lördag 8 januari 2011

Att så kronärtskocka


I torsdags sådde jag två sorters kronärtskocka. Förra året var första gången jag odlade denna kulinariska delikatess. Det blev mycket väsen för två skockor, för det var hela skörden. Men vackra och goda var de! Därför ger jag mig i kast med samma projekt i år igen.


Eftersom de tar sådan lång tid för kronärtskockor att utvecklas, måste man starta tidigt. Helst redan i januari. Egentligen är det en flerårig växt men kan bara övervintra i södraste Sverige under gynnsamma förhållanden.

17 mars 2010 - 55 dagar efter sådd
Jag sår i små krukor eller torvbriketter och ställer under lysrör i rumsvärme. Ca 20-22 grader. Om du vill veta mer om vilken sorts lysrör jag använder så klicka HÄR. När plantorna blir större, ställs de svalare, ca 15 grader och jag omskolade plantorna 3 gånger, innan de sattes ut i köksträdgården i juni. HÄR finns fler bilder från förra årets förkultivering.


Den ena av de två sorter som jag sått är 'Imperial Star', som jag köpt från Runåbergs fröer. Så här beskriver de sorten:
"En av de snabbaste kronärtskockorna. Utvecklad för att ge skörd redan första året. De kraftiga plantorna, som blir drygt en meter höga, ger 5-8 något högbyggda skockor med en diameter på 7-10 cm. Imperial Star är en ny, modern sort med matiga skockor."



Den andra sorten är en herrgårdssort, som jag köpt från Tomatklubben. Så här beskriver Åke Truedsson dessa fröer:
"Frön från denna gamla sort (kom till Sverige ca 1780 från England) blir inte typkonstanta som moderna sorter utan varje frö ger upphov till en helt ny sort med drag från modersorten. En del av dessa fröplantor blir taggiga som dess förfäder och man kan säkert hitta sorter som är mer eller mindre härdiga, från grön-violett blomknoppar och andra skillnader. Fram till andra världskriget hade vi i Sverige ca 100 odlingar av kronärtskockan Herrgårds inom odlingszon 1 (2) idag finns rester kvar. Vintertäck med 20 cm torv, löv eller annat från det att marken börjar frysa täck ca 1m2 för varje planta. Ett genomskinligt tak så att plantan inte konstant är blöt kan vara en fördel."

Lev väl,

19 kommentarer:

  1. De ser så fräcka ut!!!!
    Nästan att man skulle ha dem bara för det!

    SvaraRadera
  2. Håller md Linda så fräckt....något att fundera på att sätta men då måste det ju göras nu och det finns inte i min värld just nu, brukar ha svårt att få ner tomat fröerna i tid....

    Kram Anna

    SvaraRadera
  3. Wow..... Du har redan dragit igång sådderna...... Vad kul!!!!!! Önskar så att jag hade plats att kunna börja redan nu...... Ser att du sått julrosor också..... Det gjorde jag förra året.... krukorna gapar fortfarande tomma, men har grävts ner ute... ifall ett mirakel skulle ske ;-) Blir spännande att se hur det lyckas för dig.... Man kanske kan få några tips ;-)

    Många kramar
    Charlotte

    SvaraRadera
  4. Roligt att börja så, har bara hunnit sätta lökar av hyacint, krokus och påskliljor än så länge,
    men har förberedd mina härliga värme-sålådor,
    snart ska jag börja med dem, har ju massa plats i min härliga isolerade vinterträdgård.....livet när det är som bäst - du vet, hälsningar Petra B.

    SvaraRadera
  5. Härligt att sätta de första fröna!!! Du är verkligen ute tidigt! Kanske skulle försöka mig på dessa skockor jag med....

    Kram,
    Stina

    SvaraRadera
  6. Otroligt vackra dessa skockor ett smycke i trädgården o så goda sen!
    Kram från mig!

    SvaraRadera
  7. Det verkar inte helt lätt att odla kronärtskockor! Inget för en nybörjare precis...
    Men du lyckas säkert med din odlarvana!
    Ska bli spännande att följa utvecklingen!
    Ha en fin helg, kram, Monica

    SvaraRadera
  8. Oj, det var sann odlarglädje här!! Sånt besvär med någon växt har man inte den förutan :)
    Jag önskade jag hade både extra ljus och tålamod, för de tär onekligen en spännande växt och fick jag bara två, hade de ätits med andakt :)
    Kram /Bea

    SvaraRadera
  9. En av mina favvosar är ju kronärtskocka med smält smör...
    Önskar jag hade tålamod att plantera och fixa med dem.
    Vackra är det också ;)
    kram ullamaria

    SvaraRadera
  10. Dom är vackra som de skönaste blommor. Jag skulle gärna ha dom men har inte plats. För mig är det brysselkål som är passionen i och med förra sommarens succé. Och vet du ... jag har skickat efter en röd sort. Blev inspirerad av dig då då skrev att du prövat röd brysselkål.

    Lycka till med dina skockor ... om ett tag är det dags för mig att så mina brysselkålisar. Visst är det härligt med trädgård och frösådder :)

    Kram
    Anita

    SvaraRadera
  11. Vilket tålamod du har! Jag önskar mig mer av den varan, men det kanske kommer. Jag får nog satsa på säkra kort så här första året i Nöbbele; potatis, morötter och annat matnyttigt. Men visst vore det kul att försöka sig på något "udda".
    En skön lördagskväll önskar Eva Linnea som just nu sitter på tåget hem till Stockholm igen.

    SvaraRadera
  12. Hej flitiga du.

    Tror jag köper färdiga skockplantor i år. De är kungarna i mitt land.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  13. Kronärtskockor är så goda. Jag köpte 2 plantor förra året men den ena bara försvann. Den andra ville inte så bra heller och nu hoppas jag att den överlever vintern därnere så att det blir något att skörda i år.
    Ha en fin helg.
    Anje

    SvaraRadera
  14. Har faktiskt tänkt att så kronärtskocka själv för första gången i år, ska bli spännande och se om det blir något!

    SvaraRadera
  15. Spännande :) Jag har förstått att de tar tid på sig och har därför inte vågat testat men det skulle vara värt besväret, de är så läckra och dessutom goda att äta :) Kul med lite såtips :)

    Ha det gott :)

    SvaraRadera
  16. Vite, un grand merci pour ta recette.

    je t´écrirai plus longuement un autre jour, je garde mes petits-enfants.

    Bon dimanche

    SvaraRadera
  17. Mina fick så små blommor att det inte var något att ta hand om men vackra är dom!
    Fick dom heller inte att överleva.

    SvaraRadera
  18. Kronärtskocka är verkligen en delikatess och har man en eller flera fungerande plantor är det nästan som om man äger en skatt. Tyvärr har jag inte lyckats... men skam den som ger sig. Var på Mandelmanns i somras där de odlade skockor i mängd på friland. Undra vad deras knep är? Att bo på Österlen?

    SvaraRadera

Tack för att du vill använda din värdefulla tid för att skriva till mig! Dina ord blir till en källa av positiv energi och oändlig inspiration.

Dessutom skapar det lust att ge tillbaka av det allra viktigaste i livet - vänlighet och omtänksamhet.

Ställ gärna frågor, för jag delar gladeligen med mig av erfarenheter, medgångar och motgångar. Svar på din fråga får du här, för jag är vimsig och glömmer lätt om jag inte får svara på direkten:)