måndag 21 februari 2011

Omskolningsdags igen!

När jag tittar på vädret ute, tänker jag att det går långsamt mot vår. När jag tittar på mina sådder inne, tänker jag att vi stormar fram mot vår! Det mesta av dagen har jag ägnat åt omskolningar och flera av plantorna (ampeltomat och basilika) har redan landat i sina slutgiltiga krukor.


Ampeltomaterna blir ju inte så mycket större än krukväxter så de har fått flytta till varsin rejäl kruka, där de troligen kommer att leva resten av säsongen. Dessa tomater såddes 31 januari, med hopp om att kunna ge rekordtidig skörd.


Likaså de tidiga plantorna av basilika, har nu fått komma i en riktigt stor kruka. Om ytterligare några veckor kommer de att klara av att stå i köksfönstret utan extra belysning. Närmast i bild en 'Thai Siam Queen'. De andra tre tussarna är vanlig 'Genovese'. Jag sådde dessa sötnosar den 6 januari och omskolade till pappkrukor den 30 januari.


Flera av de allra tidigast sådda chiliplantorna hade vuxit ur sina papperskrukor. Även denna chili såddes 6 januari och omskolades 30 januari till pappkruka.


Här ser man hur rötterna redan tagit sig igenom tidningspappret.


Kronärtskockorna mellanlandar i de här krukorna, men ska få ännu större krukor innan de flyttar ut i slutet av maj. Sådda 6 jan. och omskolade till pappkrukor 30 jan.


Nu är det så fullt på odlingsbänken att vi måste sätta upp ytterligare ett lysrör!


Närmast i bild syns mina österrikiska kaskadpelargoner. Tänk att varenda en av plantorna tog sig så fint! Jag har dessutom tagit sticklingar av de största plantorna.


Kommer ni ihåg att jag sådde lite rucola bland penséfröerna som inte ville gro? Minsann om jag inte lyckades locka upp tre små penséer på det viset! Inte mycket, men ändå! Vi får väl se om de tar sig:)


Men se här! Så här ska det se ut! Pensé-fröer som grott så fint på en vecka. Precis som det ska vara! Det är sorten Frizzle Sizzle, som skött sig så här fint. Skam den som ger sig:)

Lev väl,

28 kommentarer:

 1. Oj, vad det växer och gror hos dig.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. jag är så glad för er skull, att ni ska få ett blommhus! :)
  och idag är jag väldigt lycklig, för jag har för första gången fått bjuda mina döttrar på något jag själv har planterat, KRASSE! :) och nu ska jag fortsätta odlandet, det är ju fruktansvärt roligt! kanske jag ska plantera sallat nästa gång! :)
  jag hoppas ni inte tar illa upp av denna fråga, men känner ni aldrig att ni stressar händelser i förväg? jag önskar er lycka till med era alla projekt! :)

  SvaraRadera
 3. Oh, det ser ju ut att vara ett riktig mysig dagis till alla små busfrö-frön som blivit riktiga växtsmåttingar.

  Undrar vilket ämne som ruccolan utsöndrar som påverkar groningen hos andra frön? Intressant!

  Kramar Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Hej Colette,
  Nejdå, jag tar inte alls illa upp, men jag är inte säker på att jag förstår din fråga riktigt. Vi tycker mycket om att vara kreativa och förverkliga idéer tillsammans. Samtidigt är det förstås så att vi ibland är mycket tidsoptimistiska och det gör att vi kan bli förfärligt stressade! Men det gäller att "ta det onda med det goda".
  Grattis till krasseodlingen! Kul att det gav mersmak för odling:)
  Kram!

  SvaraRadera
 5. oj vad mycket små plantor du har på gång :) Får ni plats i huset :) som tur är våren påväg snart :) Kram Suss

  SvaraRadera
 6. Jag blir så glad när jag ser alla dina bilder från dina sådder. :-)) Lycka är att se små små babyplantor.

  Tänkte passa på att fråga dig en sak ang. basilikan. Skolar du alltså om den en och en sen?? Jag tänkte på om jag gör fel för jag sår flera i en kruka som får stå så och växa hela säsongen.

  Kram

  SvaraRadera
 7. tack! ja, det gav värkligen mersmak!
  ta det onda med det goda?
  med min fråga menar jag tycker ni aldrig att ni borde njuta av nuet? njuta av vinter och inte stressa fram våren?

  SvaraRadera
 8. Hej Charlotta !

  Är så imponerad över alla dina frösådder .. det inspirerar mig att börja fundera på tilläggsbelysning för här har har jag inte börjat med frösåddd än !! Och ditt planteringsrum kommer att bli alldeles sagolikt.... skall bli jättekul att följa !

  Kram/Isa

  SvaraRadera
 9. Colette! Det finns inget bättre sätt att njuta av nuet än att försöka tvinga fram våren:) Vi har ju haft vinter sedan den 18 oktober!!!! Egentligen borde jag nog inte bo i Sverige... Frankrike hade nog passat bättre... ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 10. sverige som är så underbart! naturen, språket, maten, pulka med barnen, och allt annat! vad är det ni ser i frankrike fru Cesar? det enda negativa med Sverige är väl VISSA människors attityd och elakhet. vi kanske borde byta? :)

  SvaraRadera
 11. Så mycket välmående småttingar du har! Visst är det härligt med sådder och sticklingar!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 12. Vilken aktivitet! Det stormar mot vår inne hos er förstår jag nu när jag ser alla små plantor. Här går det betydligt långsammare, men jag är glad för varje frö som gror. Har inte fått riktigt "kläm på" hur jag ska gör nu när jag är 3 veckor i Sthlm och 1 vecka i Småland, med groddningen alltså. Kanske får hoppa över det tills jag är i Småland på "heltid".
  Kram från Eva Linnea
  PS Jag refererar till ditt inlägg om boken "Självhushållning" i mitt inlägg i dag. Hoppas det är OK!? DS

  SvaraRadera
 13. Ojojoj! Charlotte! Vad det växer! Jättekul att se. Hmm.. kan man alltså "tvinga" fram frön som inte vill gro med hjälp av tex ruccola?! Hade jag ingen aning om... Måste nog prova det på några av mina från som inte vill sig...
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Vilka fina frösådder! Här har jag stockros och salvia på uppgång. Och en hel uppsjö perenner som står ute i väntan på våren. Tomater, purjolök och chili har jag inte riktigt hunnit med. Kanske är dags...

  SvaraRadera
 15. Hej Lena,
  När jag omskolar basilikan så tar jag "en tuss" eller "en rugga" och sätter var för sig i en kruka, eller som den här gången flera ruggor i en stor kruka. En och en har jag aldrig planterat om dem.
  Kram!

  Hej Eva-Linnea,
  Klart du får referera till mitt inlägg. Jag tackar och niger stolt:)
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Så mange flotte små spirer du har, og det ser så hyggelig ut i vinduskarmen med alle de søte pelargoniene i pottene sine.
  Flott at du har fått stemorene (pense) til å spire.

  SvaraRadera
 17. Hei hvor det gror!
  Du er en flittig gartner og du lykkes med såingen,det ser vi.
  Og så mange flotte planter du får å plante ut!
  Ha en flott uke :)

  SvaraRadera
 18. Oj! Det var värst vad det växer - så det knakar ju! Mina ampeltomater har just fällt ut hjärtbladen....

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera
 19. Härliga bilder, vad långt det har hunnit redan hos dig, och vad skönt att de nya penseerna grodde som de skulle ! Jag blir så inspirerad av ditt inlägg om planteringsrummet, vilken drömbild och vad väl den matchar ert utrymme ! Blir kul att följa.
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera
 20. Härligt härligt...
  Super fina plantor.
  Jag ligger lågt ännu men har börjat rulla krukor och har köpt in allt. Snart så går startskottet här också.
  Vilken dag var det du kom till mässan?
  Tänkte skriva lite om olika bloggare som kommer.
  Hörs
  Annika

  SvaraRadera
 21. Springer in här som allra snabbast för att tala om att det finns en skopa smicker att inhämta hos mig... i smyg... ;-)

  kram

  SvaraRadera
 22. Det ser helt strålande ut hos dig!!! Så skönt att man kan få sig en dos med frösåddsinspiration hos dig... Har inte riktigt kommit igång ännu.... ja, förutom lite groddar och sånt då ;-)

  Kul att det lyckades med penseerna till slut!!!!

  Många kramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 23. WOW, man blir imponerad! Och jag som inte satt igång med mina sådder ännu .... Hur skall detta sluta?
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 24. Ja, du milde, vad det växer hos dig! Såå fint! Det verkar som om allt du sår, tar sig! Jag tycker, att det är svårt men i år har jag faktiskt lust att försöka litet... Vi får se!
  Ha en bra dag och tack för all inspiration!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 25. Flitens lampa lyser inte alls lika klart hemma hos mig....man kan nog inte ens säga att den lyser ;))))

  SvaraRadera
 26. Vad fint det växer i dina odlingar.
  Kul att du har fått några penséer som vill titta fram.
  Kram:)

  SvaraRadera
 27. Hej
  Oj vad det växer, helt otroligt.Jag har inte satt ett frö än men det ska bli Men jag bor i Jämtland och här känns det som om det är långt till våren Snö och kallt ute. Känns nöjd på denna vinter.Vad har du för bra belysning till dina plantor eftersom det verkar frodas så bra.
  Häls. Birgitta

  SvaraRadera
 28. Hej Birgitta,
  Om mina lysrör har jag skrivit och förklarat i det här inlägget: http://cesarstradgard.blogspot.com/2010/01/arets-forkultivering-har-startat.html
  Kram!

  SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)