, men svårt att njuta utomhus i denna kyla tycker jag nog. Svårt att gå på långa promenader med vovvsegull och omöjligt att fota med lovikkorna på...
  Men maken sa att det skulle komma plusgrader på måndag, så det var upplyftande!
  Ha det gott, har du försökt med godis istället för ost? Lite kletigt godis kanske stoppar upp musen så han fastnar där...

  Varmkram H.

  SvaraRadera
 3. Hej kära du, förstår att det är fullt krig hos dig. Vilken fräsk en att ta osten på detta sätt och sen att ha mage att vara lomhörd...
  Hoppas du får en fín dag ändå/Gela

  SvaraRadera
 4. Tur i alla fall att det är någon som får skörda. ;0) Kan tänka mig att han har det vääädligt gott där inne, er lilla mus. Här har jag alldeles kommit av mig i varmbänksplanerna eftersom vi har varit så sjuka, men snart så! ;0) Härligt att få följa dina äventyr när man själv inte riktigt orkar...

  Kram/ Anna

  SvaraRadera
 5. Om du har katt eller känner ngn med katt kan du ju låta den nosa runt, eller iaf lämna ngra päls-tussar där så kanske den skräms.. alt. dansa indiandans med mkt stomp ;) Lycka Till!

  SvaraRadera
 6. Det var inget vidare....hoppas du får bort den / de.

  Annars måste jag ju säga att det ser otroligt mysigt ut med små bebisar som redan kommit upp där ute.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Det är full aktivitet hos dej med alla plantor och mus besvär.
  Häftigt med den värmen som blir i bänken.
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Helt otroligt att bänken kan hålla värmen så bra. Den där musen måste du ju få tag i, sicken marodör ;-)

  SvaraRadera
 9. Sikke en energi du har med hensyn til tidlig såning. Og så er det da endnu mere ærgerligt at du har fået sultne "venner".
  Håber du får løst problemet.

  SvaraRadera
 10. Ja varmbänk är som trolleri när det är som bäst.
  Måste vara ett ljuvligt uppvaknande att gå ut dit och titta varje morgon.
  Men denna lomhörda mus måste ju gilla något som kan få honom fast i fällan.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt att det kan vara 12 grader i varmbänken efter en så kall natt! Det där lilla odjuret, som äter dina grödor, måste ju tro att han har kommit till paradiset - både mat och värme...
  Hoppas att du blir av med honom på något sätt!
  Här har det kommit snö i natt och är vitt på marken igen! Suck!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 12. Åååh, längtar också ut till mitt växthus! Får nöja mig med innesådder än ett tag... Möss är hopplösa när de kommer in! Jag vet inte vad mer att göra än att sätta ut fler fällor, om du inte vill ta till gift... Lycka till! Kram Mia

  SvaraRadera
 13. Helt otroligt vilken kraft du har i varmbänken! 12 grader! Hmm.. den lilla musen tycker nog att det blev värsta söderhavet med bästa buffén. Både ost, smågrönt och värme... ;) Skämt å sido... Jag hade också blivit heeelt vansinnig! Ni har ingen katt som kan hjälpa till? Bodde du närmare kunde du få låna vår Hedvig. Ser hon nåt som rör sig så tar hon det direkt ... :)
  Kramar, goaste Charlotta!

  SvaraRadera
 14. Hej Charlotta!

  Men vad trist mde mususlingar (?) som äter upp sådderna! Hoppas ni finner en lösning, eller att han helt enkelt är mätt redan...

  Tack så mycket för de glada tillropen! Nja, Hwita Villan får gå i graven nu helt enkelt, så nu blir fokus på trädgårdsbloggen bara.

  Vad roligt att höra positivt om boken! Ser så mycket fram emot att sätta tänderna i den!

  Ha en bra kväll!

  Kram Malin

  SvaraRadera
 15. åja dessa små både lomhörda o döfräcka smådjur.
  Gillra fällan m en korvbit som du snor runt m lite sytråd. En sorts fälla har betet helt inuti. försök hitta en sån för där blir de lättare fast. Ett annat tips är ::köp en storförpackn. malen vitpeppar o lägg längs kanterna inne i huset så kanske de stannar ute!!
  Det kan nämligen vara sorken som går upp o betar av knoppen. kan du hitta hans ingång så får du slänga ner peppar i hålet.
  Lite tips fr en som svurit eder över dessa inkräktare många ggr.
  Lycka till önskar Ninne

  SvaraRadera
 16. Helt otroligt vilken kraft du har i varmbänken! 12 grader! Hmm.. den lilla musen tycker nog att det blev värsta söderhavet med bästa buffén. Både ost, smågrönt och värme... ;) Skämt å sido... Jag hade också blivit heeelt vansinnig! Ni har ingen katt som kan hjälpa till? Bodde du närmare kunde du få låna vår Hedvig. Ser hon nåt som rör sig så tar hon det direkt ... :)
  Kramar, goaste Charlotta!

  SvaraRadera
 17. Hihi, en döv mus, det vore ju typiskt om den hittade till din varmbänk. Och nu skulle ju musjagaren ha gett effekt. Ladda fällan igen du, med en pytteliten ostbit...
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 18. De ger verkligen försmak om våren dina bilder. Tänk att man blir så glad & lycklig över dessa små som sticker upp ur jorden.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 19. Jag har fått tipset att beta fällan med jordnötssmör eller nötkräm, det ska tydligen vara förfärligt gott och svårt att bära iväg med för de små liven.
  Kram

  SvaraRadera
 20. Vilken fantastisk varmbänk du har anlagt! Förargligt med musen som mumsar sallad!!! Jordnötssmör i fällan låter fiffigt, bättre kanske än en katt som kan få för sig att varmbänken är en katt-toa...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 21. Det är verkligen fantastiskt att det orkar gro så! Det är förunderligt alltihopa men underbart.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 22. En lisa för själen att se dina späda odlingar i varmbänken! Helt fantastiskt att det ändå håller så hög temperatur!!!
  Men så trist med musmarodören!!!
  Ta en vanlig, hederlig råttfälla istället, den kanske är pålitligare...! Usch, så trist!

  Fortsatt lycka till!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 23. himla odjur som tar dina frösådder hoppas du kan fånga dom.Härligt med en varmbänk!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)